Buddha bowl; gezond en vegan!

Buddha bowl vegan

Het liefst eet ik al mijn eten uit een kom. Doe je eten in een kom en het wordt automatisch comfort food. Het heeft iets knus en gezelligs. Bowls waren afgelopen jaar al een trend, maar nu is er iets nieuws; Buddha bowls!

Buddha bowl

Buddha bowls zijn bowls bomvol voedingstoffen. Een volle kom vol gezonde ingrediënten en prachtige kleuren; voornamelijk vegetarisch en vegan (yes). De bowl bevat zowel koolhydraten, eiwitten als vetten. Een complete maaltijd dus.

Een buddha bowl is opgebouwd uit de volgende ingrediënten; granen of zaden zoals rijst, quinoa of noodels, groente, eiwitten in de vorm van peulvruchten en tofu/tempeh, vetten in de vorm van avocado of noten.

Vervolgens kun je nog lekkere toppings toevoegen zoals zaden, pitten en de buddha bowl afmaken met een dressing. Ik voegde bij deze buddha bowl een grote hand pittige radijs kiemgroenten toe als topping. Kiemgroenten zijn echt favoriet hier, omdat ze zo lekker, kleurrijk en gezond zijn.

Waar de naam Buddha vandaan komt? De grote volle kom vol voedingsstoffen refereert naar de bolle buik van Buddha.

Buddha bowl vegan

Buddha bowl recept

Dit heb je nodig

50 gram bruine rijst
1 zoete aardappel
halve avocado
1 hand spinazie
100 gram kikkererwten
100 gram tofu
1 eetlepel sesamzaadjes
1 theelepel paprikapoeder
1 hand pittige radijs kiemgroenten (of gemengde)

Dressing
2 eetlepels olie
1 eetlepel honing
1 theepel mosterd
citroensap

Zo maak je het

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verarm de oven voor op 220 graden.

Schil de zoete aardappel en snijd deze blokjes. Spoel de kikkererwten af. Leg de zoete aardappel en kikkererwten op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel hier wat olijfolie overheen en kruid met paprikapoeder. Bak ongeveer 20 á 25 minuten in de oven.

Snijd de tofu in blokjes. Grill deze ongeveer 5 á 8 minuten in een grillpan (of gewone bakpan) met eventueel een klein beetje sojasaus.

Pak nu een grote kom! Doe hier de spinazie, rijst, zoete aardappel, kikkererwten en tofu in. Snijd de avocado in plakes en leg deze ook in de kom. Garneer met sesamzaadjes en een grote hand kiemgroente. Maak nu de dressing en besprenkel over de bowl.

En nu genieten maar van een grote kom vol heerlijke pure ingredienten, vol voedingsstoffen!

Buddha bowl vegan