Indiase dahl met paratha brood, mango chutney en raita

Indiase dahl brood chutney

Een bord vol heerlijke Indiase gerechtjes! Indiase dahl met paratha brood, mango chutney en raita. Een heerlijke combinatie van pittig, fris en zoet. En natuurlijk Indiaas brood om te dippen! Dit is nou echt een tafel vol comfort food!

Dahl is een Indiase curry, gemaakt van linzen, kruiden en specerijen. Paratha is Indiaas platbrood, Raita is een frisse Indiase yoghurt en een heerlijke tegenhanger van de pittige en kruidige curry. Mango chutney is een lekker kruidig en dipje voor er bij.

De gerechten maak je allemaal apart en zijn simpel om te maken. Je moet er wel even lekker de tijd voor nemen, bijvoorbeeld in het weekend. Je kunt er voor kiezen alles een dag van te voren maken. De dahl en het Indiase brood warm je dan gewoon even op.

De lijst met ingrediënten lijkt heel lang, maar de meeste ingrediënten zijn kruiden en specerijen. Dus het valt best mee!

Dit heb je nodig (3 á 4 personen)

Dahl

300 gram rode linzen
2 grote (of 3 kleinere) trostomaten
1 ui
1 rode peper
2 cm gember
2 tenen knoflook
100 ml kokosmelk
1 eetlepel garam massala
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijnzaad
snuf zout en peper

Paratha brood

250 gram volkorenmeel (het liefst Atta meel, verkrijgbaar bij de toko)
125 ml lauwwarm water
1 eetlepel olijfolie
bloem (voor bestuiven)
snuf zout
klontje boter (het liefst Ghee, verkrijgbaar bij de toko en grote supermarkten)

Mango chutney

1 verse mango
1 ui
2 cm gember
20 ml appelazijn
halve theelepel kurkuma
halve theelepel cayennepoeder
mespuntje kardemom
paar chiliflakes
optioneel: scheutje honing of agave

Hier vind je het recept voor Raita.

Zo maak je het

Dahl
Spoel de linzen een paar goed af met lauw water. Zet een pan met water aan de kook en laat de linzen 20 á 25 minuten zachtjes koken. Giet de linzen af.

Snipper ondertussen de ui en hak de peper, gember en knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een stoof- of hapjespan en fruit de ui 2 minuten aan. Voeg de gember en peper toe en bak een minuut mee. Voeg vervolgens de knoflook, tomaten, massala, kurkuma en komijn toe. Schep goed om en bak 8 á 10 minuten aan op middellaag vuur. Blijf goed omscheppen, zodat de kruiden en specerijen niet verbranden.

Voeg de linzen toe aan de pan en verwarm een minuut mee. Voeg nu de kokosmelk toe. Schep alles goed om, breng aan de kook en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 30 minuten sudderen. Voeg een snuf zout toe.

Mango chutney
Snijd de mango in kleine stukjes, snipper de ui en hak de gember fijn. Verwarm een steelpannetje met een heel klein beetje olijfolie en fruit de ui en gember een minuut aan. Voeg de stukjes mango, kardemom, Cayennepoeder, kurkuma en een paar chiliflakes toe.

Voeg vervolgens de appelazijn en eventueel een scheutje agave of honing toe. Schep alles goed om, zet het vuur laag en laat 20 minuten sudderen, tot de mango zacht is. Schep tussendoor een paar keer om. Wil je een wat fijnere structuur? Je kunt de mango eventueel 1 of 2 keer heel kort pureren met een staafmixer. Schep de mango chutney in een schaaltje en laat afkoelen.

Indiaas Paratha brood
Meng in een kom het meel met een snuf zout. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng met een spatel door elkaar. Meng vervolgens een scheutje olijfolie door het deeg en kneed het deeg met je handen tot een mooie elastische bol deeg. Laat het deeg een half uur rusten.

Verdeel het deeg in 6 bolletjes. Verstuif bloem op een snijplank of werkblad en rol de bolletjes met een deegroller één voor één uit tot ronde, dunne broodjes.

Verwarm een klein beetje boter in een pannetje en zet het vuur uit. Verwarm een pannenkoekenpan op het vuur zonder olie of boter. Smeer met een kwastje een broodje in met boter en bak deze met de boterkant in de pan. Besmeer de bovenkant met een beetje boter en keer het broodje om. Verwarm nog een halve tot hele minuut. Herhaal dit met de andere broodjes.

Serveer de dahl, mango chutney, raita en paratha broodjes bij elkaar op een bord. Smullen maar!

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.