Vegetarische hachee – met seitan en champignons

vegetarische hachee

Hachee, het was vroeger één van mijn favoriete gerechten. Niet door het vlees (dat mocht er van mij uit blijven) maar door de volle smaak van dit stoofgerecht en de heerlijk geur door het hele huis. Mijn moeder maakte de hachee altijd een dag van te voren. Zo stom vond ik dat. Dan rook ik die heerlijke geur, kreeg ik er zo een zin in en moest ik nog een dag wachten. ‘na een dagje sudderen is het veel lekkerder’ zei ze altijd. En nu ik zelf vaak kook en deze vegetarische hachee met seitan en paddestoelen gemaakt heb, snap ik dat natuurlijk maar al te goed.

Hachee kent natuurlijk iedereen. Maar deze hachee met seitan is een geweldige vegetarische variant! Seitan heeft namelijk de structuur van rundvlees en kun je prima uren laten sudderen. Ik voegde er champignons aan toe, zodat het stoofgerecht groente bevat, maar dit kun je weglaten. Serveer het gerecht met gekookte aardappels of aardappelpuree.

Ondanks dat het gerecht minsten 2 uur moet sudderen, zodat de saus kan indikken en de specerijen kunnen intrekken. is het heel makkelijk om te maken. (tip: maak het echt de dag van te voren, laat een paar uur sudderen en warm het de volgende dag op. Het gerecht heeft dan zoveel meer smaak!). Je bent hooguit een half uurtje aan het koken, verder laat je het gerecht lekker sudderen op het laagste vuur en hoef je niks meer te doen.

Vergeet voor het opscheppen niet de laurier en kruidnagel uit de pan te halen. Mijn moeder maakte mij vroeger altijd wijs dat het raam open stond en de blaadjes van buiten in de pan waren gewaaid. Je snapt dat ik even moest glimlachen toen ik de foto van dit gerecht naar mijn moeder stuurde… 😉

Dit heb je nodig (2 á 3 personen)

400 gram seitan (1 potje)
4 uien
2 blaadjes laurier
4 kruidnagels
1 theelepel paprikapoeder
optioneel: 1 eetlepel hachee kruiden
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel bloem
1 eetlepel suiker
500 ml groentebouillon
200 gram kastanjechampignons
500 gram aardappelen (iets kruimig)

Zo maak je het

Snijd de seitan in kleinere stukken. Wanneer je extra hachee kruiden gebruikt, kun je deze nu in een kom door de seitan mengen. Snijd de uien in ringen en de champignons in plakjes.

Verhit een stoof- of braadpan op hoog vuur met olijfolie (of boter) en bak de seitan in een minuutje om en om aan. Zet het vuur iets lager en voeg de ui en paprikapoeder toe. Bak 5 minuten aan en voeg dan de bloem toe. Schep om en voeg vervolgens de tomatenpuree en de champignons toe en bak het geheel nog 5 minuten.

Voeg de groentebouillon, laurierblad, kruidnagel en suiker toe aan de pan. Schep alles goed om, zet het vuur laag en laat minstens 2 uur sudderen met de deksel op de pan. Laat vervolgens nog een half uur/uur sudderen zonder deksel. Wanneer je het gerecht de volgende dag pas gaat eten, kun je het gewoon de hele nacht en dag in de pan laten staan.

Kook ondertussen de aardappel en serveer de hachee met de aardappel. Vergeet niet het laurierblad en kruidnagel te verwijderen 😉

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail

Gerelateerde berichten