5x marinade voor tofu en tempeh + bereidingstips

Tofu en tempeh lekker marineren, ik krijg hier zoveel vragen over. Een terechte en belangrijke vraag in de wereld van vegetarisch en vegan eten. Want laten we eerlijk zijn, zonder een lekkere marinade en juiste bereidingswijze hebben tofu en tempeh niet veel smaak en structuur. Maar hoe kun je deze vleesvervangers nu echt lekker marineren en hoe bereid je tofu en tempeh het beste? Na het maken van deze 5 marinades voor tofu en tempeh + bereidingstips wordt (zelfs vleesliefhebbers) jij een groot fan van tempeh en tofu in je gerechten!

5x marinade voor tofu en tempeh

Algemeen: meng de ingrediënten voor de marinades in een kom. Snijd de tofu/tempeh in de juiste dikte en schep deze voorzichtig door de marinade. Laat minstens 15 minuten marineren, maar langer is nog lekkerder!

1.Indische ketjap marinade

Dit is mijn favoriete marinade die bij heel veel gerechten past. Van gado gado tot nasi!

5 eetlepels ketjap manis
1 kleine theelepel sambal
1 teen knoflook
1 theelepel gemberpoeder (of 1 cm verse gember)
1 theelepel komijn
snuf zout
optioneel: halve theelepel kerrie of paprikapoeder

2. Oosterse soja-gember-honing marinade (vooral lekker voor tofu)

Heerlijk in oosterse gerechten, poke bowls, roerbak en salades.

5 eetlepels sojasaus
1 eetlepel honing
1 theelepel gemberpoeder (of 1 cm verse gember)
halve theelepel paprikapoeder
sap van kwart limoen
optioneel: halve rode peper
optioneel: 1 eetlepel rijstazijn

3. Marokkaanse koriander-komijn-kaneel marinade (vooral lekker voor tempeh)

2 eetlepels olijfolie
citroensap van halve citroen
1 teen knoflook
1 theelepel gemalen kaneel
halve theelepel komijnzaad- of poeder
halve theelepel korianderpoeder
snuf zout
optioneel: geraspte sinaasappelschil van halve sinaasappel

Tip: je kunt ook ras el Hanout gebruiken als kruiden

4. Harissa marinade

2 theelepels Harissa
sap van halve citroen
snuf zout

5. Indiase masala marinade

4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel Garam Masala kruiden
1 theelepel komijn
halve theelepel kurkuma
halve theelepel cayenne of chilipoeder
1 teen knoflook

Bereidingstips voor tofu en tempeh

Tofu uitlekken
Tofu bevat veel vocht. Door deze goed uit te laten lekken op een (thee)doek, neemt tofu de ingrediënten voor marinade beter op. Tempeh is daarentegen juist heel droog en kun je meteen snijden.

Marineren zonder olie (tofu)
Gebruik bij voorkeur geen olie in je marinade voor tofu. Doordat tofu van zichzelf al veel vocht bevat, vormt de olie een laagje om de tofu. Hierdoor neemt de tofu andere ingrediënten minder goed op. Je kunt tofu het beste bestrijken met olie net voordat je deze gaat bakken of grillen. Voor sommige marinades moet je wel olijfolie gebruiken, omdat deze geen andere vloeibare ingrediënten bevat.

Agave of honing voor een zoete smaak en sticky structuur
Een eetlepel agave of honing in marinade geeft een heerlijke zoete smaak en vooral een ‘sticky’ structuur aan tempeh. Dit zorgt tegelijkertijd ook voor een krokant korstje, omdat de suikers tijdens het bereiden karameliseren. Ook andere zoete vloeistoffen zoals ketjap en rijstwijn geven dit effect. Let er hierbij wel op dat je niet op een te hoge temperatuur bakt, want suiker kan snel verbranden. Dit geeft een bittere smaak.

Tofu met een krokant korstje
Wanneer je een stevig/krokant korstje om je blokjes tofu wilt, kun je deze het beste 6 á 8 minuten (zonder marinade) bakken in een royale hoeveelheid olie op middelhoog vuur. Goed blijven keren, zodat de tofu niet verbrandt.

roerbak groenten met gemarineerde honing-sesam tofu

Snijd tempeh niet te groot en tofu niet te klein
Tempeh is het lekkerst wanneer je deze goed en lang genoeg bakt. Tempeh die aan de binnenkant nog rauw is, is echt niet lekker qua smaak en structuur. Daarom is het belangrijk dat je tempeh in kleine blokjes snijdt of dunne reepjes. Vooral niet te dik, want dan is je tempeh aan de buitenkant al lang goed, maar van binnen nog rauw.

Tofu moet je juist niet te klein snijden, want deze valt snel uit elkaar. Silky tofu is daarom ook niet geschikt om te marineren en te bakken. Deze gebruik je vooral in soepen. Ook is tofu veel makkelijker en sneller te garen dan tempeh. Grote blokjes of reepjes kan dus prima.

Bakken en grillen maar!
Tofu bak je al in 5 á 7 minuten gaar. Let er hierbij op dat je tofu voorzichtig omschept, zodat deze niet alsnog in de pan uit elkaar valt. Tempeh heeft een iets langere bereidingstijd nodig. Bak tempeh eerst een minuutje op middelhoog vuur aan. Zet het vuur lager en laat nog 8 minuten rustig bakken. Blijf wel goed omscheppen, zodat de buitenkant (de marinade) niet verbrandt.

Japanse salade aubergine tofu

Ga jij een van deze recepten van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.