5x zelf vleesvervangers maken

Om te beginnen, ik vind het woord ‘vleesvervangers’ niet echt passend en sta hier ook niet helemaal achter. Dat suggereert namelijk dat je vlees nodig hebt en deze ‘vervangt’ door een ander product. Zo zie ik het niet, want ik eet niets ‘in plaats van’ vlees. Ik eet gewoon geen vlees. Vlees zie ik namelijk niet als een basisproduct, peulvruchten en groenten daarentegen wél.

Vleesvervangers maken van peulvruchten en groente

Ik vervang dus niets, maar wat voor lekkers eet ik dan wel om mijn maaltijden een bite te geven, het soms iets spannender te maken en vooral, om mijn voedingstoffen binnen te krijgen zoals eiwitten? Want laten we eerlijk zijn, altijd alleen maar peulvruchten en groente is wel wat saai. Maar wist je dat je met groente en peulvruchten heel veel lekkere dingen kunt maken?

En ben jij iemand die wat minder of geen vlees wilt eten, maar dit stukje vlees toch wel mist op je bord? Maak dan zeker eens onderstaande ‘vervangers’.

Groenteballetjes

Deze balletjes/burgertjes op basis van groente zijn zo lekker in een salade of wrap. Maar je kunt ze natuurijk ook los eten.

groenteballetjes/burgers

Linzenburgers

Ook al eet je geen vlees, kun je nog wel gewoon genieten van burgers! Deze burgers van linzen en wortel zijn echt favoriet hier. Lekker op een broodje, met flink veel toppings en happen maar! Ook lekker om los te eten bij bijvoorbeeld zoete aardappelwedges en groente.

Wortel-linzen burgers

Zoete aardapel-spinazieballetjes

Deze balletjes zijn gemaakt op basis van zoete aardappel en spinazie. Ze geven net iets extra’s aan je maaltijd. Maar dat niet alleen, je krijgt ook nog eens een extra portie groenten binnen, ze vullen goed en zijn heel erg lekker! Lekker in een salade of los.

zoete aardappel-spinazie balletjes

Kikkererwtenburgers

Nog meer burgers! Geen vlees, maar wel happen in een burger, en nog een gezonde ook. Ideaal toch? Deze burgers zijn gemaakt van kikkererten en havermout, en vegan!

kikkererwtenburgers

Falafelballetjes

Falafelballetjes zijn gemaakt van kikkererten en lekker veel kruiden. Het zijn een soort mini kikkererwtenburgers. Je kunt ze kant en klaar kopen, maar zelf maken is echt zo gedaan en gezonder. Lekker in een wrap, salade of los.

Falafelballetjes

Gekruide linzenballetjes

Deze linzenballetjes zijn echt heerlijk! Stevig en smaakvol door de kruiden.

De balletjes zijn plantaardig en makkelijk om te maken. Lekker in een salade, door de pasta of bij wat groente en granen

Linzenballetjes

Tofu en tempeh

Oké, tofu en tempé zijn niet zelfgemaakt van peulvruchten en groenten, maar wel een goede vervanger voor vlees. Tofu en tempeh zijn gemaakt van soja en zitten vol met eiwitten. Fijn aan deze producten is dat ze je echt bijna aan elke soort maaltijd kunt toevoegen. Tofu en tempeh smaken van zichzelf namelijk heel neutraal, maar nemen makkelijk de smaak van andere ingrediënten over, vooral tofu.

tofu tempeh

Ga jij een van deze recepten van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.