Wortel-linzenburgers

Wortel-linzenburgers
[ print recept ]
Een van mijn goede voornemens van 2017? Meer vega burgers maken! Ik hou niet van vlees, maar wel van happen in burgers. Vegetarische burgers van bijvoorbeeld zoete aardappel, groente en peulvruchten zijn zo lekker! Eigenlijk zou iedereen die van vlees houdt, eens een vegetarische burger moeten proberen.

Eerder maakte ik al burgers van zoete aardappel en pompoen, kikkererwten en zelfs broccoli, maar een linzenburger had ik nog nooit zelf gemaakt. En dat terwijl ik deze buiten de deur regelmatig eet en zo lekker vind.

Meteen beginnen met die goede voornemens en linzenburgers maken dus! Linzen, wortel en kruiden (zoals ik deze salade) vind ik zo een lekkere combi, dat ik besloot hier een burger van te maken.

Wortel-linzenburgers

Deze linzenburgers zijn zo lekker geworden! Maar dat niet alleen, wat zijn ze eigenijk makkelijk om te maken. Daarnaast heb je voor deze burger eigenlijk alleen maar een paar low budget ingrediënten en kruiden nodig, ook weer en voordeel in vergelijking met een duur stuk vlees.

Heerlijk met een broodje en heel veel topping, zodat je een flinke hamburger krijgt waar je lekker in kunt happen. Ik at er een portie zoete aardappelwedges bij om het burgerfeestje helemaal af te maken. Wat kan vegetarisch en gezond eten toch lekker zijn!

Wil je deze burgers vegan proof maken? Laat dan het ei weg en voeg wat extra olijfolie en iets minder havermout toe.

Dit heb je nodig (4 burgers)

1 blik linzen (310 gram)
2 middelgrote wortels
1 sjalot
2 teentjes knoflook
1 ei
60 gram havermout
1 el komijnzaad
2 tl paprikapoeder
2 tl kurkuma
snuf chilivlokken
peper en zout
1 el olijfolie

Zo maak je het

Spoel de linzen goed af. Snijd de sjalot en wortel in grove stukken. Doe de linzen, sjalot, wortel, knoflook, de kruiden en olijfolie in een keukenmachine en maal kort tot een grove structuur.

Maal in een andere kom de havermout fijn met een staafmixer en kluts het ei. Doe de havermout, het ei en het linzenmengsel in een kom en meng lekker met je handen door elkaar. Zet de kom 15 tot 30 minuten in de koelkast, zodat het iets steviger wordt.

Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden. Haal de kom uit de koelkast en vorm burgers van het mengsel. Leg de burgers op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 15 minuten gaar en krokant in de oven. Wil je ze nog krokanter? Dan kun je ze nog heel even om en om bakken in een koekenpan.

Burgertips
Besmeer een volkoren spelt bol met humus en beleg met plakjes avocado. Leg hier de linzenburger op en maak af met sla en kiemen. Happen maar!

Wortel-linzen burgers

Wortel-linzen burgers

Wortel-linzenburgers

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.