Halloumi kaas; wat is het, hoe smaakt het en hoe bereid je het?

Halloumi kaas

Zoals jullie weten ben ik vegetariër. Ik ben er zo een die niet van vlees houdt en dus ook geen behoefte heeft aan ‘vervangers’. Je hebt ze vast wel eens in de supermarkt zien liggen. Vegetarische worstjes, hamburgers, gehakt of vegetarische boterhamworst. Ieh..

Wel eet ik regelmatig producten als tofu, tempeh en falafel. Ten eerste omdat ze veel eiwitten bevatten, maar ook omdat ik dit een heerlijke toevoeging en ‘bite’ in mijn gerechten vind. Halloumi valt voor mij ook in dit rijtje. Al eet ik het in mindere mate, omdat het niet plantaardig is, maar wel heel lekker!

Maar wat is halloumi precies voor product, waar is het van gemaakt, hoe smaakt het en hoe maak je het klaar?

Over halloumi

Halloumi is een Cypriotische kaas. De kaas wordt gemaakt van een mengsel van geiten- schapen en koeienmelk en gestremd met enzymen. Halloumi heeft een rubberachtige consistentie en zit onbereid qua structuur en smaak een beetje tussen feta en mozzarella in.

Halloumi bevat veel eiwitten en is daarom ideaal voor vegetariërs. En iedereen die van kaas houdt;)

Zo smaakt halloumi

Halloumi heeft van zichzelf een zoutige smaak. Eigenlijk vind ik deze kaas helemaal niet zo naar kaas smaken (ik hou dus echt niet van die ‘kaasachtige’ kazen).

Door de zoute smaak is halloumi heerlijk in (frisse) salades, vooral bij warme temperaturen. Maar halloumi is ook lekker in een wrap, op een sandwich en kan zelfs gegrild worden op de BBQ. Het is een echte grillkaas!

Zo maak je halloumi klaar

Je kunt halloumi rauw eten, maar het lekkerst is om halloumi in dunne plakken te snijden en vervolgens te bakken of te grillen. De kaas smelt niet in tegenstelling tot andere kazen, maar krijgt een krokant korstje en een goede bite. Heerlijk!

Gerelateerde berichten