Margarine en boter: dit zijn de 5 verschillen!

De komende maanden ga ik mij verdiepen in plantaardige margarine en jullie (hopelijk) inspireren en informeren door middel van artikelen vol weetjes en tips en heerlijke recepten. Wat is margarine precies? Welke ingrediënten zitten hier in? Welke recepten kun je hiermee maken? Hoe wordt het precies gemaakt en wat zijn de verschillen tussen margarine en boter? Met deze laatste vraag starten we vandaag!

Dit jaar ben ik namelijk partner van Becel plantaardig. En daar ben ik heel blij mee, want een van mijn missies met Feelgoodbyfood is zoveel mogelijk mensen inspireren en informeren over vegetarisch/plantaardig eten en kennis laten maken met de heerlijke vegetarische en veganistische keuken.

margarine boter verschillen

Wat is het verschil tussen margarine en boter?

Deze vraag krijg ik zo vaak: wat is beter of gezonder, margarine of boter? Maar ook de opmerking: dit is toch hetzelfde, alleen dan verhard of juist smeerbaar gemaakt?

Goed om te weten, het zijn twee totaal verschillende producten met andere ingrediënten, die je voor verschillende toepassingen kunt gebruiken. De belangrijkste vraag is dus niet welke van de twee producten je beter kunt eten, maar wat de verschillen zijn tussen margarine en roomboter. Ik vertel het je!

Maar eerst gaan we nog iets anders uit de wereld helpen: voor zowel margarine als boter wordt vaak de benaming ‘boter’ gebruikt, vooral als we het hebben over ‘boter op brood’, maar margarine is dus niet hetzelfde als boter! Wist je dat boter pas officieel de naam boter mag krijgen wanneer het meer dan 80% melkvet bevat?

De 5 verschillen

1. Plantaardig vs dierlijk

Het grootste verschil: margarine bestaat uit plantaardige oliën en boter uit dierlijke vetten. Margarine wordt gemaakt van (de zaadjes uit) zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie en bevat onverzadigde vetten en een klein beetje ‘hard’ vet. Boter wordt van gemaakt van afgeroomd melkvet, ofwel room en bestaat uit verzadigde vetten.

2. Verzadigde en onverzadigde vetten

De hoeveelheid vetten in margarine en boter verscheelt niet heel veel, maar het verschil zit vooral in de hoeveelheid onverzadigde en verzadigde vetten. (Room)Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. Het vervangen van Verzadigde vetten door onverzadigde vetten kan een positief effect hebben op het cholesterol.

Onverzadigde vetten uit margarine bevatten omega 3 en 6. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart.
Onverzadigde vetten zijn ‘gezonde’ vetten die wij nodig hebben en verlagen juist het cholesterolgehalte. Daarom wordt aangeraden om verzadigde vetten zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten.

3. Belasting op het milieu en de dieren

Margarine is een plantaardig product. Over het algemeen heeft plantaardige voeding een lagere ecologische belasting en daarom een betere keuze voor het milieu, de dieren en mijn eigen gezondheid. Dit zijn voor mij persoonlijk drie grote en belangrijke redenen om vaker voor margarine te kiezen.

Tijdens het productieproces van margarine komen geen dierlijke producten voor. Bij boter wel. Voor het maken van boter is veel melk nodig; voor 1 kilo boter is 20 liter melk nodig! Voor deze enorme hoeveelheid melk moeten melkkoeien vanaf dat ze een kalfje krijgen en de melkproductie op gang komt hard werken. En wist je dat melkkoeien kunstmatig bevrucht worden? De vrouwtjes die geboren worden, worden na twee jaar weer bevrucht, zodat ze melk kunnen geven, maar de mannetjes worden geslacht. Geen leuk verhaal, maar zo gaat het helaas wel om genoeg melk te produceren.

4. Aantal ingrediënten

Wat mij het meest opviel, beiden producten bevatten ongeveer een even lange lijst met ingrediënten. Zo bestaat margarine voornamelijk uit water, plantaardige oliën, citroenzuur, emulgatoren (gewonnen uit zonnebloempitten) en vitamine A en D. Boter bestaat uit melk, melkzuurbacteriën, melksuiker, melkeiwit en zout.

De opmerking dat margarine één molecuul van plastic zou verschillen hoor ik ook wel eens. Geen idee waar deze fabel vandaan komt. Zowel margarine als boter bestaan uit de elementen zuurstof, koolstof en waterstof. Net als meer dan 90 procent van het menselijk lichaam! Ja, plastic bevat ook de moleculen koolstof en waterstof, maar heel veel producten bevatten deze moleculen, simpelweg om gewoon te ‘bestaan’.

5. Verschillend productieproces

Beiden producten worden in de fabriek gemaakt tot het eindproduct, maar ondergaan een heel ander proces. Bij margarine gebeurt dit met plantaardige ingrediënten en worden deze smeerbaar gemaakt, bij boter wordende ingrediënten verwerkt tot een vast/verhard product.

Hiermee wil ik niet gaan vertellen welke van de twee beter of gezonder voor jou is. En het ene product sluit de ander niet uit. Zelf eet ik zowel margarine als boter. Allebei op een heel andere manier en boter wel met mate. Smeren doe ik met plantaardige margarine, terwijl ik bij het bakken vaker roomboter gebruik. Maar ik ben er achter gekomen dat je met margarine ook heerlijk kunt bakken! Binnenkort zal ik heerlijke recepten en baksel delen die je met margarine kunt maken.

Wel is het mij duidelijk geworden dat margarine een stuk beter is voor het milieu en de dieren. Planten zijn de toekomst, een uitspraak waar ik 100% achter sta!

[ dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel plantaardig, maar geheel naar eigen mening en ervaring geschreven ]

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.