Tofu saté stokjes van de grill of BBQ

Heerlijke gegrilde stokjes van de grill of bbq… van tofu! Yes, geen kip saté stokjes, maar tofu saté stokjes. Een heerlijk bijgerecht voor bij de nasi, tijdens een borrel of bereid ze op de bbq tijdens een mooie zomerse dag. En zelfgemaakte pindasaus is altijd lekker. Iedereen zal er van genieten!

Van de grill of BBQ

Je kunt deze tofu stokjes zowel in een grillpan als op de barbecue bereiden. Het is bij dit gerecht belangrijk dat je stevige tofu gebruikt en geen ‘silky’ tofu, want deze valt uit elkaar zodra je het wilt snijden. Snijd niet té grote blokjes en grill de blokjes ook echt goed om en om, zodat de buitenkant een beetje knapperig wordt en de binnenkant goed gaar, dan zijn ze het lekkerst!

Dit heb je nodig (8 á 10 stokjes)

10 stokjes (geweekt in lauw water)
1 pak tofu (350/400 gram)
4 eetlepels sojasaus
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel paprikapoeder
halve theelepel kurkumapoeder
2 eetlepels olijfolie
optioneel: sesamzaadjes

Satésaus
2 eetlepels pindakaas
200 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk)
1 sjalotje
1 teen knoflook
halve theelepel sambal
1 eetlepel ketjap
snuf zout

Zo maak je het

Week de stokjes in lauw water voordat je begint met koken.

Maak in een ondiepe kom een marinade van de sojasaus, olijfolie en kruiden. Laat de tofu goed uitlekken en snijd in gelijkmatige rechthoekige blokjes. Leg de blokjes tofu in de marinade en laat minstens 30 minuten marineren.

Rijg vervolgens de blokjes gemarineerde tofu aan de stokjes. laat de grillpan goed heet worden met een klein beetje olijfolie. Grill de tofu in 10 minuten goed om en om, tot zo goed gegrild (een beetje knapperig) en gaar zijn. Kijk bij het omdraaien wel uit dat de tofu niet vastzit aan de pan, want dan scheuren ze van de stokjes af.

Satésaus

Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Verwarm een steelpannetje met een scheutje olijfolie en fruit de sjalot aan. Voeg vervolgens de knoflook toe en na een minuut de pindakaas, melk, ketjap, sambal en een snuf zout. Meng met een garde alles goed door elkaar tot een geheel en verwarm nog een paar minuten totdat de satésaus een beetje ingedikt en warm is.

Serveer de gegrilde tofu stokjes op een bord en de satésaus in een kommetje er naast. Of giet er meteen overheen natuurlijk. Garneer eventueel met sesamzaadjes.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.