3x favoriete vegetarische BBQ gerechten

Bij zomer, zon en warme avonden denk je natuurlijk meteen aan… barbecuen! Gezellig met vrienden en/of familie, koude drankjes en heerlijke bbq gerechten. Zelfs ik, als vegetariër, vind deze avonden heerlijk! Want je kunt op de barbecue zoveel meer maken dan vlees! Natuurlijk vleesvervangers, maar denk ook aan gepofte zoete aardappel, gegrilde groenten, gemarineerde champignons, tempeh sate en natuurlijk heerlijke bijgerechten en dipjes. Ik ging aan de slag met de Boretti Tonelli en maakte mijn 3 favoriete vegetarische BBQ gerechten!

Grillen en slow cooking

In samenwerking met Coolblue, probeerde ik de Boretti Tonelli barbecue uit. Het in elkaar zetten van de BBQ was echt zo gedaan (en dat in mijn eentje). De Boretti Tonelli is een mooie, compacte houtskoolbarbeque, waardoor je deze gemakkelijk verplaatst en geen grote tuin nodig hebt. Ondanks zijn formaat, is de bbq wel zwaar (staat stevig op de grond) en van goede kwaliteit. De grillroosters zijn gemaakt van gietijzer, dit materiaal gaat lang mee en houdt warmte goed vast. Dit vond ik ook groot pluspunt!

Ook het aansteken en op temperatuur brengen van de BBQ ging gemakkelijk. En dat terwijl ik nog nooit in mijn leven zelf een BBQ heb aangestoken! Ik zat altijd met een glaasje wijn te wachten tot ik mijn vegetarische gerechten er op mocht gooien 😉

Grillen en slow cooking, het kan met de Torello allebei! Door de luchttoevoer aan te passen, reguleer je de warmte, zodat elk gerecht op de juiste temperatuur bereid wordt. Door de deksel dicht te doen, creëer je een oveneffect. Perfect voor het langzaam garen van gerechten. Op de barbecue zit een thermometer waarmee je de temperatuur nauwlettend in de gaten kunt houden, handig!

3x vegetarische BBQ gerechten

Zacht gepofte zoete aardappel met frisse limoen-yoghurt en granaatappel, spiesjes ketjap tempeh en champignons, en gegrilde groenten met olijfolie en tijm. Zo lekker en ontzettend makkelijk om te bereiden. Iedereen zal van deze vegetarische BBQ gerechten van smullen!

De gerechten kwamen perfect van de Tonelli barbecue af! De zoete aardappel was boterzacht van binnen en de groenten perfect gegrild met een lichte rokerige smaak. Zo lekker! Ook de tempeh sticks waren goed gegaard (deze heb ik op een lage temperatuur bereidt. Dit voorkomt dat de marinade aan de buitenkant verbrandt, terwijl de tempeh aan de binnenkant nog niet gaar is).

1. Gepofte zoete aardappel met een limoen-yoghurt sausje en granaatappel

Dit heb je nodig (2 zoete aardappels)
aluminiumfolie
2 zoete aardappels
olijfolie
1 theelepel paprikapoeder
halve theelepel komijn
snuf zout en peper
200 ml Griekse (of plantaardige) yoghurt
1 limoen
optioneel: avocado

Zo maak je het
Was de schil van de zoete aardappel en snijd deze in de lengte doormidden. Prik met een mesje rondom gaatjes in de aardappels. Meng 4 eetlepels olijfolie met de paprikapoeder, komijn, peper en zout. Besmeer hier de zoete aardappels mee in en wikkel in aluminiumfolie.

Leg de pakketjes aluminiumfolie minstens 45 minuten aan de zijkanten op de bbq (tot deze zacht zijn). Wil je de aardappels sneller bereiden? Dan kun je ze 10 minuten voorkoken.

Meng de Griekse yoghurt met de limoen. Haal de zoete aardappel uit de folie, schep hier een grote eetlepel Griekse yoghurt op en garneer met graaatappelpitjes.

2. Satay tempeh en/of champignon spiesjes (8 stokjes)

Dit heb je nodig
8 sate prikkers
250 gram tempeh
1 teen knoflook
6 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel paprikapoeder
halve theelepel cayenne
halve theelepel kurkuma
peper

Zo maak je het
Maak de champignons schoon en snijd de tempeh in dunne plakjes. Maak in een kom een marinade van de ketjap, olijfolie, fijn gehakte knoflook en kruiden. Marineer hier de tempeh en champignons minstens een half uur. Rijg de champignons en tempeh aan de stokjes.

Grill de stokjes in ongeveer 8 á 10 minuten om en om op de barbecue.

3. Gegrilde groenten met tijm

Dit heb je nodig
rode puntpaprika
aubergine
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tijm

Zo maak je het
Snijd de zoete puntpaprika doormidden en de aubergine in plakken. Meng in een kommetje de olijfolie met de tijm en smeer hier de groenten aan beide kanten mee in.

Grill de groenten 10 á 12 minuten op de bbq, tot je goede grillstrepen ziet en de groenten lekker zacht zijn. De plakken aubergine zijn heerlijk met de limoen-yoghurt saus en granaatappelpitjes uit het zoete aardappel recept hierboven.

Ga ji een van deze recepten van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.