De heerlijke streekproducten uit het prachtige Zuid-Tirol

Afgelopen maand maakte ik een persreis naar Zuid-Tirol. Zuid-Tirol is prachtig met haar mooie bergen, sneeuwtoppen en groene landschap. Maar de reden van dit perstripje waren de streekproducten uit Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol staat bekend om hun appels, kaas en spek. Mijn focus lag uiteraard op de appeltjes, maar een jong (niet te heftig) kaasje kan ik op z’n tijd ook van genieten. Vooral bij een goed glas wijn… want die zijn ook heerlijk in Zuid-Tirol!

Zuid-Tirol

Bewust eten door kwaliteitslabels

Deze producten dragen de kwaliteitslabels BGA en BOB. De labels van de Europese Unie (EU) geven consumenten informatie over de oorsprong, kwaliteit en veiligheid van producten. Dit zorgt ervoor dat de producten ‘beschermd’ zijn. Deze producten voldoen aan de kwaliteitseisen, worden op een ambachtelijke manier gemaakt en komen dus werkelijk uit Zuid-Tirol. Dit maakt deze producten uniek en vooral heel erg lekker!

Kwaliteitslabels worden steeds belangrijker omdat wij als consument steeds meer willen weten waar ons eten vandaan komt, dat deze van goede kwaliteit is en hier transparant over wordt gecommuniceerd.

We hebben gezien waar de lokale producten vandaan komen, hoe deze worden gemaakt, een kookworskshop gedaan met deze producten en natuurlijk flink geproefd!

Eten is al leuk, maar bewust eten is nog leuker. Dat wanneer je aan het genieten bent van een appeltje of stukje kaas, je weet waar deze vandaan komt en hoe het is gemaakt. Vooral wanneer dit wordt gedaan in prachtige natuur en door mensen die hier veel passie voor hebben.

Kookworkshop van een sterrenchef!

Na een heerlijke lunch kregen we een kookworkshop van de enige michelin sterren chef uit Italië: Anna Matcher. Volgens mij zelfs de enige vrouw! Geweldig om haar in de keuken bezig te zien met de kwaliteitsproducten en om alles te mogen proeven. Natuurlijk hielpen we ook een beetje mee. Vervolgens genoten we in het prachtige restaurant van een 5-gangen diner, bereidt door Anna Matcher zelf!

Appeltjes uit Zui-Tirol

We brachten een bezoek aan een appel boomgaard en coöperatieve appelfabriek. De appelboomgaard was zo een prachtige en fijne plek. De groene natuur, overal appelbomen en de eigenaar vertelde vol passie over het proces en alle soorten appels die er groeien.

Wat zo mooi is, is dat veel van deze kleinschalige bedrijven familiebedrijven zijn. Waarbij veel liefde is voor het product en de natuur. De appels worden geteeld door milieuvriendelijk en biologische productie-methode. Het klimaat en de milieuvriendelijke teelmethoden zorgen ervoor dat deze appeltjes zo lekker zijn!

Vervolgens brachten we een bezoek aan de fabriek waar al die heerlijke appeltjes gesorteerd en verpakt worden. Het is jammer dat er geen geur aan de foto toegevoegd kan worden, want in de fabriek het rook zo heerlijk fris en zoet naar appeltjes! De dag sloten we af met een appeldiner. Ja echt, een appeldiner! Een diner waarbij in elk gerechten appel is verwerkt.

Bezoek aan de boerderij

Ook brachten we een bezoek aan een boerderij waar de bekende Stelvio kaas uit Zuid-Tirol vandaan komt. Nou ja, de melk waar vervolgens de kaas van gemaakt wordt natuurlijk.

Wat hier wederom mooi was om te zien, is de liefde die de boer had voor zijn koeien en kalfjes. De koeien waren niet met teveel, hadden veel ruimte en kregen veel aandacht en knuffels. Precies zoals het hoort!

O ja, de boer had ook twee katten rondlopen en deze hadden net kittens gekregen! Dus je begrijpt dat ik daar een uur gezeten heb en katten heb geknuffeld… #catlady. Ik word echt zo gelukkig van dieren!

Ik kon hier nog wel uren blijven, maar we hadden een vol programma dat bestond uit een lunchen, een kaasproeverij (ik heb voor het eerst wijnkaas geproefd, zo lekker!), en dineren met heerlijke wijnen uit de streek.

Zuid-Tirol kaas

Ohh wat heb ik genoten van Zuid-Tirol en haar heerlijke streekproducten, glazen wijn, leuk gezelschap en de omgeving. Een prachtig stukje Italie! Telkens wanneer nu ik nu een appeltje aan het eten ben, denk ik weer terug aan de prachtige boomgaard en de weg die een appeltje aflegt tot deze bij mij thuis in de fruitmand ligt.

[ Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zuid-Tirol en haar kwaliteitsproducte]

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Gerelateerde berichten