De gezondheidsvoordelen van avocado’s

De avocado is al een tijdje enorm populair! Ook ik vind deze groene vrucht heerlijk en eet ze regelmatig. Door een groene smoothie, door een salade, op toast en ik maak er heerlijke spreads mee. Maar hoe gezond is avocado nu eigenlijk? In dit artikel de gezondheidsvoordelen van avocado’s op een rij!

Wat is avocado precies en waar komt deze vrucht vandaan?

Avocado’s komen oorspronkelijk uit Mexico en werden 2500 jaar geleden voor het eerst verbouwd. In de supermarkten hier vinden we voornamelijk de Hass avocado terug. Deze avocado blijft goed houdbaar, heeft een goede opbrengst en ze zijn toegankelijk in gerechen.

De avocado is herkenbaar aan zijn zwartbruine kleur en zal van groen naar bruin verkleuren tijdens het rijpingsproces. Je kent het wel. Is je avocado nog niet reep, wacht je even, is ‘ie ineens té rijp! Een bekende ergernis van velen 😉 Maar een avocado opensnijden die prachtig groen en precies goed rijp is, zorgt weer voor een geluksmomentje.

Avocado’s worden meestal rauw gegeten en niet verhit. Toch kun je prima bakken en grillen met avocado. De vrucht is rijk aan gezonde omega 3 vetzuren. Je vindt deze normaal alleen in voeding met een dierlijke oorsprong en noten of zaden. Het is daarom bijzonder dat omega 3 vetzuren zich in avocado’s bevinden. Dit in combinatie met vitamines, voedingsvezels en mineralen maakt de avocado gezond!

gezondheidsvoordelen avocado

Gezondheidsvoordelen van avocado’s

Avocado’s kennen tal van gezondheidsvoordelen. Ze zijn lekker, je kunt er eindeloos mee variëren, maar ze zijn ook nog eens voedzaam!

Goed voor het cholesterolgehalte

Met een te hoog cholesterolgehalte heb je een verhoogde risico’s op slagaderverkalking, een enorm gezondheidsrisico waar onder andere de kans op een hartaanval mee vergroot wordt. Van een te hoog cholesterol merk je helaas weinig, pas als dit uitvoerig in het bloed wordt onderzocht. Avocado’s kunnen helpen om het slechte LDL cholesterol te verlagen. HDL is het ‘goede’ cholesterol, dit wordt verhoogd door avocado’s.

Ontstekingsremmende vetzuren

Ontstekingen zijn de basis van allerlei aandoeningen. Ook kanker, diabetes en hart- en vaatziekten worden mede(veroorzaakt) door ontstekingen. Avocado’s zitten naast omega 6 vetzuren ook vol met omega 3 vetzuren. Het grootste deel van de vetzuren bestaat uit oliezuur. Van oliezuur is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op ontstekingen, met name in combinatie met omega 3 vetzuren zoals bij avocado’s en ook olijfolie het geval is.

Avocado’s zitten vol vezels

Avocado’s zorgen voor een vol gevoel. Dit heeft te maken met onder andere de vezels die we in avocado vinden. Het verzadigende effect daarvan, maakt het eenvoudiger om minder te eten. Avocado´s helpen je om op een gezonde manier op gewicht te blijven. Behalve wanneer je elke dag een hele of zelfs twee avocado eet, want ze bevatten wel best wat calorieën.

Het enige nadeel aan avocado’s is dat deze absoluut niet duurzaam zijn. Ze moeten namelijk geïmporteerd orden vanuit de andere kant van de wereld, vaak uit Peru. En bij het telen is veel water nodig. Ook dat is een reden om avocado’s te eten met mate.

gezondheidsvoordelen avocado

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.