Seitan – wat is het, hoe bereid je het en in welke recepten?

Seitan vleesvervanger

Wanneer het om vleesvervangers gaat, weten de meeste wel het bestaan van tofu en tempeh. Maar over seitan hoor je veel minder vaak, terwijl dit een ideaal product is om 1-op-1 te vervangen voor vlees.

Wat is seitan?

Seitan is een ‘vleesvervanger’ op basis van tarwe-eiwit en is veganistisch. Het wordt gemaakt van tarwemeel en water. Seitan komt uit Japan waar ze het al eeuwenlang eten.

Hoe wordt het gemaakt?

Seitan heeft een stevige en sponzige structuur. Bij het maken hiervan wordt het deeg meerdere keren uitgespoeld, waarbij aan het eind het tarwe-eiwit (gluten) overblijft. Dit wordt vervolgens gekookt in water of bouillon en zo krijg je het eindproduct seitan.

Seitan bevat veel eiwitten en ijzer, maar geen vitamine B12. Het kan daarom niet gezien worden als een volwaardige vleesvervanger. Doordat het van tarwe-eiwit gemaakt wordt, bevat het gluten.

Hoe bereid je seitan?

Seitan is heel makkelijk om te bereiden. Ongeveer 8 minuten bakken of grillen, naar smaak nog een beetje kruiden toevoegen en klaar! Vooral de variant gekookt in bouillon vind ik lekker, omdat deze door de bouillon al goed op smaak is gebracht.

Gerechten met seitan

Door de stevige en sponzige structuur, lijkt seitan veel op vlees. Daarom is het ideaal om 1-op-1 te vervangen. Ik gebruik seitan meestal om een gezonde en vegetarische variant van een broodje shoarma of kapsalon mee te maken. Maar fijngesneden kun je het ook goed vervangen voor gehakt. Of wat dacht je van in een wrap of taco?

Heb jij wel eens seitan gegeten, wat vind je er van en welke gerechten maak jij er mee? Ik ben benieuwd!

kapsalon gezond vegetarisch

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.