Food hotspots & To do’s Lyon

Begin december ging ik met srprs.me! op stedentrip naar Lyon. Toen ik op Schiphol hoorde dat Lyon mijn bestemming was, was het eerste wat ik dacht; wijn, chocola, kaas, crossaint en dure restaurant met typisch Frans eten; vlees en veel saus. Goed eten, dat wel. Ze noemen Lyon dan ook; Capital of gastronomie. Maar niet echt de stad voor een vegetariër die van gezond eten en veel groenten houdt, toch? Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik van die eerste twee, wijn en chocola, ook heel erg hou.

Misschien ken je Lyon vooral van de files, maar dit zegt natuurlijk niks over Lyon zelf. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niet meteen wist wat ik mij bij Lyon moest voorstellen. Een grote drukke grauwe stad met heel veel auto’s? Maar toen ik net voordat ik het vliegtuig instapte Google nog even schakelde en de prachtige afbeeldingen zag van de rivieren, de bruggen en sfeervolle pleinen en straatjes, was ik verkocht!

Food hotspots Lyon

Food hotspots Lyon

De gedachten over het eten in Lyon klopte aardig. Overal in Lyon vind je bakkertjes met crossaints en broden, crêpe tentjes en chocolade/macarons winkeltjes op elke hoek, en het zit hier echt vol met Franse restaurants. En over die wijn, dat gaat de hele dag door alsof het water is. Het geeft wel sfeer, dat moet ik eerlijk toegeven.

Wanneer ik in een ander land ben, vind ik het altijd leuk om net zo de dag door te komen als de locals. Om te leven, te doen en te eten zoals zij dat ook doen. Dit kwam er op neer dat ik dus gewoon lekker veel chocola ging eten en genieten van veel rode wijn. Vooruit dan maar.

Maar, ik heb daartussen gelukkig ook nog een paar pareltjes van fijne koffietentjes en healthy hotspots gevonden!

My Petite Factoy

My Petite factory is een gezellig tentje midden in het centrum en dé hotspot voor vegan’s en iedereen die van taart en cake houdt. Je kunt hier namelijk echt heerlijke taartjes eten. Ik heb hier echt de allerlekkerste vegan worteltaart ooit gegeten.

Je kunt hier ook lekker lunchen met broodjes, zelfgemaakte soepen en zelfs vegan burgers! Maar een kopje koffie of smoothie kan ook.

Alles is vegan, maar er zit wel overal zit suiker in. Dit was overigens overal het geval, van suikervrij eten hebben ze in Lyon echt nog nooit gehoord..

Food hotspot Lyon

img_9482

img_9448

Cafe Vert

De omgeving bij de rivier de Saõne, aan de andere kant van het centrum, moet je echt gezien hebben. Dit stukje van Lyon is zo mooi. En als je daar dan bent, ga dan echt even langs Cafe Vert. Een knus fijn tentje op een mooi hoekje. Het is hier heel rustig en relax, wanneer je op het tarras zit heb je uitzicht op de rivier.

Alles hier is vegan! Ze hebben hier enkel wat salades, zoetigheid, groen smoothies en koffie, wat prima is voor een pauze tijdens een mooie wandeling langs de rivier. Ik dronk een heerlijke groene smoothie op het tarras in het winterzonnetje, dit was echt geluksmomentje.

img_9771

hotspot Lyon

hotpots Lyon

Les Cafetiers

Houd je net als ik ook van fijne koffietentje, een relaxte sfeer en goede koffie in mooie groene kopjes? Ga dan naar Les Cafetiers! De koffie is echt heel goed, het personeel is heel vriendelijk én ze hebben een mooi knus binnenterras. Naast koffie kun je hier ook ontbijten en lunchen met yoghurt en granola en verse boterhammen met gezond beleg als avocado en humus.

Zondag hebben bijna alle koffie- en lunchzaakjes een uitgebreide brunch. Hier moet je van te voren voor reserveren en zit dan ook helemaal vol. Even een kopje koffie drinken zit er dan niet in.

hotspots Lyon

hotspots Lyon

hotspots Lyon

Slake coffee house

Slake coffee house was meteen mijn favoriete koffietentje in Lyon. Naast dat ik hier de lekkerste flat white van Lyon heb gedronken, is het interieur echt heel mooi en de sfeer heel fijn.

Slake coffee house zit in een prachtig sfeervol straatje in het centrum, tegen de rivier aan. Zie je dat plekje bij het raam op de foto? Dat was echt mijn favoriete plekje. Goede koffie drinken en lekker naar buiten kijken. Dit zo een plek waar je wel uren wilt blijven zitten om te werken of een goed boek te lezen.

De taartjes en cake’s zagen er echt heerlijk uit. Ook hier hebben ze op zondag een georganiseerde brunch waar je echt voor moet reserveren.

Food hotspots Lyon

Food hotspots Lyon

Food hotspots Lyon

hotspots Lyon

hotspots Lyon

Les Halles de Lyon

Food boodschappen doen? In de middag even snacken of gewoon wat wijn of hapjes in de avond? Dan ga je even langs de Hallen van Lyon.

Overal staan kraampjes met eten. Veel vlees, vis, groente, olijven etc. Het leukste aan de hallen vond ik de wijnbarretjes die de hele dag vol zaten met mensen die aan het genieten waren van wijn en hapjes. Genieten kunnen ze wel daar in Lyon.

De Hallen zijn druk, best duur en misschien iets te toeristisch, maar zeker de moeite waard om een kijkje te nemen en even een wijntje met wat hapjes te eten aan een van de barretjes.

Food hotspots Lyon  Food hotspots Lyon

Food hotspots Lyon

Toutes les Couleurs

Dit is een plek waar ik van te voren over gehoord heb en nieuwsgierig naar was. Helaas waren ze nog niet open toen ik daar langsfietsen, dus een lunch zat er niet in. Ik mocht wel even gezellig rondkijken binnen, terwijl ze met de voorbereidingen bezig waren én kreeg een lekker kopje verse thee van het huis.

Toutes les Couleurs is een vegetarisch restaurant, met de focus op groente, en dat zie je nog niet veel in Frankrijk. Binnen was het vooral groen, geen fancy net restaurant, maar meer een gezellig eethuis. Ik hou wel van deze simpelheid, vooral wanneer het eten echt goed is.

De eigenaren vertelde vol enthousiasme over hun concept en hoeveel ze van groente hielde. Bij alle gerechten spelen (verse) groente de hoofdrol en ze maken alles zelf. Naast vegetarische gerechten, hebben ze ook veel vegan opties op de kaart staan. Als ik langer in Lyon was, was ik hier zeker een avondje gaan eten.

Food hotspots Lyon

Food hotspots Lyon

img_9441

Againts the grain

Against the grain was door verschillende mensen aangeraden en moest een echte vegan hotspot zijn. Ik had wel een beetje pech, want hier waren ze net drie dagen dicht toen ik in Lyon was. Stond ik dan met mijn fiets voor de deur, te kwijlen naar het menu..

Ze hebben hier salades, curry’s, soepen en nog veel meer in een bowl, maar ze staan ook bekend om de lekkerste taarten, muffins en cake. Alles is dus vegan en goedkoop, vooral vergeleken met de rest van Lyon.

Ik kan je helaas niet vertellen hoe het eten hier is, maar mocht je in Lyon zijn, ga hier dan zeker even langs om het zelf te ervaren.

To do’s Lyon

Wat heet Lyon mij verrast! Ik hou van rivieren, bruggen, pleinen en veel groen. Lyon heeft het echt allemaal. De twee rivieren die midden door de stad lopen, met hun prachtige bruggen en overal sfeervolle knusse straatjes, wauw!

Daarnaast vond ik de hoogteverschillen zo mooi (dat mis ik wel in Nederland hoor). Wanneer je het centrum verlaat en net even wat verder loopt, door de mooie kleine straatjes de hoogte in, krijg je de mooiste uitzichten.

Ik had het geluk dat ik heel mooi winterweer had in Lyon. Het was koud, maar echt heel zonnig. Vroeg in de ochtend was het vaak mistig, wat echt een prachtig uitzicht gaf. Mijn hotel (en slaapkamer) bevond zich namelijk precies aan de rivier de Rhône. Dat is nog eens fijn en rustgevend wakker worden.

img_9549

lyon

Fietsen/wandelen langs de rivier

Om te beginnen moet je gewoon een fiets pakken (dit kan overal in de stad) en een stuk fietsen langs de rivier. Een wandeling langs de rivieren is ook een aanrader, vooral in de avond, wanneer alles heel mooi verlicht is.

img_9712

img_9805

img_9316

15284837_1359180287459663_8773573725019447773_n

Het centrum en de pleinen

Wandel gezellig door het centrum, pauzeer met en kop koffie en een stuk taart bij een van de koffietentjes en bezoek de mooie pleinen. Ze hebben er twee in het centrum, aan het eind van beiden kanten van de grote winkelstraat. Niet te missen.

img_9335

Even langs de hallen

Zoals ik net vertelde bij de foodhotspots, de hallen van Lyon. Een beetje toeristisch, maar de moeite waard om te bezoeken, want het zit hier ook vol met Franse die hun boodschappen doen of aan de bar zitten te genieten van wijn en hapjes.

img_9519

img_9518

Kathedraal Saînt-Jean-Baptiste

De kathedraal van Lyon. Niet alleen de kathedraal zelf is mooi om te zien, maar deze kant van de rivier de Saône is ook vooral prachtig en zo sfeervol. Het is veel rustiger dan de rest van Lyon en zit vol met kleine knusse straatjes die omhoog lopen. Hier doorheen lopen geeft echt een vakantiegevoel. Maak hier dus zeker een wandeling en ga even langs Cafe Vert voor een smoothie.

Hotspot Lyon

lyon4

Park de la Tête d’Or

Dit is echt een hotspot van Lyon, het prachtige park aan de rivier! Op een frisse zonnige zondag wandelende ik vanaf mijn hotel, langs de rivier naar het park.

Het park is ontzettend groot, groen en in het midden licht een prachtig meer met mooie bruggetjes. Het is hier zo rustig en de sfeer is zo gemoedelijk. Hier kom je echt om even tot rust te komen en te genieten van de omgeving.

Maar dat is niet alles. In het midden van het park bevind zich een dierentuin. Ik had dit helemaal niet door en liep ineens langs aapjes, wasbeertjes, vogels en zelfs beren en krokodillen. Allemaal veilig achter glas of hekken, maar ze hadden echt heel veel ruimte om te leven. Volgens mij heb ik wel twee uur lang naar alle diertjes zitten kijken. Wat mooi dat dit gewoon midden in een openbaar park ligt.

Deze plek mag je gewoon niet overslaan wanneer je in Lyon bent. Dit is echt een van de mooiste dagen geweest die ik in tijden heb gehad.

hotspot Lyon

hotspot Lyon

hotspot Lyon

hotspot Lyon

hotspot Lyon

hotspot Lyon

hotspot Lyon

hotspot Lyon

Lyon, wat ben je prachtig!

Lyon is echt een stad waar je gewoon lekker doorheen kan fietsen, wandelen en verdwalen in mooie straatjes. Soms moet je gewoon geen plan hebben, maar gewoon gaan en niet vergeten om om je heen te kijken naar al het moois. En o ja, gewoon mee doen met de wijn, chocola en al die lekkere taartjes.

Srprs.me heeft gelijk. Ga eens voor het onbekende, geef alles uit handen en laat je verrassen! Dat heeft Lyon zeker gedaan.

lyon1

img_9566

img_9375

Gerelateerde berichten