Hoe maak je groene smoothies

Groenten en fruit!
De basis van een groene smoothie bestaat uit (blad)groenten, fruit en eventueel verse kruiden. De beste verhouding is 60-70% groenten en 30-40% fruit. Ik raad aan om deze verhouding rustig op te bouwen. Begin met meer fruit dan groenten om zo aan de smaken en combinaties te wennen. Op een rustig tempo kun je telkens wat meer groenten en wat minder fruit toevoegen. De reden voor deze verhouding is dat het voor je gezondheid beter is om meer groenten binnen te krijgen dan fruit, omdat in fruit veel fruitsuikers zitten. Een voordeel, vooral wanneer je niet van (blad)groenten houdt, is dat de smaak van het fruit vaak de smaak van de groenten overheerst. 

Een blender
Voor het maken van groene smoothies is een slowjuicer ideaal, alleen erg duur. Met een blender kun je ook prima groene smoothies maken, maar is het wel belangrijk dat je water of kokoswater toe voegt. Hierdoor kan de blender alles blenden tot een egale massa en word je smoothie niet de dik. Zelf vind ik het fijn om met een glazen blender te werken met een inhoud van 1.5 liter. Zo kun je in een keer een liter sap maken. Lees hier mijn blogpost over Groene smoothies //Blenden of Juicen?

Dus: Fruit->wassen en snijden-> in de blender-> water toevoegen-> blenden-> groenten toevoegen-> blenden -> GENIETEN!

Wanneer drink je een groene smoothie?
Je kunt een groene smoothie als tussendoortje drinken en als maaltijd. Wil je een smoothie vervangen voor een maaltijd? maak dan wel een vullende smoothie en drink totdat je vol zit. Ik raad aan om een uur voor en na het drinken van een groene smoothie niets te eten. Dit is beter voor het verteringsproces.

De smoothie heeft zijn beste werking wanneer het direct gedronken wordt na bereiding. Chlorofyl oxideert namelijk snel (binnen een uur). Door het binnen een uur op te drinken vind het oxidatie proces in je lichaam plaats in plaats van daarbuiten. Dit maakt groene bladgroentes juist zo gezond voor ons.

Welke groenten gebruik je voor een groene smoothie?
De groenten die je gebruikt voor een groene smoothie zijn bladgroenten. Dit zijn alle groenten die je om je vinger kunt wikkelen, met uitzonder van bleekselderij. Deze groenten bevatten geen zetmeel. Hierdoor kun je deze groenten mengen met fruit zonder dat dit gaat gisten en je hier buikpijn van krijgt.

Voedingswaarden
Bladgroenten bevatten een hele hoge voedingswaarde en daarom ideaal om dagelijks te eten. Bladgroenten zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitaminen, mineralen en chlorofyl. Ze bevatten weinig calorieën en hebben weinig invloed op je suikerspiegel.

Biologisch
Je kunt het beste zoveel mogelijk biologische groenten gebruiken, omdat de voedingswaarde van deze groenten hoger liggen. Daarnaast bevatten biologische groenten minder nitraat en zijn ze niet bespoten met giftige bestrijdingsmiddelen. Vergeet niet je groenten te wassen voor gebruik.

Te gebruiken (blad)groenten
* Spinazie
* Bleekselderij
* Boerenkool                                                              
* Andijvie
* Paksoi

* Kiemgroenten
* Snijbiet

* Venkel
* Sla (eikenblad, postelein, botersla, Romeinse sla, veldsla, rucola)

* Het groen wat broccoli
* Wortels

Kruiden & Specerijen
Kruiden en specerijen zijn een goede toevoeging in je groene smoothie. Ze zijn voedingsrijk. Daarnaast voegen kruiden en specerijen veel smaak toe aan je smoothie, waardoor het vaak de wat bittere smaak van groenten overheerst. Kruiden en specerijen die je onder anderen kunt gebruiken voor je groene smoothie zijn:

* Basilicum                       
* Citroenmelisse                
* Dille                                 
* Koriander
* gember
* kurkuma (geelwortel)
* Munt
*Peterselie

Fruit
Fruit overheerst de smaak van de bladgroenten. Door de toevoeging van fruit smaakt de smoothie lekker zoet. Een fijne bijeenkomst wanneer je niet zo van de smaak van bladgroenten houdt. En laten we eerlijk zijn, groenten zijn heel gezond maar een sapje dat naar banaan smaakt is lekkerder dan een sapje dat naar andijvie met bleekselderij smaakt.

Je kunt eigenlijk alle soorten fruit gebruiken voor je smoothie. Kies bij voorkeur voor rijp fruit. Rijp fruit verteer je beter dan onrijp fruit, omdat rijp fruit goede verteringsenzymen bevat. Daarnaast smaakt rijp fruit lekkerder doordat het zoeter is. Fruitsoorten met een zachte schil hoef je niet perse te schillen, fruitsoorten met een harde schil moet je wel altijd schillen voordat je het in de blender doet. Vergeet niet je fruit goed te wassen voor gebruik. Ook voor fruit geldt, kies het liefst zoveel mogelijk voor biologisch.

Fruit die het goed doen in een groene smoothie:
*Groene appel
* Avocado
* Banaan
* Mango
* Peer
* Ananas
* Kiwi
* Aardbeien
* Bosbessen
* Citrusvruchten

Avocado voegt niets toe qua zoetigheid maar het geeft je smoothie wel een romig textuur en maakt je smoothie vullend. Bovendien bevat avocado veel goede vetten en vitamine E, wat goed is voor je huid.