Hoe merk je dat je een vitaminen tekort hebt?

Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor ons. Een vitaminen tekort kan lichamelijke klachten opleveren en zelfs ernstige gevolgen hebben.

Vitaminen zijn nodig voor groei en de stofwisseling van ons lichaam. Er is geen enkel voedingsmiddel die alle vitaminen bevat, het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten, zodat we alle vitamines binnen krijgen.

Vooral vitamine C en B. Dit zijn namelijk in water oplosbare vitamine. Dit betekent dat ze niet door ons lichaam worden opgenomen. Ze blijven ongeveer drie dagen in ons lichaam en worden daarna uitgescheiden in de vorm van urine. Het is daarom belangrijk dat we deze vitamines regelmatig blijven nemen. Een tekort aan vitamine B en C komt ook het meeste voor.

Door een ongezond of ongevarieerde eetstijl kan het zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen. Maar hoe merk je dit? Wat zijn de lichamelijke kenmerken? En in welke producten vind je deze vitamine om deze tekorten weer aan te vullen? Zie hieronder een overzicht.

Let op; onderstaande kenmerken kùnnen een gevolg zijn van een vitaminen tekort, maar deze kunnen ook andere oorzaken hebben. Daarom raad ik aan om altijd eerst naar een huisarts te gaan.

vitaminen tekort

Hoe merk je dat je een vitaminen tekort hebt?

Droge huid en dof haar

Dit zijn gevolgen van een tekort aan Vitamine A. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees. Deze vitamine vind je in lever, vis en boter, maar ook in wortelen, groenten en koolsoorten.

Vermoeidheid

Vermoeidheidsklachten zijn bijna altijd een gevolg van een tekort aan Vitamine B. Deze zorgen namelijk voor verbranding van koolhydraten, waardoor ons lichaam energie krijgt. Wanneer je geen dierlijke producten eet, is het belangrijk om deze te nemen in de vorm van een supplement.

Concentratieproblemen, geheugenverlies, depressie

Dit zijn gevolgen van een tekort aan vitamine B1. Deze vind je in granen, brood, aardappelen, groenten en dierlijke producten.

Spierzwakte, gewichtverlies, vermindering eetlust

Ook dit zijn gevolgen van een tekort aan vitamine B1. 

Schilferige huid, droge lippen, vermoeidheid

Dit zijn gevolgen van een tekort aan vitamine B2. Deze vind je in dierlijk producten als melk, eieren en vlees, maar ook in graanproducten, groenten, fruit en brood.

Verwardheid, vermoeidheid, depressie

Dit zijn gevolgen van een tekort aan vitamine B6. Deze vind je in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.

Bloedarmoede, vermoeidheid

Dit zijn gevolgen van een tekort aan vitamine B11. Deze vind je in groene groenten, fruit en volkoren producten.

Minder eetlust, gewichtverlies

Ook dit zijn gevolgen van een tekort aan vitamine B11. Ook kan een tekort ervoor zorgen dat je darmen minder voedingsstoffen opnemen.

Vermoeidheid, bloedarmoede, geen eetlust, ademhalingsproblemen

Dit zijn gevolgen van een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel. Voor vegetariërs en vooral veganisten is het daarom belangrijk dat deze vitamine wordt genomen in de vorm van een supplement.

Minder weerstand, slechte wondgenezing, slapeloosheid, vermoeidheid

Dit zijn gevolgen van een tekort aan vitamine C. Vitamine C is vooral belangrijk voor een goede weerstand en werkt als antioxidant. Vitamine C zorgt ook voor de opname van ijzer. Je vindt vitamine C in groeten en fruit. Vooral in paprika, broccoli, koolsoorten, kiwi en citrusvruchten.

Er zijn meer vitaminen tekorten en oorzaken, maar die komen heel weinig en alleen in ernstige gevallen voor of ze zijn niet opmerkelijk.

 

Gerelateerde berichten