Koken met de Magimix Cook Expert

Magimix Cook Expert
Ik ben iemand die houdt van koken met pannen en zoveel mogelijk met m’n handen, zonder allerlei keukenapparaten. Oké, mijn mini-keukenmachine, blender en staafmixer gebruik ik echt bijna iedere dag voor smoothies, soepen en het maken van dips zoals humus.

Toen Magimix mij vroeg om hun nieuwste multifunctionele keukenmachine uit te proberen, werd ik toch wel heel nieuwsgierig. Daar stond de postbode dan voor de deur met een grote zware doos; de Magimix Cook Expert. Ik moet eerijk zeggen dat de Cook Expert de eerste weken vooral mooi stond te wezen in mijn keuken, maar ik er nog niet zo goed mee aan de slag durfde.

De Magimix Cook Expert

Magimix bracht dit najaar één van de grootste productinnovaties uit haar geschiedenis op de markt; de Magimix Cook Expert. De nieuwe generatie keukenmachines in foodie-land; een foodprocessor mét kookfunctie. De Cook Expert is in Frankrijk ontwikkeld  in samenwerking met topchefs.

Even terug..

45 jaar geleden introduceerde Magimix de eerste foodprocessor voor thuis. “In de ontwikkeling van de keukenmachine, zoals die 45 jaar geleden door Magimix op de markt is gebracht, is de Cook Expert een grote stap voorwaarts”, zegt Michel Trietsch, directeur Magimix Nederland. Volgens Michiel is de Cook Expert echt een andere en nieuwe manier van koken.

Magimix Cook Expert

Alleskunner in de keuken

De Cook Expert is echt een alleskunner, een soort alles-in-een apparaat. Het is een keukenmachine in combinatie met verschillende kooktechnieken. Naast dat je ermee kunt kneden, mixen, hakken, kloppen en raspen, kun je met dit apparaat ook koken, sudderen en stomen. Het eerste wat ik mij afvroeg was; hoe dan?!

Verschillende programma’s

De Cook Expert heeft net als een gewone keukenmachine verschillende snelheden, maar daarnaast 12 programma’s en een inductieverwarming.

Door deze functies is het met dit apparaat mogelijk om verschillende kooktechnieken te gebruiken, waardoor je allerlei soorten gerechten kunt maken, zoals curry’s, soepen, stoofpotten, brooddeeg, cake- en taartbeslag, smoothies en nagerechten als ijs. Gerechten waarmee je normaal verschillende soorten pannen en keukenapparaten nodig hebt.

Ben je creatief en wil je zelf aan de slag? Met het ‘Expert’ programma kun je je eigen gang gaan door de snelheid, tijd en temperatuur (die je nauwkeurig kunt aftellen van 30° tot 140°C) zelf in te stellen.

Wat zit er allemaal bij de Cook Expert inbegrepen?

De machine wordt geleverd met een roestvrijstalen kom waarmee je warme gerechten kunt bereiden en deeg en beslag kunt maken. Daarnaast een stoomschaal voor het stomen van vlees, vis en groenten, een klopper voor het opschuimen van eiwitten en slagroom, verschillende mengkommen en rasp- /plakjesschijven voor het hakken, raspen en snijden van ingrediënten.

Met daarbij allerlei accessoires zoals een metalen mes, spatels en een keukenweegschaal, wat ikzelf erg handig vond. En o ja, op de motor zit 30 jaar garantie!

Receptenboek

Eerst even ervaring opdoen voor je zelf creatief aan de slag gaat of even geen inspiratie voor lekkere recepten? Bij de keukenmachine zit een receptenboek met maar liefst 300 recepten, speciaal ontwikkeld voor de Cook Expert. Dit receptenboek heeft mij echt geholpen om het koken met de Cook Expert een beetje onder de knie te krijgen.

Magimix Cook Expert

Magimix Cook Expert

Zelf aan de slag met de Cook Expert

Na het lezen van veel informatie, een masterclass met Moshik Roth bijgewoond te hebben en een aantal weken het apparaat te bewonderen in mijn keuken, werd het tijd om zelf met de Cook Expert aan de slag te gaan.

Het was even wennen, want het is inderdaad echt een andere manier van koken. Verschillende programma’s, functies en onderdelen. Dit is wel even iets anders dan een pan op het vuur zetten. Maar wanneer je de verschillende functies en standaard programma’s onder de knie hebt, kun je helemaal losgaan met je creativiteit.

Gemak

Alle stappen die je normaal volgt bij het maken van bijvoorbeeld een heerlijke curry, neemt het apparaat van je over. In één pan. Je stelt het juiste programma, snelheid en tijd in en jij kunt ondertussen iets anders gaan doen.

Tijdens het koken draaien de schijven in de kom af en toe langzaam rond, zodat alle ingrediënten goed verwarmd worden. Handelingen zoals roeren in de pan neemt het apparaat dus over.

Het komt er op neer dat wanneer je kookt met de Cook Expert, je niet op hoeft te letten of alles wel goed gaat. Je hoeft je niet druk te maken of het vuur niet te hoog of te laag staat en of je op tijd in de pan roert. Het apparaat heeft alles onder controle! Ideaal voor wanneer je niet zo heel veel ‘gevoel’ voor koken hebt.

Wat ook fijn is, is dat je het programma tijdens het koken niet hoeft te onderbreken of de deksel eraf hoeft te halen. Je kun tijdens het programma namelijk gemakkelijk ingrediënten toevoegen. Heel handig voor eenpansgerechten. Ook na het toevoegen van ingrediënten draaien de schijven in de kom rond.

Zelf reinigend

Houd je net als ik ook echt niet van afwassen? Dan word je waarschijnlijk net zo blij als ik toen ik erachter kwam dat er een programma ‘spoelen’ op de Cook Expert zit. Klaar met koken? Doe wat water en een druppeltje afwasmiddel in de kom en zet het reinigingsprogramma aan. Door de hitte en snelheid van het programma, is je kom binnen een minuut weer helemaal schoon. Geen aangekoekte pannen meer dus. Je zou er bijna lui van worden..

Ruimte en een beetje geduld

Voor de Cook Expert moet je twee dingen in ieder geval hebben; ruimte in je keuken en een beetje geduld. Het apparaat en alle accessoires nemen best wat plek in beslag. Aan de andere kant kan een hoop kleine keukenappartaur de deur uit, omdat de Cook Expert deze allemaal vervangt.

De RVS kom is trouwens echt een grote kom, hierdoor kun je een grote hoeveelheid van je gerecht maken. Etentje voor zes personen? Geen probleem!

Als tweede komt er in het begin wel een beetje geduld en techniek bij kijken. Het is in het begin even uitvogelen en om erachter te komen hoe het apparaat en de verschillende programma’s precies werken. Ik miste wel een goede, duidelijke omschrijving. Ik ben niet zo technisch en geduld is mijn zwakste punt, maar zelfs mij is het gelukt om uiteindelijk met het Expert programma’s heerlijke gerechten te maken.

Magimix Cook Expert

Taart en curry

Na wat gerechten uit het bijgeleverde receptenboek te hebben gemaakt, was ik zelfverzekerd genoeg om aan de slag te gaan met het Expert programma. Je kunt natuurlijk hakken, snijden en smoothen, maar het toffe aan de Cook Expert is natuurlijk dat je ermee kunt koken.

Het resultaat is een heerlijk Indiase curry en chocoladetaartje geworden. Deze twee recepten verschijnen binnenkort op de blog, met zowel een uitleg hoe je deze mét de Cook Expert maakt als zonder.

Door het juiste programma, warmte en snelheid is mijn curry echt heerlijk geworden. Het enige wat ik hoefde te doen was ingrediënten toevoegen wanneer het apparaat begon te piepen. Koken met de Cook Expert kan eigenlijk niet mis gaan.

Zelf heb ik nooit een goede keukenmachine gehad. Mijn beslag maakte ik altijd met mijn blender, staafmixer of handen. Ik vond het echt mooi om te zien hoe goed de Cook Expert alle ingrediënten voor het beslag mengde. Na de eerste hap van mijn chocoladetaartje was ik echt verrast. De taart was zo luchtig!

Niet alleen mijn taart was luchtig, ook de smoothies en dips die ik met de Cook Expert gemaakt hebben waren heel romig. Dit maakt het allemaal echt veel lekkerder.

Normaal is het na het bakken van een taart of cake een chaos in mijn keuken. Nu zette ik een paar uur na het maken van de taart het programma ‘spoelen’ aan en de kom met deeg was binnen een minuut helemaal schoon en vetvrij. Wauw!

Een beetje Cook Expert en een beetje van jezelf

Hoe mooi deze nieuwe uitvinding ook is en hoeveel je er ook mee kunt, wanneer het om koken gaat miste ik wel een beetje de ‘kooksfeer’ waar ik zo van houd. Ik zou zelf dus wel blijven afwisselen tussen koken met de Cook Expert en op de ouderwetse manier met pannen.

Maar de Magimix Cook Expert is inderdaad echt een andere/nieuwe manier van koken én een alleskunner! Misschien een cadeau voor onder kerstboom? En houd de blog in de gaten voor het recept van het gezonde chocoladetaartje en vegetarische curry.

Magimix Cook Expert

img_1691

[gesponsord] – Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met Magimix. De review is geheel onafhankelijk en naar eigen mening geschreven.

Gerelateerde berichten