Ontbijtkoek met noten en gember

Ontbijtkoek gember noten

[print_link]
Afgelopen dagen had ik ineens zo een zin in ontbijtkoek. Geen idee waar dit vandaan kwam, maar omdat ik liever geen hele ontbijtkoek uit de supermarkt wil eten, heb ik het weekend zelf een heerlijke smeuïge ontbijtkoek met noten en gember gemaakt. Lekker als tussendoortje met een laagje boter of margarine.

Het voordeel van zelf maken: een stuk gezonder (zonde toevoegingen en een overload aan suiker) en je zit er sneller vol van. Ontbijtkoek uit de supermarkt kun je blijven eten, maar na twee plakken van deze zelfgemaakte ontbijtkoek zit je echt wel vol. En een zelfgemaakte cake of koek die net uit de oven komt en nog een beetje warm is, is natuurlijk veel lekkerder! En wat dacht je van die heerlijke geur van alle kruiden die uit de oven komt?

Ontbijtkoek met noten en gember

Zelf ontbijtkoek maken is echt heel makkelijk en in binnen een uurtje gedaan. Ideaal voor in het weekend. Meel, plantaardige melk, een ei, kruiden én het belangrijkste ingrediënt: appelstroop! Dit ingrediënten zorgt er voor dat de ontbijtkoek lekker smeuïg en wat zoeter wordt.

Zelf vind ik gember echt heerlijk in cake en koek, maar als je hier niet van houdt kun je dit natuurlijk weglaten.

Dit heb je nodig

250 gram (volkoren) speltmeel
200 ml plantaardige melk
1 ei
3 eetlepels appelstroop
2 theelepel bakpoeder
2 theelepels gemberpoeder
2 eetlepels koekkruiden
optioneel: 1 kleine theelepel piment (poeder of fijngehakt)
snuf zout
70 gram walnoten of pecannoten

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zeef het meel. Meng het meel samen met de kruiden, snuf zout en bakpoeder in een kom. Meng in een andere kom het ei luchtig en meng hier vervolgens de plantaardige melk en appelstroop door. Voeg nu beetje bij beetje de kom met meel toe en meng met een garde tot een glad beslag.

Hak de noten grof en meng deze voorzichtig met een spatel door het beslag. Vet een cakevorm in met olijfolie of boter en giet hier het beslag in.

Zet de ontbijtkoek in het midden van de oven en bak in ongeveer 35 minuten gaar. Controleer met een sateprikker of de cake gaar is. Prik in de cake, komt deze er droog uit? Dan is de cake gaar.

Laat de ontbijtkoek even afkoelen in de cakevorm, haal de ontbijtkoek uit de vorm en laat nog even afkoelen op een rooster. Snijd in plakjes en besmeer met een laagje boter, margarine of natuurlijk iets anders dat je lekker vindt!

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.