Zo werken eiwitten in jouw lichaam + in deze producten vind je ze

We hebben eiwitten nodig, dat hoor je vast vaak genoeg. Maar wat zijn eiwitten, waarom hebben we ze nodig en welke functie hebben ze in ons lichaam? En misschien nog wel het belangrijkste, uit welke voedingsmiddelen halen we eiwitten?

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten worden ook wel proteïne genoemd en zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof en zwavel. Elke cel in ons lichaam bevat eiwitten. Wist je dat eiwitten naast water het meest aanwezig zijn in ons lichaam?

Eiwit is net als koolhydraten en vetten een voedingsstof, maar leveren ons in tegenstelling tot koolhydraten en vetten geen energie. Eiwitten zijn de bouwstenen voor ons lichaam. We hebben eiwitten nodig voor groei en ontwikkeling. Voor de opbouw van onze spieren, organen, bloed en enzymen. Wel geven ze ons een verzadigt gevoel.

Wat doen eiwitten in je lichaam?

Ons lichaam neemt eiwitten op uit voedsel. In ons spijsverteringssysteem worden voedingseiwitten afgebroken tot aminozuren en vervolgens via onze darmen opgenomen in ons bloed. Hierbij gaan ook aminozuren verloren, deze verlaten ons lichaam via urine, ontlasting en de huid.

Van de 22 aminozuren zijn er 9 essentieel, dit betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we deze dus moeten halen uit onze voeding. Alle benodigde aminozuren moeten tegelijkertijd en in de juiste hoeveelheid in ons lichaam aanwezig zijn, alleen dan werken ze goed in ons lichaam.

Bronnen van eiwitten

We kunnen eiwitten halen uit zowel dierlijke als plantaardige voeding. Goed nieuws voor vegetariërs, veganisten en iedereen die een voorstander is van plantaardig eten. Het is wel zo dat plantaardig eiwit minder essentiële aminozuren bevat en je hier dus meer van nodig hebt dan van dierlijke eiwitten.

Dierlijke bronnen; vlees, kip, vis, ei, zuivel

Plantaardige bronnen; soja, granen (quinoa, amarant, zilvervliesrijst), noten, zaden, peulvruchten, groenten (spinazie, broccoli, champignons), vleesvervangers

Weetje | alleen eiwitten uit ei, soja, quinoa en hennepzaad bevat alle essentieel aminozuren.

 

Sojabonen

Gerelateerde berichten