3-dagen sappen-kuur

Wist je dat de gemiddelde persoon in deze moderne samenleving per jaar ongeveer vijf kilo additieven, één gram zware metalen en minstens 4,5 liter pesticiden(bestrijdingsmiddelen in de landbouw) consumeert?!


Heb ik nu je aandacht? Ik was in ieder geval behoorlijk ‘in shock’ toen in dit las. Maar, hier was ook iets aan te doen. Namelijk je lichaam ‘ontgiften’. Ik hoefde hier niet lang over na te denken, dat wilde ik!

Ik had het woord ‘detox’ of ontgiften al vaak langs zien komen op internet en in boeken. Over hoe geweldig het voor je lichaam is. Een paar dagen leven op ongeveer 5 a 6 sappen per dag vol met groenten, fruit en kruiden die een ontgiftende werking hebben. Hierdoor ontgift je lichaam van giftige stoffen die je via het milieu , zoals verontreiniging via water en lucht of via je voedsel binnen krijgt, zoals E-nummers, zware metalen (lood, kwik, nikkel, aluminium) en toegevoegde hormonen. Krijgen we dit echt allemaal binnen? Ik was geschokt! Het maakte mij nieuwsgierig en ik vond dat ik dit zelf maar eens moest meemaken, wat had ik te verliezen? Oke, je mag geen vast voedsel, alleen sappen, je moet je goed voorbereiden, het niet druk hebben en zeker niet sporten. Het kwam er eigenlijk op neer dat je tijdens je ontgiftingskuur zo weinig mogelijk mocht doen behalve een paar sapjes per dag drinken. Hoe erg kon het zijn dacht ik? Als dat ervoor zorgt dat het mijn lichaam ontgift, dan heb ik het er wel voor over.

IMG_1947Voorbereiden dus. Samen met mijn zus, die graag met mij mee wilde doen (zo konden we elkaar motiveren en mocht het een ramp worden, ondergingen we die in ieder geval samen) ben ik mij gaan verdiepen in het ontgiften. Welke producten hebben een ontgiftende werking, welke symptomen kan je verwachten tijdens het ontgiften en natuurlijk een lijst met sap recepten. Ik maak vaak smoothies dus een blender had ik al. Een slowjuicer is nog beter, aangezien die het sap van het pulp onderscheid, maar met een blender en wat extra water of kokoswater kan het ook prima. Wanneer je voor het eerst gaat ontgiften wordt aangeraden een kuur van twee, maximaal drie dagen te doen. We besloten een kuur te doen van drie dagen. Met twee tassen vol groenten, fruit en kruiden kwamen we thuis.

Daar gaan we….
Vol goede moed begonnen we ’s ochtends met ons eerste sapje. Met welke zullen we beginnen? We stopten de blender vol met spinazie, gember, bleekselderij, appel en kiwi. Een beetje kokoswater erbij.. en blenden maar. Je kunt beter maar meteen goed beginnen dachten we, dan kan het daarna alleen maar meevallen! Het sapje zag er misschien niet heel verleidelijk uit, maar het was best lekker! We waren verast. Dit zouden we wel drie dagen vol kunnen houden.

Tot in de middag na het tweede sapje, die wederom prima te drinken was, de hoofdpijn al op kwam dagen. Deze hoofdpijn heeft vast een andere oorzaak dacht ik, zo snel konden de sappen toch geen effect hebben? Maar mijn zus had precies dezelfde hoofdpijn. Whauw dacht ik, kan het ontgiftende voedsel zo snel een effect hebben op ons lichaam? Ik had gelezen dat hoofdpijn, moeheid, slapheid en zelfs ziek worden symptomen waren dat je lichaam aan het ontgiften was. Je lichaam is dan namelijk de vrijgekomen gifstoffen aan het verwerken. Wanneer je hier last van kreeg moest je juist door gaan! Dat deden we dus ook.

We gingen moedig door en dronken naast de sappen veel kruidenthee en water, wat een belangrijke regel is wanneer je met een ontgiftingskuur bezig bent. Dit zorgt namelijk voor de afvoer van afvalstoffen. Dit had wel het effect dat we zowat de hele dag door op de wc zaten, omdat al dat thee en water er weer uit moest.

We hadden tot onze verbazing totaal geen honger tijdens de kuur. De sappen vulde enorm en we hadden zelfs moeite met 5 a 6 sappen op een dag. Aangeraden wordt om 3 volle sappen te drinken en drie lichtere sappen voor tussendoor. Wel voelde we ons allebei steeds slapper worden. ik weet nog dat ik op de derde dag tegen mijn zus zei ‘ik voel mij alsof ik net twee weken goed ziek ben geweest’. Tijdens de kuur wordt intensief sporten afgeraden (niet dat ik hier energie voor had). Dit is slecht voor je spieren, omdat je lichaam een paar dagen geen eiwitten binnen krijgt. Deze zijn nodig om spieren op te bouwen en te repareren. Om ervoor te zorgen dat je spieren niet gaan verzuren moet je wel af en toe kleine stukken wandelen, maar op de derde dag vond ik zelfs het wandelen zwaar, zo slap voelde ik mij. Ook de behoefte aan kauwen van voedsel en warm eten nam erg toe…

We hielden ons niet precies aan de gevonden recepten op internet, maar experimenteerde onze sapjes een beetje zelf bij elkaar. Veel groenten, kruiden en een beetje fruit. Ik denk dat dit ook de juiste manier is. Door het simpelweg gewoon uit te proberen kom je erachter welke combinaties je het lekkerst vindt. Dit is niet altijd een succes, waadoor het voorkomt dat je na 1 slok elkaar aankijkt en denkt ‘hier is even iets fout gegaan’, maar bij ons kwamen hier meestal lekkere sapjes uit. Tomatensap was niet mijn favoriet en bieten waren echt een tegenvaller. Dit kreeg ik gewoon echt niet weg, terwijl mijn zus hier geen enkele moeite mee had. Eerst dacht ik nog dat ze een grapje maakte, maar ze vond het echt lekker. Ja, dat kan. Smaken verschillen. Een tip, let op met de hoeveel kruiden. Teveel rauwe knoflook of gember valt echt verkeerd, dit maakt het veel te scherp. Koriander, peterselie of basilicum geven je smoothie een heerlijke smaak.

Conclusie
Drie dagen ontgiften, drie dagen sappen, drie dagen geen vaste voeding. We hebben bijna drie dagen lang hoofdpijn gehad en ons slap gevoeld. Sommige momenten verlangde we echt naar vast voedsel, gewoon even iets om te kauwen. De sappen zelf waren echt wel te drinken hoor, maar drie dagen lang zes sappen op een dag, dat gaat op een geven moment echt tegenstaan. Hoe houden sommige mensen dit een week lang vol? Het eten van vast voedsel na drie dagen was dan ook echt, maar dan ook echt genieten! Een voordeel van drie dagen sappen, al het eten dat je daarna eet heeft zoveel meer smaak en je waardeert je voedsel meer dan ervoor.

Al met al kijk ik positief terug op mijn drie daagse ontgiftingskuur. Af en toe heb ik een moeilijk momentje gehad en dacht ik ‘waar ben ik mee bezig’? Maar gelukkig hebben we doorgezet! Het was echt een leerzame en leuke ervaring met veel verbazing. Of we nu echt ontgift zijn kunnen we van de buitenkant helaas niet zien, maar die sappen hebben zeker iets met mijn lichaam gedaan. Ik bedoel, die hoofdpijn kwam niet voor niets zo snel opdagen, voeding heeft echt veel effect op ons lichaam. Ons lichaam is gewend en zelfs verslaafd aan snelle koolhydraten en suikers. Naar mijn mening is het goed voor je lichaam om soms een paar dagen of gewoon een dag alleen maar verse natuurlijke producten te eten in vloeibare vorm en alle suikers even links te laten liggen. Zo word je bewust van wat zowel gezonde als ongezonde voeding met je lichaam doet. Bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw seizoen, na de feestdagen of na de vakantie. Zie het als ‘een grote schoonmaak’ van je lichaam. Trouwens, na drie dagen ontgiften prop je je echt niet meteen weer vol met suikers en slechte vetten, dat zou zonde zijn…

 Tips:
– Voeg kokoswater toe aan je sap. Kokoswater is erg gezond en zo wordt het sap wat dunner en zoeter
– Voeg verse kruiden toe. Dit geeft een heerlijke smaak aan je sap
– Drink veel water en kruidenthee tussen de sappen door. Zo voorkom je hoofdpijn en misselijkheid. Daarnaast stimuleert dit de afvoer van afvalstoffen
– Plan de kuur wanneer het je goed uitkomt. Neem hier echt drie dagen voor vrij. Doe de kuur niet terwijl een drukke agenda hebt. Je zult namelijk weinig energie hebben tijdens de kuur
– Bereid je goed voor voordat je aan een kuur begint. Alleen zo doe je de kuur op de juiste manier en weet je wat je te wachten staat
*- Eet de dagen voor de kuur alleen licht verteerbaar voedsel en vermijd koffie, zwarte thee, alcohol, sigaretten en geraffineerde suiker. Hiermee voorkom je ontgiftingssymptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, zweten en/of hartkloppingen, die ontstaan door de tijdelijke opeenhoping van afvalstoffen voor ze worden afgevoerd. (Amber Albarda)
– Vind je een sap echt niet lekker? Gooi weg en maak een nieuwe. Het moet wel vol te houden zijn

Welke groenten, fruit en kruiden zijn ideaal voor een ontgiftingskuur?
Deze producten hebben een ontgiftende of een vochtafdrijvende werking (
Met het overtollige vocht verdwijnen ook gif- en afvalstoffen uit je lichaam)

Groentes
Groene bladgroenten zoals boerenkool, snijbiet, spinazie, paksoi en andijvie

Bleekselderij
Venkel
Komkommer
Wortel

Fruit
Citrusvruchten

Ananas
Blauwe bessen
Groene appels
Kiwi
Peer
Banaan
* wortelsap

Kruiden
Peterselie

Koriander
Knoflook
Bieslook
Basilicum
Gember
Paardenbloem

Brandnetel

// Ook goede vetten zoals kokosolie helpt bij het ontgiften.

// Bekijk hier groene smoothie recepten 

20140805-IMG_0651

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.