5 redenen waarom (gezond) ontbijten belangrijk is!

We hebben in de vroege ochtend vaak weinig tijd, haast en een drukke volgeplande dag in het vooruitzicht. Het ontbijt is dan vaak niet het eerste waar je aan denkt of tijd voor maakt. En diegene die dat wel doen, maken helaas niet altijd een gezonde keuze. Het ontbijt. We slaan deze maaltijd vaak over of eten iets snel onderweg. En dat terwijl we bijna allemaal wel weten dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar waarom eigenlijk?

Nieuwe energie

Na een nacht slapen is je bloedsuikerspiegel (je energieniveau) laag en heeft je lichaam behoefte aan nieuwe energie om goed te kunnen functioneren. Deze nieuwe energie haalt je lichaam uit een voedzaam ontbijt. Voedsel is namelijk de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Je kunt voedsel zien als brandstof voor je lichaam. Door je ontbijt over te slaan blijft je bloedsuikerspiegel laag, Dit kan een weeïg gevoel of zelfs hoofdpijn als gevolg hebben. Daarnaast komt een lage bloedsuikerspiegel vaak niet ten goede voor je humeur, omdat je hierdoor vaak wat prikkelbaarder bent.

Ontbijten brengt je spijsvertering op gang

Naast het krijgen van energie zet een voedingsrijk ontbijt je spijsvertering in de ochtend meteen goed op gang, oftewel, het zet je darmen aan het werk. Hierdoor verteer je alles wat je de rest van de dag eet een stuk beter en voorkomt het de zin in tussendoortjes. Begin je pas later op de dag met eten? Dan begint je stofwisseling en vetverbranding ook pas later op de dag. Ook is onderzocht (TNO), dat niet-ontbijters de hele dag minder voedingstoffen binnenkrijgen dan mensen die wel ontbijten.

Minder trek in tussendoortjes

Een goede start van de dag met een ontbijt vol voedingstoffen zorgt ervoor dat je gedurende de dag minder trek krijgt in tussendoortjes. Wanneer je het ontbijt overslaat zul je later op de dag grotere porties eten en trek krijgen in zoetigheid (de bekende ‘snack aanvallen’), omdat je bloedsuikerspiegel te laag is en je lichaam schreeuwt om energie (suiker). Het overslaan van je ontbijt heeft daarom ook vaak een negatief gevolg voor je gewicht.

Productiever

Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je beter kunt concentreren en presteren, ofwel, je bent een stuk productiever. Niet ontbijten zorgt vooral voor slechter presteren op het korte termijn geheugen. Goed ontbijten op werk- en schooldagen is daarom extra belangrijk.

Rustmomentje

Door in de ochtend tijd te nemen voor een voedzaam ontbijt, plan je meteen een rustmoment in. Dit kan ervoor zorgen dat je de dag minder stressvol ingaat. Twee vliegen in één klap dus!

IMG_1509