Banaan-koffietaart met chocolade en ‘karamel’

Banaan-koffie taart

Wie jarig is trakteert taart! Omdat het dit keer mijn eigen verjaardag is, maakte ik een taartje met al mijn favoriete ingrediënten bij elkaar. Koffie, banaan, chocolade en karamel! Dit Banaan-koffietaart met chocolade en ‘karamel’ ziet er niet alleen mooi en feestelijk uit, maar is een heerlijk, en best gezond ook, taartje geworden.

De structuur en smaak van deze banaan-koffietaart is zo lekker in combinatie met de zachte zoete karamel topping. En die heerlijke karamel maak je heel makkelijk met dadels! Door banaan toe te voegen, wordt je baksel lekker smeuïg en vettig, waardoor boter of olijfolie niet nodig is. Hierdoor is dit taartje ook niet zo ‘zwaar’. Natuurlijk kun je wel boter toevoegen aan je beslag als je dit lekker vindt.

Dit heb je nodig

150 gram speltmeel
100 gram amandelmeel
2 shots verse espresso (of 2 grote theelepels instant koffiepoeder opgelost in 1 eetlepel kokend water)
3 rijpe bananen
3 eieren
2 eetlepels agavesiroop
100 ml amandelmelk
70 gram pure (minstens 75% cacao) chocolade in stukjes
snuf zout
bakings soda + sap van kwart citroen

Karamel
100 gram zachte dadels
100 ml amandelmelk
snuf zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer in een kom 2 bananen met een staafmixer. Klopt hier vervolgens met een garde de eieren door en ten slotte de melk, espresso en agavesiroop.

Zeef het spelt- en amandelmeel en voeg hier een snuf zout aan toe. Voeg de kom met natte ingrediënten toe aan de kom met het meel en meng met de hand/garde tot een egaal beslag.

Hak de chocolade in kleine stukjes en spatel deze door het beslag. Voeg ten slotte de baking poeder in het midden van het beslag toe en knijp hier het citroensap bovenuit. Spatel dit rustig en kort door het beslag.

Bekleed een bakspring met bakpapier, vet de randen in met boter en giet het beslag er in. Bak de taart in het midden van de oven in 45 á 50 minuten gaar. Laat de taart goed afkoelen op een rooster buiten de oven.  

Karamel
Meng in een foodprocessor de dadels, melk en zout tot een gladde karamelsaus. Wanneer het banaan-koffietaart goed is afgekoeld kun je de karamelsaus met de achterkant van een lepel over de taart verdelen, of maak streepjes met een spuitzak.

Banaan-koffietaart

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.