Waarom het belangrijk is om goed op je eten te kauwen

Hoe lang neem je eigenlijk de tijd voor je maaltijden? Eet je te snel, eet je terwijl je ondertussen andere dingen aan het doen bent of ‘even snel iets eten tussen de drukte door’? Niet meer doen! Het is namelijk belangrijk dat je rustig eet, aandacht aan je maaltijd besteed en je vooral goed kauwt op elke hap die je neemt.

Waarom het belangrijk is om goed op je eten te kauwen

Het goed kauwen van je eten heeft te maken met het opnemen en verteren van ons eten. Het verteringsproces van ons voedsel begint namelijk al in de mond.

Door goed te kauwen wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd en komt de speekselproductie op gang. Hierdoor komen er enzymen vrij, die helpen bij het ‘voorverteren’ van voedsel. Voedingstoffen worden hierdoor beter opgenomen en het voedsel wordt beter verteerd in de maag.

Wat als je niet goed kauwt?

Wanneer je niet goed kauwt en grote happen eten doorslikt, worden voedingstoffen niet goed opgenomen en het eten niet goed verteerd. Zonde van al dat lekkere, gezonde eten! Dit kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor je stoelgang en een opgeblazen gevoel en vermoeidheid veroorzaken.

Hoeveel kauwen per hap?

Het schijnt dat we minstens 20 keer moeten kauwen op een hap eten voordat we deze dooslikken om ons eten optimaal te laten verteren. Dit is vaak, heel vaak! Natuurlijk ligt het er wel aan wat je eet. Op een stuk vlees (duurt het langst om te verteren) moet je veel vaker kauwen dan op een hap salade.

Neem de tijd en eet niet te snel

Naast dat het belangrijk is om goed op je eten te kauwen, is het ook belangrijk om langzaam te eten en de tijd te nemen voor je maaltijd.

Door langzaam te eten, hebben onze hersenen de tijd om histamine (verzadigingshormoon) aan te maken. Hierdoor geeft je lichaam eerder aan wanneer het verzadigt is.

Door van elke eetmoment ook écht een eetmoment te maken, krijg je lichaam een signaal dat je gegeten hebt, waardoor je daarna niet meer blijft snacken. Eten terwijl je ook iets anders doet (tv kijken, werken, whatsappen) is dus niet zo een goed idee.

Neem de tijd, geniet van je maaltijd en lekker kauwen dus!

Eten kauwen

Gerelateerde berichten