10 tips voor foodfotografie met je smartphone

Een van mijn hobby’s, naast eten, is dit lekkere en gezonde eten mooi op de foto zetten; foodfotografie! Want zeg zelf, wanneer je een heerlijke maaltijd niet goed op de foto zet, kan het er erg onaantrekkelijk en zelfs onsmakelijk uit zien. En dat is zonde wanneer het gerecht wel heel lekker is! Daarnaast is een mooie, smakelijke food foto is natuurlijk een must voor een foodblogger.

Regelmatig krijg ik de vraag van volgers waarmee ik mijn foto’s maak en veel lieve complimenten. Daarom leek het mij leuk om eens een blog te schrijven over foodfotografie en wat tips te geven.

Inmiddels schiet ik alle foto’s voor de website en Instagram met mijn spiegelreflexcamera, maar dit heb ik nog een hele lange tijd met mijn smartphone gedaan. Wanneer ik onderweg ben of onverwacht een foto wil maken, gebruik ik alsnog gewoon mijn telefoon.

En dat kan prima! Zelf heb ik een iPhone, maar de meeste telefoons van tegenwoordig hebben een goede camera waarmee je prachtige foodfoto’s kunt maken. En de kwaliteit wordt steeds beter. De Galaxy S9 bij KPN heeft zelfs variabele diafragma en een scherpte-diepte effect!

tips food fotografie

Een goede camera op je telefoon is het halve werk, maar nog geen garantie voor heerlijke, sfeervolle foodfoto’s waar je spontaan trek van krijgt!

Wil je jouw stapels pannenkoeken, smoothiebowl of kopje koffie ook mooi op de foto zetten? Dan heb ik een paar tips voor fotograferen met je smartphone! De meeste van deze tips gelden eigenlijk voor zowel fotograferen met je smartphone als met een spiegelreflexcamera.

10 tips voor food fotografie met je smartphone

Styling en compositie

  1. Goede ondergrond

Zorg dat je het gerecht fotografeert op een goede, mooie ondergrond. Dit is de basis. Wil je een warme, sfeervolle foto? Ga dan voor een houten ondergrond. Liever clean? Ga dan voor wit, lichtgrijs of marmer.

  1. Styling

Styling zorgt voor sfeer op je foto en maakt je foto één geheel. Alleen een wit bord midden op de foto is een beetje saai en sfeerloos. Werk met mooie doeken, kommetjes, bordjes, bestek, bakjes etc. Niet te veel, dit kan er voor zorgen dat de foto er te druk/chaotisch uitziet en leidt af van het gerecht zelf.

Daarnaast kun je een beetje spelen met het eten zelf. Gebruik je toppings als verse kruiden of nootjes? Laat dit zien op de foto! Hoort er een dressing bij het gerecht? Zet deze ook op de foto in een mooi bakje.

Wafels chocolademousse frambozen

  1. Match de kleur van het eten met de kleur van het servies

Om eten er mooi uit te laten zien en er echt uit te laten springen op een foto, is het belangrijk om de kleur van het eten en het servies goed te matchen, zoals bij deze rode pesto. Zo laat je het eten goed tot zijn recht komen.

Soms kan een kleur van het servies het eten heel flets maken of kan de kleur van het eten wegvallen in de kleur van het servies. Zonde!

  1. Zorg dat het eten mooi is opgemaakt

Of je het gerecht nu serveert op een bordje, in een kommetje of op een houten plank, zorg ervoor dat je het gerecht mooi opmaakt. Schep dus niet alles zomaar door elkaar op een bord, maar maak het bord mooi op. Zorg dat de ingrediënten goed te zien zijn en maak het af met toppings als pitjes, zaadjes, nootjes en verse kruiden.

Ook belangrijk is dat je niet te lang wacht met fotograferen wanneer het gerecht klaar is. Veel gerechten gaan inzakken of worden te droog wanneer deze te lang staan. Bedenk daarom van te voren al hoe je het gerecht op de foto wilt zetten. Zet van te voren alles al klaar, zodat je het eten alleen nog maar hoeft op te scheppen. Je kunt zelf al wat ‘proef foto’s’ maken om te kijken hoe het er op de foto uitziet.

Herfst pasta pompoen champignons

  1. Juiste compositie

Voor compositie, net als styling, moet je een beetje gevoel hebben. Is het gerecht mooier om van boven te nemen, of juist van de zijkant? Dit scheelt per gerecht. Een burger wil je natuurlijk zien vanaf de zijkant. Een heerlijke taart op de foto zetten? Snijd deze aan en fotografeer vanaf de zijkant, zoals bij deze cheesecake. Wil je juist meer een sfeervolle foto? Fotografeer dan vanaf de bovenkant, zoals bij deze pizza.

Maak een foto ook niet te dichtbij (dit kan eten er onsmakelijk uit laten zien) of juist te ver af. Zorg dat alle objecten op de foto ongeveer 3/4 van je beeld vullen. Kijk door de camera van je telefoon om te zien hoe het er uit ziet op beeld (tip 6).

Vaak is het ook net iets mooier en geeft het meer sfeer wanneer je het gerecht niet midden op de foto zet, maar net iets naar links, rechts, boven of onder. Maak het een beetje speels!

  1. Kijk door de camera van je telefoon

Een tip die goed aansluit bij bovenstaande tips. Bekijk het plaatje eerst eens door de camera van je telefoon. Of stijl de foto terwijl je door de camera van je telefoon kijkt. Dit ziet er vaak net iets anders uit.

Technisch

  1. Maak foto’s in daglicht

Misschien wel de belangrijkste regel; maak je foto’s in goed daglicht. Zelf maak ik mijn foto’s voor een groot raam, waar veel licht naar binnen komt. Hierdoor worden de foto’s licht, helder en komen de kleuren van het eten mooi uit.

Wanneer je fotografeert in kunstlicht, een te donkere ruimte of midden in het zonlicht, worden je foto’s korrelig en krijg je schaduw op je foto. Maak nooit een foto met de flitser aan, dit zorgt ervoor dat je foto overbelicht wordt en er onaantrekkelijk uitziet.

  1. Houd je telefoon stil

Om een mooie, scherpe foto te krijgen is het belangrijk dat je je telefoon zo stil mogelijk houdt tijdens het fotograferen. Vooral bij smartphones is dit belangrijk, omdat deze geen ‘stabilizer’ functie hebben.

  1. Scherpstellen

Zorg ervoor dat je camera goed schep stelt op het belangrijkste object op de foto, meestal het gerecht zelf. De meeste telefoons doen dit automatisch. Wanneer dit niet gebeurt en de camera bijvoorbeeld scherp stelt op het bakje dressing of drankje op de achtergrond, kun je simpelweg op je beeldscherm tikken op het punt dat je scherp wilt hebben.

  1. Foto bewerken?

Je kunt met verschillende Apps (Afterlight of Aviary) je foto’s na bewerken. Maak een foto bijvoorbeeld iets lichter of voeg wat meer contrast toe. Maar let wel op, bewerkt een foto niet te veel. Dit komt echt niet ten goede van de foto. Ook filters kun je beter niet toepassen op eetfoto’s.


[ Dit artikel bevat een betaalde link, maar het onderwerp en de inhoud is helemaal naar eigen wens geschreven ]

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.