Bobotie – Afrikaanse ovenschotel met boontjes, appel en ‘gehakt’

bobotie Afrikaanse ovenschotel

[print_link]
Bobotie, de meeste kennen dit gerecht waarschijnlijk wel van de bekende Wereldgerechten uit een pakje. Maar wist je dat dit gerecht van origine uit Afrika komt en eigenlijk helemaal geen appel en boontjes bevat? We hebben dit gerecht lekker ‘verhollandst’. Omdat alleen gehakt met rozijnen en kruiden toch een beetje saai is en ik de boontjes en appel er stiekem wel heel lekker in vind, heb ik een vegetarische versie van de Hollandse bobotie gemaakt: Bobotie met boontjes, appel en ‘gehakt’ van Pulled Oats. Een gezondere en vegetarische variant die je heel makkelijk thuis maakt zonder pakje. Lekker met rijst.

Ovenschotel met boontjes, appel en ‘gehakt’ van Pulled oats.

Het gehakt in deze ovenschotel vervang ik door Pulled Oats. Dit gerecht laat weer goed zien hoe veelzijdig en lekker dit alternatief voor vlees is. En hoe makkelijk het is om een gerecht vegetarisch of zelfs plantaardig te maken. Over de eiwitten hoef je je geen zorgen te maken, want daar zit Pulled Oats, dat gemaakt wordt van haver, bonen en erwten, bomvol mee!

Dit heb je nodig (2 personen)

2 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 pakje Pulled Oats Naturel
200 gram sperziebonen
2 appels
75 gram rozijnen
2 eieren
200 ml (plantaardige) melk
2 theelepels kerriepoeder
2 theelepels kurkuma
3 laurier blaadjes
snuf kaneel, peper en zout

Serveer de ovenschotel met (noten) rijst.

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Dop de boontjes en kook deze in 5 minuten beetgaar. Giet af en zet deze apart.

Snipper ondertussen de sjalotten en hak de knoflook fijn. Verwarm een hapjespan met olijfolie en bak de sjalot, knoflook, kurkuma, kerriepoeder en snuf kaneel een minuutje aan. Voeg vervolgens de Pulled Oats toe en bak het geheel ongeveer 8 minuten aan. Snijd vervolgens de appel in blokjes en voeg deze toe aan de pan.

Klop de eieren luchtig in een kom en giet 1/4 van het eimengsel bij de pan met ‘gehakt’ en appel. Schep goed om en verwarm nog een minuut. Breng op smaak met peper en een snuf zout.

Schep het ‘gehakt’ met de appel, de sperziebonen en de rozijnen in een ovenschaal en verdeel over de bodem. Meng de melk door de rest van het geklopte ei en voeg hier nog een snuf kurkuma en kerrie aan toe. Verdeel dit over de ovenschotel. Leg de laurierblaadjes in de schotel.

Bak de Bobotie 30 minuten gaar in het midden van de oven. Kook ondertussen de rijst gaar. Serveer de bobotie met de rijst. Vergeet voor je gaat smullen van dit gerecht niet de laurier blaadjes uit de schotel te halen 😉

[ dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Gold&Green food ]

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.