Eet gezonde vetten + in deze producten vind je ze

Helaas heeft het woord ‘vetten’ vaak een negatieve bijklank. Maar wist je dat er verschillende soorten vetten zijn en dan ons lichaam goede vetten nodig heeft?

Waarom hebben we vetten nodig?

Vetten zijn net als koolhydraten en eiwitten brandstof voor ons lichaam. Ze geven ons dus energie. Daarnaast heeft ons lichaam vetreserve nodig zodat we altijd een energiereserve hebben. Ook zorgen goede vetten voor de opname van vet oplosbare vitamines (A, D, E en K).

Daarnaast geven vetten stevigheid aan cellen, dienen ze als bescherming voor organen, zorgen ze voor goede isolatie en spelen ze een rol bij ons afweersysteem.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn goede vetten en deze heeft ons lichaam nodig. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. In onverzadigde vetten vind je ook omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren. Zorg er daarom voor dat het grootste gedeelte van je vetopname bestaat uit onverzadigde vetten.

In deze producten vind je goede vetten

  • avocado
  • noten
  • zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad)
  • olien (olijfolie, lijnzaadolie, hennepolie, walnootolie )
  • algen en zeewier
  • vette vis

Voeg bijvoorbeeld regelmatig avocado, noten en pitten toe aan je salade en/of besprenkel wat olie over je salade. Beleg je boterham eens met avocado, voeg noten toe aan je bakje (plantaardige) yoghurt of neem een handje noten als tussendoortje. Zo kom je gemakkelijk aan je goede vetten!

12798194_1559352211059464_1372197023_n

 

Gerelateerde berichten