Blog | Feel good by vega

Diegene die mij al een tijdje volgen, is het vast wel opgevallen dat er (bijna) nooit recepten voorbij komen met vlees, kip of vis. Eigenlijk zijn alle recepten vegetarisch, maar staat hier soms wel een tip bij om het recept om te toveren naar een niet-vega variant wanneer hier behoeften naar is. Daarnaast krijg ik de laatste tijd opvallend vaak de vraag of ik vegetarisch ben en wat ik vind van het wel of geen vlees eten. Daarom wil ik je graag laten weten waar ik op dit moment sta betreft het eten van vlees, of juist het niet eten hiervan…

Als het om eten gaat, waren wij vroeger een typisch Hollands gezin. Elke avond stonden er aardappels, groenten en vlees op het menu. Best grappig, want als ik hieraan terugdenk, hield ik toen al niet van een stuk vlees. Ik gaf de helft altijd stiekem aan mijn broers en zussen. Net als de aardappels overigens. Eén aardappel en ik was er alweer klaar mee. Groenten was ik dol op! Dat is nooit veranderd.

Vanaf het moment dat ik ging studeren, op mijzelf ging wonen en dus elke avond zelf moest koken (yes!), heb ik nooit meer een bord AVG gemaakt. Nu ik erover nadenk, volgens mij heb ik nooit meer ‘gewone’ gekookte aardappel gemaakt. Oke, terug naar het eten van vlees. In het begin voegde ik nog vaak automatisch kip of rundvlees toe aan mijn gerechten. Vooral wanneer ik nog in een studentenhuis woonde en vaak met huisgenoten at. Want ja, dat ‘hoort’ erbij en ik wilde vooral gewoon gezellig mee-eten met de rest. Ik gaf zelf niet om vlees en voor mijn gevoel kon ik het prima missen..

Toen ik na mijn studententijd echt op mezelf ging wonen, een eigen keuken alleen voor mijzelf had en geen rekening meer hoefde te houden met anderen, is er nog maar weinig tot geen vlees op mijn bord verschenen. Zelf kocht/koop ik nooit meer vlees, maar een enkele keer at ik toch vlees tijdens etentjes. Ik vind het best vervelend om anderen te vragen om rekening te houden met mijn eetwensen, want ik wil absoluut niet zeurderig overkomen. Hebben jullie dat ook wel eens? Tot voor kort zag ik mijzelf een beetje als een flexibele vegetariër, maar ik neig de laatste tijd toch meer naar gewoon vegetariër, zonder het flexibel ervoor. Waarom?

Waarom vega?
Er zijn meerdere redenen waarom ik vegetarisch eet. Ten eerste mis ik het stukje vlees of kip niet op mijn bord (vis lust ik sowieso niet, dus daarmee ben ik snel klaar). Je maakt mij echt niet blij met vlees. Ik vind de structuur niet lekker en na één hapje ben ik er vaak al klaar mee en denk ik, heb ik hier nou van genoten? Ik hou gewoon echt veel meer van vegetarische gerechten. Geef mij maar een bord vol groenten en peulvruchten.

Maar naast deze ‘praktische redenen’ merkte ik dat het eten van vlees mij gewoon steeds meer ging tegenstaan. Zowel voor mijn eigen gezondheid, als voor de dieren zelf en de aantasting van het milieu. De gedachten om vlees te eten klopte voor mij gewoon niet meer. Ik voelde mij hier niet meer goed bij. Ik ben mij steeds meer gaan verdiepen in de voedselindustrie en hoe deze precies werkt. Erover lezen en het kijken van documentaires. Ik zal je de erge details besparen, maar geloof mij, hier word je niet gelukkig van. Het was een zoektocht, maar het voelt voor mij nu duidelijk en logisch. Nee, ik hoef dat stukje vlees niet meer op mijn bord.

Ik heb mij altijd al geërgerd aan het feit dat het verdienen van geld belangrijker wordt gezien als de gezondheid van de mens. Producten verkopen door mooie praatjes vol met onzin, alsof ze gezond en goed voor je zijn en je er gelukkig van wordt, terwijl zo een product niets goed doet voor je gezondheid. Maar dat terzijde.

Ook wanneer het om mijn gezondheid gaat, laat ik vlees liever links liggen. Varkensvlees at ik sowieso al nooit, maar ook dierlijke eiwitten en vetten van rundvlees krijg ik liever niet binnen. Wist je dat je alle goede vetten en eiwitten gewoon uit plantaardig voedsel kunt halen? Denk aan groenten, chiazaad, avocado, noten, bonen, peulvruchten, quinoa en kokosolie. De natuur biedt ons zoveel heerlijke, pure en voedzame producten. Ja, plantaardig eten past echt veel beter bij mij.

Dit brengt mij meteen op het onderwerp veganisme. Ik ben mij de laatste tijd steeds meer aan het verdiepen in veganistisch eten. Dit vooral door andere bloggers en in het bijzonder foodie-friend Lisa van de blog Lisagoesvegan. Veganisten eten geen vlees, maar ook geen producten die afkomstig zijn van dieren, zoals eieren, yoghurt, melk en kaas. Ik vind dit ontzettend interessant. Nu drink en eet ik al bijna geen koe zuivel, maar ik hou wel van geitenyoghurt, geitenkaas en gebruik ik vaak eieren bij het bakken. Even tussendoor, wist je dat er heel veel heerlijke vegan chocolade bestaat? YES! Je hoort het al, ik zit nog volop in mijn zoektocht. Hierover later meer.

Voor we het over het milieu gaan hebben. Ik ben echt niet perse een ‘groen meisje’, zoals ze dat wel eens noemen, maar ik geef echt wel om de natuur. Kleine dingen kunnen al helpen. Zo scheid ik mijn afval, gebruik ik een katoenen tas voor mijn boodschappen (waarom al die plastic tasjes?), en kan ik mij ontzettend ergeren aan alles wat per stuk plastic verpakt is. Ik draag mijn steentje bij waar ik kan. Zo ook wanneer het gaat om het eten van vlees. Wist je dat de veehouderij de grootste uitstoot (zeker 19% van het totaal) van broeikasgassen is? Dat is meer dan de uitstoot van alle vervoersmiddelen bij elkaar op de wereld. Zoals Lisa zegt: ‘dan kun je beter een avondje je stukkie vlees laten liggen, dan je auto tien minuten extra laten draaien.’ Denk daar maar eens over na…

Maar wat de redenen ook zijn. Mijn gezondheid, het welzijn van de dieren of het milieu.. Het belangrijkste is dat het mij tegenstaat om vlees te eten en ik mij er goed bij voel om geen vlees te eten, en te kiezen voor plantaardige voeding.

Ik ben trouwens niet het type dat jou nu gaat vertellen dat het ‘slecht’ is om vlees te eten, of hoe slecht het voor je is om te roken (al wil ik dat eigenlijk wel). Of je nou wel of geen vlees eet, veganistisch eet, of gewoon alles eet wat lol en vast zit, het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt.

Zo, dat is gezegd. En nu ben ik heel erg benieuwd hoe jullie denken over het eten van vlees of over veganistisch eten…

11327161_386262581563285_1347976921_n