Kerstbrood met rozijnen, vijgen en noten

Kerstbrood rozijnen vijgen noten[ print recept ]
Vergeet die kant en klaar kerststol uit de supermarkt en maak dit heerlijke kerstbrood met rozijnen, vijgen en noten! Serveer tijdens de feestdagen op de ontbijttafel, bestrooi met poedersuiker en genieten maar!

Kerstbrood met rozijnen, vijgen en noten

Dit zelfgemaakte kerstbrood met rozijnen, vijgen en noten is heel lekker, maar ook een stuk voedzamer. Zelf brood maken is helemaal niet zo moeilijk, je moet alleen even geduld hebben omdat het brood twee keer moet rijzen.

Mis je trouwens de spijs in dit brood? Sorry! Naast dat spijs vol zit met suiker, vind ik het zelf echt niet lekker. Vandaar dat ik het eruit heb gelaten. Vijgen zijn toch veel lekkerder? 😉

Voor dit brood heb ik gekozen voor een combinatie van volkoren speltmeel en speltbloem, zodat het brood wat voedzamer en steviger is. Maar je kunt ook voor volkoren of wit meel/bloem kiezen.

Dit heb je nodig

120 gram volkoren speltmeel
100 gram speltbloem
7 gram gist + 50 ml lauw water
50 gram roomboter
100 ml amandelmelk
snuf zout
poedersuiker om te bestrooien

Vulling
120 gram gedroogde vijgen
80 gram rozijnen/krenten
50 gram walnoten

Zo maak je het

Zeef het meel. Doe de bloem, het meel, de melk en boter (in kleine blokjes) in de kom van je keukenmachine. Meng nu de gist met het water tot een papje en voeg ook deze toe aan de kom. Voeg de zout toe aan de andere kant van de kom, zodat deze het gist niet raak.

Meng met de keukenmachine tot een luchtig deeg. Laat de keukenmachine met deeghaak minstens 5 minuten draaien. Heb je geen keukenmachine? Kneed het deeg dan goed met de hand.

Is het deeg nog te plakkerig? Voeg dan nog wat bloem toe. Het deeg mag een beetje plakken, maar moet wel weer loslaten. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg minstens een uur rijzen op een warme vochtige plek.

Bestrooi een werkblad/snijplank met een beetje bloem en leg hier het deeg op. Kneed het deeg even om en om om de lucht eruit te halen en rol het uit.

Snijd de gedroogde vijgen in stukjes en verdeel de vijgen, rozijnen en noten over het deeg. Kneed het deeg vervolgens weer om en om, zodat de vulling goed verdeeld is.

Maak van het deeg de vorm van een brood en laat deze nogmaals, afgedekt met een theedoek, een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Bak het brood in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Laat goed afkoelen voordat je het brood aansnijd.

Bestrooi met poedersuiker en eventueel met amandelschaafsel.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.