Noten-rozijnenbrood met een vleugje kardemom

noten-rozijnenbrood

[ print recept ]
Geen brood is lekkerder dan een vers zelfgemaakt brood! Verser dan een zelfgemaakt brood dan net uit de oven komt krijg je het niet. Ik vind zelf brood maken niet alleen lekkerder, maar het is ook nog eens heel leuk om thuis te doen. Het kneden, laten rijzen, de geur die uit de oven komt en natuurlijk… een dikke plak afsnijden en genieten maar! Met zelf brood maken kun je er ook nog eens op los variëren. Heb je zin in een stevig en voedzaam brood met een goede bite? Maak dan dit noten-rozijnenbrood met een vleugje kardemom! Lekker voor het ontbijt, brunch of als tussendoortje.

Noten-rozijnen brood met een vleugje kardemom

Dit lekkere noten-rozijnenbrood is echt heel makkelijk te maken, je moet alleen een beetje tijd en geduld hebben omdat het brood een uur moet rijzen en 45 minuten de oven in moet. Maar in die tijd kun lekker sporten of op de bank een boek lezen met een kop koffie. Je hebt daarna wel een heerlijk vers brood!

Het fijne aan zelf brood maken is, je bepaald zelf wat er in gaat! Bij is mij is dat meestal volkoren (spelt) meel, geen suiker en maar een snufje zout. De noten zorgen voor een goede bite en maken het brood vullend en voedzamer. De rozijnen maken het weer iets zoeter en smeuïger. De kardemom geeft dit brood een winterse touch. Een perfecte combinatie!

Wanneer je in het deeg margarine gebruikt in plaats van roomboter, is het brood ook nog eens helemaal plantaardig.

Dit heb je nodig

120 gram (volkoren) tarwemeel
120 gram tarwebloem
40 gram pecannoten
40 gram walnoten
40 gram rozijnen of krenten
220 ml lauwwarme amandel- of havermelk
25 gram roomboter op kamertemperatuur (gebruik margarine wanneer je het gerecht plantaardig wilt houden)
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen kardemom
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
snuf zout

Zo maak je het

Zeef het meel en de bloem in een grote kom. Voeg vervolgens het zout, kaneel, kardemom en droge gist toe en meng dit door elkaar met een spatel. Voeg vervolgens de roomboter (of margarine) en lauwwarme melk toe. Voeg vervolgens de grof gehakte noten en rozijnen toe. Kneed alles ongeveer een minuut met je handen tot een deeg.

Plaats het deeg in een kom en laat afgedekt met een theedoek een uur. Kneed het gerezen deeg kort nog even een paar keer om en om.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smeer een cakevorm in met een beetje olijfolie. Maak van een deeg een mooie rechthoek, zodat deze mooi in het midden van de cakevorm past. het deeg hoeft niet helemaal aan te sluiten in de cakevorm, want deze zet uit tijdens het bakken.

Bak het noten-rozijnenbrood in 40 minuten gaat in het midden van de oven. Haal het brood vervolgens meteen uit de cakevorm en laat goed afkoelen op een rooster.

Wanneer het deeg afgekoeld kun je deze in lekkere dikke plakken snijden en eventueel besmeren met een beetje roomboter of margarine.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.