Koken met een tajine

Wel eens gehoord van een tajine of misschien kook jij elke week wel een heerlijk stoomgerecht in de tajine?

Ik had wel eens van en tajine gehoord en ik wist hoe een tajine er uitziet, maar dat was het dan ook. Een keer koken met een tajine staat wel op mijn ‘wat ik allemaal nog een keer wil maken’ lijstje. Maar dit is een erg lange lijst…

Wat is een tajine?
Een tajine is een Noord-Afrikaans aardewerken stoofpot en is populair in Marokko. Een tajine bestaat uit een schaal waarin je de ingrediënten legt en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan.

Een tajine wordt zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden. Je kunt met de tajine koken of gas en in de oven.

Aan de slag met de tajine

Oke, daar stond de tajine dan op tafel. En nu? Nadat ik een heerlijk gerecht (hoop ik) bedacht had ben ik meteen naar de winkel gegaan om inkopen te doen.

Ik wilde meteen op mijn vrije middag aan de slag gaan tot iemand mij vroeg of ik de tajine wel eerst 24 uur in water had geweekt, omdat de tajine anders kan knappen door de hitte. Nee, dit had ik dus niet gedaan. Gelukkig hoorde ik dit net op tijd. Nog even geduld dus.

Ik sneed alle groenten in stukken en deed de groenten, kikkererwten, kruiden en bouillon in de tajine.

Is het zo makkelijk dacht ik terwijl het gerecht heerlijk in de oven stond de stomen? Gewoon alles bij elkaar in één pan, de oven in en de tajine doet de rest van het werk? Ik hou van koken, maar ook van gemak en een beetje snel graag. Dit sluit niet uit dat ik het ook heerlijk vind om de hele middag in de keuken te staan om nieuwe gerechten uit te proberen.

Het rook écht ontzettend lekker in huis! Met twee  ovenhandschoenen haalde ik de tajine uit de oven. Let op: de tajine wordt heel heet in de oven. Nu snap ik waarom ik deze van te voren moest weken. Ik haalde de deksel van de tajine, en… wat een feestje! Wat zag het er lekker uit en wat rook het heerlijk!

Wat ik en mijn uitgekozen proefpersoon van het gerecht vonden? Heerlijk! Wat was dit lekker. De zoete aardappel en groenten waren sappig en vol smaak. De spelt couscous erbij was een perfecte combinatie.

Voordelen van een tajine:

  • Alles in één pan (gemak en scheelt afwas)
  • De deksel houdt stoom smaken bij elkaar.
  • In plaats van dat het vocht verdampt wordt het  vocht behouden
  • Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd
  • In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking
  • Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken

De tajine was niet heel groot, maar groot genoeg voor 2 personen. Wat ik van de tajine vond? Ik ben om! De tajine komt hier zeker vaker op tafel.

| Je kunt de tajine gebruiken op gas en in de oven. Aangezien ik thuis geen gas heb, heb ik het tajine gerecht gemaakt in de oven. Gebruik je de tajine op gas? Doe dit dan op lage temperaturen en gebruik een warmteverspreider.

Naamloos2

IMG_0314

Gerelateerde berichten