Tajine met aardappel, venkel en ras el hanout

tajine aardappel venkel

[print_link]
Het is zeker twee jaar geleden dat ik een gerecht uit de tajine heb gemaakt. Ik was gewoon vergeten hoe lekker koken uit een tajine is! Deze tajine met aardappel en venkel in bouillon en ras el hanout is heerlijk kruidig en licht, vol groenten en kleurrijk!

Een tajine is een Noord-Afrikaans stoofpot. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Door deze techniek van koken trekken alle smaken van de kruiden en bouillon in de ingrediënten. Je groenten, aardappel of peulvruchten worden heerlijk zacht en kruidig.

Koken in een tajine is niet alleen lekker, maar ook super makkelijk. Je doet alle ingrediënten in de tajine, giet hier bouillon of bijvoorbeeld tomatensaus bij, doet de deksel er op en laat het gerecht in zijn eigen vocht garen op gas of in de oven.

Tajine met aardappel, venkel en ras el hanout

Dit is de eerste keer dat ik aardappel heb toegevoegd. Heerlijk! De aardappel wordt heerlijk zacht en kruidig. Aardappel koken in bouillon vind ik sowieso erg lekker. Verder zit dit gerecht vol groenten, met gegrilde venkel in de hoofdrol. Vooral de gegrilde venkel wordt zo heerlijk zacht en smaakvol! Het gerecht kruid ik met ras el hanout. Een heerlijk en geurig Arabisch kruidenmengsel.

Koken in de tajine, ik ben weer helemaal om! De volgende keer wordt een variant met tomatensaus en couscous… nu al zin in!

Heb je meer zin in rijst of couscous? Je kunt de aardappel ook weglaten en een andere graan bij serveren.

Dit heb je nodig (2 personen)

300 gram aardappelen
300 ml groentebouillon (tot de rand)
2 eetlepels olijfolie
1 venkel
1 winterpeen
halve courgette
paar cherrytomaten
half rood pepertje
1 ui
2 teentjes knoflook
3 theelepels ras el hanout
peper
optioneel: verse peterselie

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de venkel in grote stukken en kruid deze met een theelepel ras el hanout. Grill de venkel om en om in een grillpan tot er grill strepen op staan.

Snijd de aardappelen door midden en kruid ook deze met een theelepel ras el hanout. Snipper de ui en hak de knoflook en peper fijn. Snijd de courgette in blokjes, de wortel in reepjes en de tomaten doormidden.

Doe de aardappel, ui, knoflook, peper en alle groenten in de tajine. leg hier de gegrilde venkel bovenop. Besprenkel de olijfolie over de groenten. Maak de groentebouillon en voeg hier nog 1 theelepels ras el hanout doorheen.

Giet de bouillon over de groenten, tot alles onderstaan. Let op, niet hoger dan de rand, want de deksel moet er nog op! Doe de deksel op de tajine en zet deze ongeveer 45 minuten in het midden van de oven.

Het lekkerste is om op de helft van de tijd even wat bouillon uit de tajine over de groenten te gieten. De tajine is klaar wanneer je makkelijk door de aardappel heen kunt prikken en de groenten lekker zacht zijn.

Serveer op de borden, kruid met peper en garneer met verse peterselie.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.