Lesje etiketten lezen; laat je niet misleiden!

Je staat vast wel eens voor het schap in het supermark op zoek naar de gezondste keuze, of met een product in je hand waarop staat dat het product een gezonde keuze is, of termen als ‘zonder toegevoegde suikers’ etc. Vergeet deze marketingkreten. Wil je echt weten of een product gezond is, of wil je gewoon weten wat je eet en je in lichaam stopt, wat heel logisch is, lees dan even het etiket.

De informatie die op een etiket hoort te staan is vastgelegd door de Nederlandse Warenwet. Fabrikanten zijn verplicht te vermelden waaruit hun product bestaat en wat er aan is toegevoegd. Een etiket is dus meer te vertrouwen dan de (commerciële) voedingsindustrie, die er alleen maar op uit is om veel mogelijk geld te verdienen.

etiketten lezen product voeding

Etiketten lezen

Maar ook een etiket op een product kan misleidend of verwarrend zijn, want wat betekenen al die woorden precies? Daarom een kort lesje etiketten lezen!

De eerste regel bij etiketten lezen is simpel. Wanneer een product een lange rij aan ingrediënten bevat op het etiket, is het al mis. Hoe langer de lijst, hoe meer ’troep’ er in gestopt is.

Daarnaast is het zo dat de voedingsstof die als eerste wordt genoemd, daarvan zit het meeste in dat product. Staat bijvoorbeeld fructose (suiker) bovenaan? Dan zit het product dus vooral vol met suiker.

Misleidende boodschappen

Aardbeienyoghurt, ‘geen toegevoegde suikers’, ‘0% vet’, etc. Allemaal marketingkreten die erop uit zijn om consumenten te misleiden. Kijk bijvoorbeeld eens op een pak aardbeienyoghurt hoeveel aardbeien er precies inzitten, dit is vaak nog geen 5%. En geen suiker toegevoegd? Vaak zijn er dan allerlei zoetstoffen en andere middelen toegevoegd die precies hetzelfde effect, al dan niet erger, hebben dan suiker.

Producten die beweren dan er 0 procent vet, of máár 7 procent vet bevatten, zijn al helemaal verraderlijk. Dit betekend dat deze producten bewerkt zijn in een fabriek om het vet eruit te halen en voor in de plaats andere troep is ingestopt. Bij dit proces gaan ook vaak allerlei goede voedingstoffen verloren.

Daarnaast hebben wij juist vetten nodig. Ik kies daarom liever voor een onbewerkt natuurlijk product waar vetten en alle voedingstoffen nog inzitten, dan een bewerkt product.

Dit is ook gewoon suiker

Wanneer je niet meteen het woord ‘suiker’ op het etiket ziet staan, betekent het niet meteen dat er geen suiker inzit. Vaak worden er dan zoetstoffen aan toegevoegd om het product zoet te maken. Of er is alsnog suiker in het product toegevoegd, de onder een andere benaming genoemd is. Suiker heeft namelijk veel synoniemen.

Zie jij bijvoorbeeld de volgende woorden op een etiket staan, dan zit er gewoon suiker in het product.

Suikers: glucose, maltose, dextrose, fructose, ahornsiroop, fructosestroop, geleisuiker, dadelstroop, glucosestroop, glucose- fructosestroop, druivensuiker, mailstroop, maltodextrine, rijststroop, honing, kandij, melasse stroop, rietsuiker, sacharose, karamel, diksap.

Zoetstoffen: Acesulefaam-k, aspartaam, cyclamaten, maltitol, sorbitol, splenda, slucralose.

E-nummers

Ook E-nummers worden niet altijd aangeduid als E-nummers. Soms staat het als E-nummer, maar soms ook onder hun eigen naam, waardoor je niet meteen ziet dat het om een E-nummer gaat. Dit gebeurt vaak bij citroenzuur, wat E330 is. Zo kunnen er toch E-nummers in een product zitten, ook al staan ze niet zo letterlijk vermeld op de verpakkingen.

Allergene stoffen

Ben jij allergisch of gevoelig voor een bepaalde stof, zoals lactose, gluten of noten, dan is het natuurlijk altijd even handig om te kijken onder de ‘allergene stoffen’. Let ook op de woorden ‘dit kan sporen bevatten..’ Dit betekent dat de stof e niet ingestopt is, maar dat het in wel in aanraking kan zijn geweest met de stof, doordat zie bijvoorbeeld in dezelfde fabriek geproduceerd worden.

Zelf logisch nadenken

Naast het etiket lezen, blijft het belangrijk om gewoon zelf logisch na te denken. Producten die te mooi lijken om waard te zijn, zijn dit vaak ook. Laat je niet misleiden door mooie verpakkingen of quotes. Hoe minder het product gepromoot wordt hoe beter en puurder het product vaak is.

Kies daarom zoveel mogelijk producten die uit de natuur komen en onbewerkte producten en zo min mogelijk voor pakjes, zakjes en potjes. Dan zit je meestal wel goed.

etiketten lezen product voeding

Gerelateerde berichten