Olijfolie proeverij bij Ta-Ze in Gent

Eigenlijk heb ik nooit eerder echt stil gestaan bij het product olijfolie. In mijn keuken staan twee soorten, eentje voor het bakken en een extra vierge voor over salades etc. Deze haal ik gewoon bij de supermarkt. Koudgeperste koolzaadolie, de gezondste keuze uit de supermarkt, dat wel. Daarnaast staat een lijnzaad- en walnootolie voor over mijn salades. En wanneer deze op zijn, haal ik zonder er over na te denken gewoon weer een nieuwe uit de supermarkt.

Olijfolie proeverij

Door Ta-Ze werd ik uitgenodigd voor een olijfolie proeverij in hun winkel in Gent. Een olijfolie proeverij, dat leek mij wel interessant. Ik wist namelijk vrij weinig over olijfolie, ik heb er gewoon nog nooit zo bij stilgestaan. Hoe wordt het precies gemaakt, hoeveel soorten zijn er, proef je echt verschil en waarom is de ene olijfolie om te bakken en de ander juist niet? Hier wilde ik graag achter komen, en om daar een weekend voor naar Gent te moeten is natuurlijk ook geen straf. Dus, hop de trein in naar Gent!

img_2454

Olijfolie Ta-Ze Gent

img_2460

Taris; olijfolie met een verhaal

Ta-Ze is een mooie ambachtelijke olijfolie winkel in Gent en de eerste in heel Europa die zich specialiseert in Turkse olijfolie van top kwaliteit. Hier verkopen ze niet zomaar olijfolie, hier verkopen ze een puur en ambachtelijk product met een mooi verhaal. Taris, het eigen merk, is namelijk een Fairtrade Turks bedrijf met 33 cooperatieven, waaronder 26.000 lokale boeren die olijven met de hand plukken.

Over de olijfolie

In de winkel verkopen ze wel 30 soorten Turkse olijfolie. Voordat we echt gaan proeven valt mij op hoe mooi de flessen er van buiten uit zien, sommige lijken meer op champagne dan olijfolie.

Syreetah, de olijfolie expert die in de winkel werkt en ons uitnodigde om bij haar te blijven overnachten in het gastenverblijf in haar mooie pand aan het park (zo lief en gastvrij), kon ons over elke olijfolie van alles vertellen. Waar het vandaan komt, hoe en met welke soort olijven het gemaakt wordt, de zuurtegraad en natuurlijk de smaak.

Olijfolie is gezond

Olijfolie is gezond, maar wist je dat olijfolie zelfs een superfood wordt genoemd? Olijfolie zit vol vitaminen, mineralen en antioxidanten die het proces van ouder worden vertraagd. Olijfolie is goed voor onze huid, verlaagd de bloeddruk, werkt ontgiftend en beschermd tegen hart- en vaatziekten. Kom maar op met dat proeven!

Biologisch en puur

De olijfolie wordt koud geperst, is biologisch en bestaat uit puur olijfolie. Hier is niks aan toegevoegd. Ze vertelde ons dat er niet één, maar veel verschillende manieren zijn om olijfolie uit olijven te halen en dat de kwaliteit en smaak wordt bepaalt door verschillende factoren als klimaat, de grond waar de olijfbomen op groeien, de zuurtegraad en de rijping van de olijven.

Wist je dat er helemaal geen groene en zwarte olijven bestaan? Er is maar één soort. Groene lijven zijn hele jonge olijven en worden donkerder wanneer ze rijper worden. Zwarte olijven zijn dus hele gerijpte olijven. Van beiden wordt olijfolie gemaakt. Hier was ik echt verbaast over, nooit geweten namelijk.

Daarnaast is de zuurtegraad van olijfolie erg belangrijk. Hoe lager de zuurtegraad van de olijfolie, hoe beter de kwaliteit en hoe zachter/milder de olijfolie is. Of een olie vierge of extra vierge is, heeft dus te maken met de zuurtegraad.

Olijfolie Ta-Ze Gent

img_2455

Olijfolie Ta-Ze Gent

Producten

Naast heel veel verschillende soorten olijfolie, hebben ze in de winkel ook een natuurlijke cosmetica lijn. Daarnaast verkopen ze heerlijke verwante producten als azijn, thee, pasta, artisjokken, zongedroogde tomaten, tapenade’s en gedroogd fruit. We hebben wat gedoogd fruit en olijfjes geproefd, echt de lekkerste die ik ooit gegeten heb!

Natuurlijke cosmetica

Naast olijfolie verkopen ze veel natuurlijke huidverzorging, gemaakt van 100% olijfolie. Goed voor onze huid, schijnt dus. Dit vond ik interessant. Wanneer het om voeding gaat, vind ik het namelijk belangrijk dat ik gezond en puur eet. Vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardige voeding dat goed is voor mijn lichaam en het milieu. Maar waarom smeer ik dagelijks wel allerlei cosmetica op mijn huid, dat vol zit met onnatuurlijke, chemische stoffen? Hier wil ik echt meer aandacht aan gaan besteden.

Olijfolie Ta-Ze Gent

Olijfolie Ta-Ze Gent

img_2469

Proeven maar!

Nu ik veel meer over olijfolie wist, was het tijd om te proeven. Ìn het begin vond ik het een beetje vreemd om puur olijfolie te drinken, omdat ik bij olijfolie een heftige, wrange smaak verwachtte. Maar dit is natuurlijk geen fabrieksolijfolie uit de supermarkt, dit is olijfolie met kwaliteit. Na het eerste nipje was ik echt verbaast over de smaak, de olijfolie smaakte zo mild en zacht!

We hebben verschillende olijfolie geproefd, waaronder een hele jonge en een hele rijpe olijfolie. Hier proef je echt heel goed het verschil tussen.

Olijfolie Ta-Ze Gent

Olijfolie Ta-Ze Gent

Olijfolie; een ambachtelijk product

Ik had nooit gedacht dat er zoveel verschillende smaken tussen olijfolie zou zitten en hoe verfijnd en mild deze smaken zijn. Maar vooral ook wat voor achtergrond en verwerkingsproces olijfolie ondergaat, voordat het in een mooie fles in de winkel staat.

Daarnaast zijn producten met een goed verhaal, die met liefde worden gemaakt gewoon veel lekkerder. Dit proef je. Je snapt wel dat ik nu echt geen ‘gewone’ fles olijfolie meer uit de supermarkt kan halen..

Olijfolie Ta-Ze Gent

Olijfolie Ta-Ze Gent

img_2472

img_2473

Gerelateerde berichten