Linzen-olijven burgers met tzatziki

Linzen-olijven burgers

Eindelijk weer nieuwe vegetarische burgers op de blog. Het is lang geleden dat ik een nieuw burger recept heb gemaakt, maar ik zag dat er zoveel gezocht werd op vega burgers, dat het tijd was voor een nieuwe variant: linzen-olijven burgers met tzatziki. Een lekkere kruidige en voedzame burger met een Grieks tintje.

Linzen-olijven burgers met tzatziki

Zelf (vegetarische) burgers maken is een stuk makkelijk en sneller gedaan dan je denkt. Vooral als je een foodprocessor hebt. Alle ingrediënten meng je in de foodprocessor, een eitje er door en je hebt je zelfgemaakte kruidige burger ‘beslag’.

Ik bak de burgers altijd even op hoog vuur om en om en gaar ze daarna verder in de oven. Dan krijg je heerlijke burgers met een krokant laagje.

Variatietip: Kaas liefhebber? Meng 100 gram feta door de burgers of grill plakjes halloumi kaas om de burgers mee te beleggen.

Liever geen noten? Je kunt de walnoten weglaten.

Dit heb je nodig (2 grote burgers)

200 gram linzen (uit blik)
50 gram walnoten
1 ei
4 eetlepels olijfolie
20 gram havermout
10 zwarte olijven
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
2 theelepels komijn
halve theelepel cayenne
peper en zout
2 broodjes naar keuze

Toppings
rucola
augurk
tomaat
olijven
optioneel: halloumi (grillkaas)

Dressing
4 eetlepels Griekse yoghurt
halve komkommer
1 teen knoflook
peper

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de linzen uitlekken, spoel ze af met water en verspreid ze over een bakplaat met bakpapier. Bak de linzen 15 minuten in de oven. Mocht je lui zijn of niet heel veel tijd hebben, dan kun je de oven ook overlaan.

Rooster de walnoten even kort in een pannetje, hierdoor krijgen ze meer smaak.

Snijd een sjalotje in ringen en hak de knoflook grof. Doe de linzen, walnoten, sjalot, knoflook, olijfolie en kruiden in de foodprocessor en meng kort tot een geheel. Het hoeft geen glad mengsel te worden, er mag nog structuur in zitten.

Doe het burger mengsel in een kom en voeg 1 ei en de havermout toe. Is je mengsel te droog? Dan kun je nog een (half) ei toevoegen. Is je mengsel te nat? Voeg dan nog wat havermout toe. Let op, het mengsel wordt nog droger in de pan en oven, dus houd hier rekening mee.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak 2 burgers van het mengsel. Dit gaat makkelijk door eerst een bal te maken en deze vervolgens platter te drukke tot een burger.

Verwarm een pan op middelhoog vuur met olijfolie en bak de burgers om en om even aan. Leg de burgers vervolgens op een rooster met bakpapier en gaar de burgers nog 12 tot 15 minuten in de oven.

Tzatziki
Maak ondertussen de tzatziki. Hak de knoflook fijn en schaaf met een kaasschaaf de buitenkant van de komkommer in dunne plakjes. Het binnenste gebruik je niet. Meng de Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, peper en een snuf zout in een kommetje tot een sausje.

Snijd de burger open, beleg met rucola, de burgers, toppings en tzatziki.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.