Oosterse wok teriyaki met soba noodels

IMG_4596

Dit is mijn favoriete gerecht wanneer ik weinig tijd heb om te koken en behoefte heb aan veel groente. Zelf een wok saus maken is makkelijk en een stuk gezonder dan kant en klaar woksauzen.

Er zijn wel honderden soorten noodels, gezonde en minder gezonde varianten. Gezonde varianten zijn bruine rijst noodels en soba noodels. Soba noodels; Japanse noodels gemaakt van boekweit (glutenvrij), lijken op volkoren spaghetti en hebben een goede bite. Soba noodels zijn gemaakt op basis van boekweit en dus glutenvrij, maar vaak ook in combinatie met tarwemeel en daardoor niet glutenvrij. Let hier dus goed op wanneer je soba noodels koopt.

Dit heb je nodig
200 gram Soba noodels (boekweitnoodels) of bruine rijst noodels
1 ui
1 rode paprika
1 paksoi
1 bakje champignons
100 gram peultjes
250 gram tauge
Olie

Homemade woksaus
1 teen knoflook
2 cm gember
4 el sojasaus
2 el sesamzaad
Peper en zout

Zo maak je het
Saus
Hak de knoflook en de gember fijn. Meng de sojasaus, knoflook, gember, sesamzaad en een snufje peper en zout door elkaar in een kom.

Kook de noodels volgens recept. Was en snijd de groente in grove stukken. Verhit olie in een wokpan en wok de groente ongeveer 5 minuten. Voeg de zelf gemaakte woksaus toe en verwarm nog 1 á 2 minuten. Garneer met sesamzaadjes en serveer met de noodels.