Over noten

Waarom ik zo gek ben op noten, naast dat ik ze heel lekker vind en ze heel goed voor ons zijn, is de veelzijdigheid van noten. Je kunt er echt van alles mee. Een handje noten als snack, door de yoghurt, er notenmelk van maken, notenpasta, toevoegen in baksels en er zelfs taartbodems van maken, in raw repen, door de granola, over de salade en ga zo maar door.

Noten zitten vol voedingstoffen en zijn echte gezondheidsbommetjes. En dan bedoel ik niet gezouten pinda’s of borrelnootjes, maar ongezouten en ongebrande noten. Noten zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten veel voedingsvezels, die goed zijn voor de darmflora. Noten bevatten de vitaminen E, C (antioxidanten) en B. De vitamine B in noten zorgen voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem.

Noten zijn rijk aan de mineralen calcium, ijzer en magnesium. Daarnaast bevatten noten onverzadigde vetten (omega-3 en omega-6). zijn ze goed voor ons hart en zenuwstelsel, voor het behoud van gezonde rode bloedcellen, voor sterke tanden en botten, en voor het tegengaan van aderverkalking.

Veel mensen maken zich druk om de vetten in noten en eten ze daarom niet of heel weinig, maar deze vetten zijn juist hartstikke goed voor ons. Vanwege het hoge vetgehalte, bevatten noten in vergelijking met andere voedingsmiddelen wel veel calorieën. Wees daarom bescheiden met het eten van noten en houd het op 1 handje noten per dag.

Top 6 gezonde noten
Amandelen
Amandelen zijn misschien wel de bekendste en meest gegeten noten. Amandelen zitten vol vitamine E en calcium. Calcium zorgt voor sterke botten en tanden. Ik gebruik amandelen voornamelijk om zelf amandelmelk te maken. Mijn favoriete notenmelk, heerlijk! Je kunt amandelen ook goed vermalen tot meel, zodat je ermee kunt bakken.

Paranoten
Paranoten zijn grote noten en smaken erg romig. Paranoten zitten vol vitamine E en onverzadigde vetzuren. Maar wat paranoten vooral zo gezond maakt, is het mineraal seleen, waar wij vaak een tekort aan hebben. Seleen is goed voor ons immuunsysteem en schildklier. Paranoten eet ik vooral in de yoghurt, granola en is ook heerlijk om een notenpesto mee te maken.

Cashewnoten
Cashewnoten zijn ook romig, maar zoeter dan paranoten. Deze noten zijn daarom ideaal voor toetjes, taarten en in smoothies. Ze maken je smoothie echt romig! Daarnaast gebruik ik cashewnoten in salades, vaak in combinatie met broccoli.

Hazelnoten
Als je aan hazelnoten denkt, denk je vast meteen aan chocoladepasta. Ik eet hazelnoten eigenlijk alleen in een notenmix.

Pecannoten
Pecannoten zijn denk ik mijn favoriete noten. Ze zijn romig en smaken een beetje naar karamel. Vooral in de combinatie met chocola zijn ze echt heerlijk, zoals in deze raw brownies. Pecannoten zitten vol goede vetten, die goed zijn voor ons hart en helpt ons cholesterol te verlagen en hart- en vaatziekten te voorkomen. Ook heerlijk in een zelfgemaakte granola. Een topnoot dus!

walnoten
Walnoten zijn na amandelen de meest gegeten noten. De walnoot is familie van de pecannoot en deze lijken veel op elkaar. Walnoten bevatten veel omega 3-vetzuren. Ik gebruik walnoten vaak in een salade.

Heb jij nu meteen zin om allemaal recepten met noten te maken? Bestel dan het nieuwe boek ‘nootje’, het tweede boek van Havermoutje. Het boek bevat maar liefst 70! recepten met noten.

Noten

Nootje

Bronnen: nootje, deliciouslyElla

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Sanne

    Wat een leuk bericht! Ik zou ook vaker noten moeten eten – soms eet ik van die zakjes met erin noten en gedroogd fruit, dat is wel lekker en ook makkelijk, haha. Maar ik denk dat ik wat meer met cashewnoten moet uitproberen, vooral om, zoals je zegt, dingen romiger te maken. Ik zag laatst een koffierecept met cashewnoten erin, zoiets bijvoorbeeld. Ik denk dat ook pecannoten mijn favoriete noten zijn (en inderdaad zo goed in combinatie met chocola, maar ook met dadels oooo) net zoals cashewnoten!
    Liefs

    Beantwoorden
  2. Elles

    Super interessant om te lezen! Ik eet zelf ook vaak noten, maar eet er al gauw veel meer dan alleen maar een handje.. Vind het ook zo handig dat je ze inderdaad overal wel voor kunt gebruiken! En hoe maak je die amandelmelk dan zelf? Is dat veel werk om te maken? Ben benieuwd:)

    Beantwoorden
    • Chantal | Feelgoodbyfood

      Ja, ik eet ook al snel ‘een paar’ handjes haha. Je eet ze zo lekker weg.. Noten- en zadenmelk is heel makkelijk om te maken hoor. Eigenlijk alleen maar de noten of zaden laten weken en daarna in de blender. Wanneer je puur melk wilt, kun je de melk nog door een zeef halen. Eventueel nog dadels erdoor en een beetje kaneel erbij.. heerlijk! Recept en verhoudingen vind je trouwens op de website:)

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.