Vegetarische paella

img_0850

[ print recept ]
Waar denk je aan als je zomer, zon en Spanje hoort? Inderdaad, paella! Het afgelopen voorjaar en zomer ben ik in Spanje geweest en natuurlijk eet je dan altijd minstens een keer paella. Een grote pan paella aan een tafeltje in het (avond) zonnetje, met een kan sangria of een glas rode wijn, in van die kleine sfeervolle straatjes of aan de zee. Dat is toch het ultieme vakantiegevoel?

Bij paella denk je waarschijnlijk meteen aan een variant met vis- en schaaldieren of kip, maar gelukkig staat er op steeds meer plekken een vegetarische paella op het menu. Fijn voor iedereen die geen vlees en/of vis eet, máár wel heel erg van paella en groenten houdt.

Tijd om een keer zelf een vegetarische paella te maken. Natuurlijk haalt zelfgemaakte paella het niet bij de paella van de Spanjaarden en ook het vakantiegevoel en Spaanse zon moet je er zelf even bijdenken. Die kan sangria kun je dan wel weer zelf voor zorgen.

Zo maak je het
175 gram paella rijst
600 ml groentebouillon
2 laurierbladeren
1 zakje saffraan (0,05 gram)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
3 stengels bleekselderij
2 tomaten
5 artisjokken (uit blik)
150 gram doperwten (klein blikje of uit de vriezer)
2 tl kurkuma (geelwortel)
2 tl cayennepeper
2 tl paprikapoeder
1 el chilivlokken (optioneel, als je van een beetje pittig houdt)
stuk of 10 olijven
zout
citroen

Zo maak je het
Snipper de ui, hak de knoflook fijn, en snijd de paprika en bleekselderij in stukken. Verhit een hapjespan met olie en bak hierin de ui, paprika, bleekselderij, kurkuma, paprikapoeder, cayennepeper, laurierbladeren en eventueel de chilivlokken. Voeg na ongeveer drie minuten de knoflook toe en bak nog een minuut mee. Voeg vervolgens de rijst, saffraan en een snuf zout toe en bak nog 1 minuut mee.

Maak ondertussen de groentebouillon en voeg deze vervolgens toe in de pan. Laat de paella 15 minuten staan op laag vuur (zo laag mogelijk) zonder ondertussen om te scheppen en zonder deksel. Snijd de tomaten in stukken en voeg deze na de 15 minuten toe aan de paella en laat nog 5 minuten staan op laag vuur.

Snijd de artisjokken in stukjes en haal de doperwten uit de vriezer. Leg de doperwten in een vergiet en giet hier kokend water overheen. Voeg als laatste de artisjokken, doperwten en olijven toe aan de paella en laat afgedekt nog 10 minuten staan.

Haal de laurierbladen eruit besprenkel als laatste wat citroensap over de paella.

Paella
paella
 Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.