Met een voedselallergie op vakantie naar het buitenland: waar moet je op letten? 7 tips!

Een voedselallergie of intolerantie hebben is al vervelend genoeg om dagelijks mee te dealen. Je moet bij elke maaltijd (vooral buiten de deur) letten op wat je eet. Als het toch mis gaat is dit behoorlijk vervelend. Maar wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland, waar een andere taal gesproken wordt en je niet bekend bent, kan het helemaal lastig zijn.

Thuis heb je waarschijnlijk je vaste routine qua eten. Je weet welke producten je wel en niet kunt eten, waar alle producten te koop zijn en hoe je etiketten van verpakkingen moet lezen. Je bepaalt zelf wat er wel en niet het huis in komt. En als het toch mis gaat? Dan weet je wat je wel en niet moet eten. Ook heb je misschien medicatie en een dokter in de buurt.

Maar hoe zit het als je op vakantie gaat naar het buitenland? Eén troost, in het buitenland hebben mensen ook last van voedselallergieën en intoleranties. Het is dus niet iets geheel onbekends. Het belangrijkste is om je goed voor te bereiden. Zo voorkom je dat je heel ziek wordt in een land waar je niemand kent en de taal niet spreekt.

voedselallergie vakantie buitenland

Met een voedselallergie op vakantie – 7 tips!

1. neem een reisverzekering! Word je toch ziek? Dan ben je verzekerd tegen de kosten voor vervoer naar het ziekenhuis, opname en medicijnen. Bij Centraal Beheer kun je een reisverzekering afsluiten.

2. lees ook in het buitenland goed de etiketten op de verpakkingen. In de meeste landen zijn ze, net als in Nederland, verplicht om alle ingrediënten en eventuele allergieën op de verpakking te benoemen.

3. vertaal voor je op vakantie gaat specifieke woorden die belangrijk zijn. Op die manier begrijp je de etiketten op verpakkingen of woorden op het menu. Bijvoorbeeld de benamingen waar je allergisch voor bent. Gluten, lactose, tarwe, koemelkallergie, noten, pinda’s, ei.Het is ook heel handig om van te voren een briefje te maken met complete zinnen in de betreffende taal. Bijvoorbeeld: ‘ik heb een allergie en mag geen noten’.

Het is trouwens sowieso verstandig om zo’n briefje altijd bij je te hebben. Gaat het echt mis en krijgt je ernstige verschijnselen na het eten van iets waar je heel allergisch voor bent? Dan weten de mensen om je heen wat de oorzaak hier van is. Er kan dan snel en specifiek gehandeld worden.

4. neem een paar belangrijke producten mee van thuis, waarvan je denkt dat ze moeilijk te verkrijgen zijn in het buitenland.

5. Verblijf je in een hotel of appartement inclusief maaltijden? Neem van tevoren contact op met de accommodatie. Vertel wat je allergie(en) zijn en wat je wel en niet kunt eten. Vaak kan er dan iets geregeld worden.

6. Neem medicijnen mee (mits deze bestaan voor jouw allergie of intolerantie) voor als het toch mis gaat. Aan specifieke medicijnen komen in het buiteland is vaak heel lastig.

7. Zoek van tevoren op of er grote, bekende supermarkten in de buurt zitten van jouw verblijfplaats. Hier hebben ze ongetwijfeld heel veel producten te koop die je wél mag eten.

Heb jij nog meer tips voor mensen met voedselallergieën en intoleranties die op vakantie naar het buitenland gaan? Laat het onder dit artikel weten. Dankjewel!

Gerelateerde berichten