Voedselintolerantie en voedselallergie; wat houdt het in en wat is het verschil?

voedselallergie voedselintolerantie

Volgens de Gezondheidsraad komt een voedselintolerantie en voedselallergie steeds vaker voor. Ook bij baby’s wordt steeds vaker een voedselallergie geconstateerd. Daarnaast ervaren steeds meer mensen darm- of spijsverteringsklachten, hoofdpijn of misselijkheid bij het eten van verschillende voedingsmiddelen zoals tarwe of lactose. Zijn deze toenemende klachten een teken dat ons huidige eetpatroon of de manier van eten niet zo gezond voor ons is? Ik denk het wel..

Zelf hoor ik ook steeds meer om mij heen dat mensen klachten ervaren na het eten. Hierbij worden termen als voedselintoleranties, voedselallergieën of overgevoeligheid voor bepaalde producten vaak door elkaar gebruikt. Maar dit is absoluut niet hetzelfde. De verschillen zijn zelfs heel groot. Wat is een voedselintolerantie, wat is een voedselallergie en wat zijn de grootse verschillen tussen deze twee?

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie komt de reactie via ons afweersysteem. Hierbij is het immuunsysteem betrokken. Wanneer je een bepaald product eet wordt er in het bloed antistoffen (IgE = Immunoglobine E) tegen het product of stof/allergeen aangemaakt.

Door de aanwezigheid van deze antistoffen kan een beetje van dit product of stof/allergeen al een reactie veroorzakende. Dit kan invloed hebben op de de spijsvertering, de ademhaling of de huid. Denk aan misselijkheid, braken, jeuk, spierpijn en diarree.

Dit kan het geval zijn bij producten als noten, koemelk, soja, ei, tarwe of een bepaald soort fruit.

Wat is een voedselintolerantie?

Bij een voedselintolerantie is ons afweersysteem niet betrokken. Hierbij vindt een directie reactie plaats op een voedselbestandsdeel. Hierbij denkt je lichaam dat het product een schadelijke stof is.

Bij een intolerantie kan een klein beetje van het product vaak wel verdragen worden, maar bij grote hoeveelheden kun je klachten krijgen zoals buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid of jeuk.

Voedingsstoffen die zo een intolerantie kunnen veroorzaken zijn geur- kleur en smaakstoffen en biogene aminen. Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in zowel plantaardige als dierlijke producten, zoals tyramine, dopamine en histamine. Deze stoffen worden aangemaakt door onze cellen en beïnvloeden lichaamsfuncties, zoals onze spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling.

Denk aan buikpijn, hoofdpijn of zelfs migraine door het drinken van koffie, rode wijn, bierr of pure chocolade. Of misselijkheid door het eten van kaas, yoghurt of het drinken zuiveldrank. Maar ook in soja, vlees, noten en kruiden zitten biogene aminen.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen een intolerantie of allergie is van de buitenkant soms lastig te zien, omdat je bij beide gevallen dezelfde klachten kunt krijgen. Toch zit er een heel groot verschil tussen deze twee.

Bij een voedselallergie is je immuunsysteem betrokken. Helaas is deze allergie voor altijd en bij een kleine hoeveelheid kun je al erg ziek worden. Een voedselintolerantie daarentegen is een directe reactie. het kan later opkomen, maar ook weer minder worden en zelfs verdwijnen. Dit is mogelijk wanneer je aan een illuminatie dieet houdt. Dit houdt in dat je de producten waar je intolerant voor bent niet eet.

Zelf heb ik erg gevoelige darmen (pds, intolerantie) en reageer ik soms heftig op biogene aminen, tarwe en lactose. Zo krijg ik bij het eten van tarwe een opgezette buik, buikpijn en doen mijn darmen hun werk even niet meer. Van suikers (en bewerkt voedsel) krijg ik erge hoofdpijn en een opgezette buik. Deze hoofdpijn treed soms ook op bij het eten van pure chocolade en het drinken van rode wijn.

Van zuiveldrankjes, veel (gesmolten) kaas of een bak yoghurt word ik erg misselijk, krijg ik het benauwd en erge buikpijn. Ik neem deze producten daarom bewust met mate of laat ze helemaal staan. Ik zal je eerlijk zeggen, soms weet ik zelf niet eens hoe of waarvan de klachten komen. Dan denk je dat je niks gegeten hebt waarvan je weet dat je er niet goed tegen kunt, en dan toch krijg je ineens klachten..

Hoe kom je erachter of je een allergie of intolerantie hebt?

Om erachter te komen of je een allergie hebt, is er een bloedonderzoek en/of darmonderzoek nodig. Om erachter te komen of je intolerant of gevoelig bent voor bepaalde producten of biogene aminen is heel erg lastig. Dit zit namelijk in heel veel verschillende soorten producten. En voor de ene producten kun je veel gevoeliger zijn dan de ander. Hierbij is een eliminatie dieet een goed idee.

Dit is wel een lastig dieet en je moet veel geduld hebben. Hierbij eet je in het begin heel weinig ingrediënten en voeg je hier langzaam aan steeds meer ingrediënten aan toe. Zo kun je erachten komen op welke producten en/of stoffen je lichaam slecht/gevoelig reageert.