Zó doe je gezond boodschappen in de supermarkt – 5 tips

We weten allemaal dat je niet met honger boodschappen moet gaan doen, want dan zijn al die zoete broodjes, chocola en zakken chips wel heel verleidelijk. Maar er zijn nog veel meer tips om ervoor te zorgen dat je al het ongezonde eten in de schappen laat staan en met een tas gezonde boodschappen thuiskomt!

Zó doe je gezond boodschappen in de supermarkt – 5 tips

1.Neem de buitenste ring van de supermarkt

Is het je wel eens opgevallen dat alle verse producten in de buitenste ring van de supermarkt liggen? Hier vind je groentes, sla, zuivel, vers brood etc.

In het midden van de supermarkt liggen alle houdbare producten, zoals chips, koekjes en chocola. Hier vind je ook de granen, zaden en peulvruchten. Loop hier regelrecht naartoe, stop ze in je mandje en ga snel weer naar de buitenste route van de supermarkt 😉

2. Lees de etiketten op het product

Alle producten in de supermarkt zijn voorzien van een etiket. Hier staat precies op wat er in het product zit en eventuele allergien. Twijfel je of een product wel zo gezond is als het in eerste instantie lijkt? Check het etiket!

gezond boodschappen doen

3. Maak een boodschappenlijstje

Maak voordat je naar de winkel gaat thuis een boodschappenlijstje. Bedenk wat je gaat eten die dag of week en schrijf alleen op wat je echt nodig hebt. Op die manier kun je gericht op zoek gaan naar je boodschappen in de supermarkt en kom je minder snel in de verleiding om van alles in je mandje te gooien. Boodschappen die je eigenlijk heelmaal niet nodig hebt. Bespaart je ook nog eens geld!

4. Laat je niet misleidden door marketing trucs

De supermarkt zit er vol mee en vaak zonder dat je het door hebt; marketing. Trucjes om zoveel mogelijk (vaak ongezonde) te verkopen aan de consument. Logisch, want de voedingsindustrie wilt gewoon zoveel mogelijk geld verdienen en daarbij geven ze niet om de gezondheid van de consument.

Kreten  als ‘0% vet’, ‘minder suiker’, ‘met echte stukken fruit’, ‘ambachtelijk bereid’ etc. Wanneer je dit op een verpakking ziet staan, ga er dan maar vanuit dat het een ongezond en erg bewerkt product is.

Een product met 0% vet zit vaak vol met suikers (dan kun je beter een beetje vetten hebben), minder suiker zit vaak vol met andere zoetstoffen die je aan de naam niet herkent en ambachtelijk bereid betekent vaak gewoon ‘in een fabriek, maar de verpakking ziet er mooi uit’. Niet intrappen dus!

Kies wanneer het kan voor de meest natuurlijke variant van een product. Deze natuurlijke producten worden vaak het minst promoot. Waarschijnlijk omdat ze niet spannend genoeg zijn voor marketing, maar wel het gezondst voor jou!

5. Doe niet iedere dag boodschappen

Probeer zoveel mogelijk boodschappen in één keer te doen. Wanneer je elke dag in de supermarkt komt, word je ook elke dag omringt (en in de verleiding gebracht) met ongezond eten. Sla daarom zoveel mogelijk boodschappen in één keer in, zodat je voor een paar dagen eten in huis hebt. Want wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.

Een andere reden om niet iedere dag een bezoekje te brengen in de supermarkt; geld besparen. Wanneer je vaker boodschappen doet, koop je vaak automatisch meer. ‘Extra’ boodschappen die je waarschijnlijk niet echt nodig hebt.

gezond boodschappen

Heb jij nog een goede tip om gezond boodschappen te doen? Ik ben benieuwd!

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Gerelateerde berichten