5 redenen waarom sporten goed voor je is!

Gezond eten en sporten (bewegen) zijn bij mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sporten houdt je lichamelijk én geestelijk fit en gezond. Een rondje hardlopen of krachtsessie in de sportschool geeft je achteraf een heerlijk gevoel! Maar laten we eerlijk zijn, als je sporten niks aan vindt, wordt het een lastig verhaal. Dan kun je wel wat motivatie of redenen gebruiken waarom sporten goed voor je is.

Zelf hou ik gelukkig erg van sporten en bewegen. Vooral fietsen, wandelen, hardlopen, skeeleren, zwemmen én krachttraining. Het liefst in de buitenlucht, maar ook bewust in de sportschool. Benieuwd waarom sporten nou zo goed voor je is?

5 redenen waarom sporten goed voor je is!

1. Sporten geeft energie en een betere concentratie

Sporten geeft je energie. Sporten laat je hartslag omhoog gaan en je bloed wat harder stromen. Zelfs wanneer je je moe en lusteloos voelt, helpt sporten om weer energie te krijgen. Ik begin de dag daarom (of in ieder geval in de ochtend) het liefst met een uurtje sporten. Hierdoor heb ik de rest van de dag veel meer energie en kan ik mij beter concentreren. Of juist rond een uurtje of 16.00 om dat middagdopje te verslaan.

2. Sporten verhoogt je stofwisseling

Sporten verhoogt je stofwisseling. Heb je vaak last van je darmen, zoals een opgezette buik of een slechte spijsvertering? Dan helpt bewegen heel goed. Vooral krachttraining zorg ervoor dat de uren er na je ruststofwisseling hoger is dan normaal. Daarnaast zorgt sporten dat je spiermassa wordt vergroot, waardoor er meer vet wordt verbrand.

3. Sporten helpt ontspannen

Zit je niet zo lekker in je vel, heb je stress, kun je niet goed slapen of lig je veel te piekeren? Ga dan júist even sporten. Sporten zorgt er namelijk voor dat jij en je spieren minder gespannen zijn, waardoor je beter kunt ontspannen en slapen.

4. Sporten maakt je sterk

Sporten zorgt voor meer spiermassa, wat je lichaam sterk maakt. Dit is een van de redenen waarom ik aan fitness doe. Ik moet eerlijk toegeven dat ik meestal liever buiten in de frisse lucht sport, maar krachttraining in de sportschool zorgt er wel voor dat mijn lichaam sterk wordt en blijft. Dit vind ik echt een heerlijk gevoel. Daarnaast geeft krachttraining mooie lichaamsvormen en straalt het uit dat het gezond en sterk is!

Let er wel op dat je góed sport. Let daarbij op je houding, overbelast je spieren niet en gebruik de apparaten op de juiste manier. Wanneer je dit niet doet kun je blessures oplopen. Heb je last van een blessure, voorkom dan extra klachten en gebruik een goede Brace tijdens het sporten.

5. Sporten maakt je blij

Iedereen kent het wel. Soms heb je gewoon moeite om jezelf aan te zetten tot sporten, maar wanneer je eenmaal geweest bent voel je je voldaan en blij! Dit komt omdat tijdens het sporten hormonen & neurotransmitters vrij komen in je hersenen, waaronder endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine. Deze stofjes zorgen voor een blij en gelukkig gevoel.

Moeite met sporten en bewegen? Denk aan deze redenen en het fijne, voldane gevoel na een sportsessie!

Sporten gezond