6 tips om duurzamer te eten

Als het om gezonde voeding gaat, hebben we het vaak over het maken van gezonde keuzes. Maar denk je ook wel eens na over het maken van milieubewuste keuzes wanneer het om eten gaat? Voedsel zorgt namelijk voor veel milieuvervuiling en Co2 uitstoot. Door bewuste keuzes te maken, eet je een stuk duurzamer!

Benieuwd waar je op moet letten wanneer je duurzamer wilt eten en waarom deze keuzes duurzaam zijn?

6 tips om duurzamer te eten

Eet zoveel mogelijk plantaardig

Zoveel mogelijk plantaardig eten is goed voor je eigen gezondheid, fijn voor de dieren, maar ook voor het milieu. Dierlijke producten zijn namelijk erg milieubelastend door de productie hiervan. Door de grondstof die nodig is om dieren te onderhouden, het verbouwen van enorm veel voer en het transporteren hiervan.

Wist je dat tweederde van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt als weiland voor dieren of de teelt van veevoer? Hiervoor zijn al miljoenen hectaren aan regenwoud voor gekapt. Bij het houden van dieren komen CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Daarnaast is de vee-industrie de grootste veroorzaker van de vervuiling van rivieren met fosfaat en stikstof (bron: Greenpeace).

Maar niet alleen het eten van vlees. Ook het eten van zuivel, zoals eieren en drinken van melk is milieubelastend, omdat je hiervoor legkippen en melkkoeien nodig hebt.

Eet lokaal

Haal je voedsel van dichtbij in plaats van de andere kant van de wereld. Hierdoor is er minder transport, wat vervuilend is voor het milieu, maar zo help je ook boeren in eigen land. Zowel een ecologisch als economisch voordeel dus!

6 tips duurzamer eten

Eet seizoensgebonden

Kook met groenten en fruit uit het seizoen. Groenten en fruit die niet goed kunnen groeien buiten het seizoen, worden verbouwd in kassen. Deze kassen en het vervoeren van groenten en fruit uit het buitenland kosten veel energie. Dit heeft impact op het milieu.

Daarnaast zijn groenten en fruit uit het seizoen op dat moment z’n lekkerst en goedkoop!

Ook benieuwd hoe je duurzamer kunt leven in en om het huis?

Ga voedselverspilling tegen

Heel simpel, gooi geen eten weg! De meeste voedselverspilling wordt veroorzaakt doordat er thuis eten weg wordt gegooid. We kopen teveel of maken teveel klaar. Heb je een portie eten over? Eet dit de volgende dag (als lunch) of vries het in. Doe daarnaast eens aan een restjesdag. Hier thuis worden vaak de lekkerste gerechten gemaakt met restjes. Niet alleen duurzamer, dit bespaart ook nog eens geld. 

Drink duurzaam

Naast duurzaam eten, kun je ook duurzaam drinken. Drink vooral veel water en daarnaast thee en koffie.  Niet alleen gezonder, maar ook duurzamer. Veel frisdranken en sappen komen uit het buitenland. Ja, koffie ook, maar een liter koffie gaat er niet zo snel doorheen als een liter frisdrank.

Koop daarnaast zo min mogelijk water/sap/frisdrank uit plastic flessen. Plastic is namelijk heel milieubelastend. Wat dacht je van gewoon water uit de kraan of maak thuis je eigen bubbels.

Oh, en al dat drinken, doe dit zonder plastic rietje! Toch een rietje? Gebruik dan een papieren of herbruikbaar rietje.

Koop zo min mogelijk verpakkingen

Nee, je koopt niet puur een verpakking, maar veel (heel veel) ingrediënten die je koopt in de supermarkt, zit een verpakking omheen. Het maken van deze verpakkingen kost energie en de verpakkingen zelf (vaak van plastic) zijn belastend voor het milieu.

Daarnaast zijn ze ook onnodig! Plastic om groenten met een schil, waarom? Mango’s in een plastic bakje, met een plastic zakje eromheen. Waarom? Plastic tasjes voor groenten en fruit. Al die plastic zakjes voor losse broodjes etc.  Dus probeer tijdens het doen van de boodschappen om zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken.

Heb jij nog meer tips om duurzamer te eten? Laat ze vooral weten!

6 tips duurzamer eten

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Gerelateerde berichten