Gezond eten duurder? Niet met deze tips!

Na een dure maand als december, doen we in januari weer een beetje zuiniger aan. Ook met onze boodschappen. Bij voeding wordt vaak gedacht dat gezond eten automatisch duurder is. Maar is dit wel zo?

Mijn mening is dat gezond eten echt niet duurder hoeft te zijn dan ongezond eten. Zelf ben ik juist minder geld kwijt aan mijn boodschappen sinds ik gezond en puur eet. Ik koop alleen maar wat ik echt nodig heb, maak alles zelf, gooi niets weg en laat al het ongezonde eten in de winkel liggen. Geen kant en klaar maaltijden, potjes, zakjes, snacks, drankjes en alle andere extra’s. Dit maakt je boodschappen nu juist zo duur.

Goedkope basisvoeding

Gezond eten betekent echt niet dat je al je boodschappen bij de natuurwinkel moet doen en alleen maar biologische producten moet kopen. Het gaat erom dat je puur en onbewerkt voedsel koopt, dit kan ook gewoon bij jouw supermarkt, op de markt of groentewinkel om de hoek.

Het is helaas zo dat ongezond eten vaak goedkoop is, maar dit betekent niet automatisch dat gezond eten duurder is. Mijn basisvoeding bestaat uit groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. Deze producten zijn bijna allemaal goedkoop, vooral als je ze in een grote hoeveelheid koopt. Wanneer je een voorraad aan gezonde basisvoeding in huis hebt, grijp je ook minder snel naar dure ongezonde snacks of maaltijden.

Gezond eten voedt je lichaam

Bedenk bij alles wat je koop of onderweg eet eens, voedt dit product mij? Is het geld wat ik ervoor betaal het waard? Wanneer je de voedingswaarde vergelijkt en kijkt welk product jouw lichaam het meest voedt, kom je met de gezonde maaltijd toch echt beter uit. Ongezonde producten of fastfood bevat ‘lege calorieën’,  terwijl de gezonde maaltijd jouw lichaam voedt en energie geeft.

Met de volgende tips bespaar je makkelijk op je dagelijkse boodschappen, terwijl je lekker en gezond eet.

Tips om te besparen op je boodschappen

  • Doe je boodschappen op de markt of Turkse groentewinkel. Ik vertelde al dat je jouw gezonde boodschappen gewoon bij de supermarkt om de hoek kunt doen, in plaats van dure natuurwinkels. Maar ga voor groente en fruit eens naar de markt of de Turkse groentewinkel. Deze zijn een stuk goedkoper dan de supermarkt en hebben een groot assortiment. Zelf ga ik zeker twee keer per week naar de turken groentewinkel en haal ik tassen vol groente, fruit, noten, kruiden en zaden voor weinig. Ik denk dat ik hierdoor echt het meest bespaar.
  • Kies voor gezonde basisproducten. Zoete aardappelen, gezonde granen, groente, fruit en peulvruchten. Deze producten zijn allemaal redelijk goedkoop en vormen de basis van jouw gezonde voedingspatroon. Het goedkoopste is om deze producten in bulken te kopen.
  • Kies voor seizoensproducten. Deze producten zijn op dat moment niet alleen het lekkerst, maar ook het goedkoopst.
  • Kies vaker voor diepvriesproducten. Gezond eten hoeft echt niet perse vers te zijn. Veel ingevroren fruit en groente zijn net zo gezond en een stuk goedkoper. Vooral wanneer het geen seizoensproducten zijn. Je ziet mij in de winter echt geen doosje blauwe bessen van 100 gram kopen voor vijf euro, deze haal ik gewoon uit de diepvries.
  • Maak zoveel mogelijk zelf, vooral basisrecepten. Laat alle potjes, zakjes en pakjes staan. Door alles zelf te maken en niet te kiezen voor kant en klaar varianten, ben je vaak een stuk goedkoper uit en het is veel gezonder. Zelf tomatensaus maken van tomaten en kruiden is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan kant en klaar potten saus. Hetzelfde geldt voor soep. Zelf soep maken is makkelijk, lekkerder en een stuk goedkoper dan kant en klaar varianten. En je kunt in een keer een grote pan maken.
  • Maak grote porties. Vries de helft in of lunch hier te volgende dag mee. Vaak kost het bijna niets extra om een grotere portie te maken, maar heb je wel een extra maaltijd.
  • Vries eten in. Die grote pan tomatensaus, soep of extra portie? Invriezen maar. Zo bespaar je boodschappen en heb je altijd gezond eten in de vriezer liggen.
  • Gooi geen overgebleven restjes eten weg. Hier kun je vaak verrassend lekkere left over maaltijden of lunch mee maken.
  • Bespaar op alle ongezonde extraatjes. Laat al die koekjes, snoep, chips, luxe broodjes en toetjes staan. Deze maken je boodschappen onder andere zo duur. Maak je gezonde tussendoortjes zelf. Een stuk goedkoper en je zit er veel sneller vol van, omdat hier pure ingrediënten in zitten die voedzaam zijn.
  • Probeer 1 á 2 keer per week boodschappen te doen. Wanneer je elke dag boodschappen doet, kom je vaker in de verleiding om meer te kopen en ben je aan het eind van de maand duurder uit.
  • Matig met vlees en kies vaker voor peulvruchten. Vlees is een relatief duur product, ook in de supermarkt. Peulvruchten als bonen, linzen en kikkererwten zijn een goede gezonde vleesvervanger en heel goedkoop.
  • Kies voor water en thee. Water is gratis en thee kost bijna niets. Wel eens uitgerekend hoeveel je kwijt bent aan die flessen frisdrank, pakken sap en zuiveldranken?
  • Maak een weekschema/planning. Door te plannen, voorkom je dat je meer koopt dan nodig is en dat je eten weggooit.

gezond eten

Gerelateerde berichten