Zorg voor een goede basisvoorraad!

Een gezonde levensstijl begint als je het mij vraagt bij een goede, gezonde voorraad van basisproducten in je koelkast en keukenkastje. 

Door gezonde basisproducten in huis te hebben, kun je altijd makkelijk en snel iets klaarmaken. Het is in het begin misschien even wennen al deze nieuwe onbekende producten, maar je kunt natuurlijk stap voor stap je oude vertrouwde producten vervangen door een gezonde, natuurlijke variant.

Het wordt vanzelf een gewoonte. Voor je het weet ben je vertrouwd met deze producten en zal je deze producten tijdens de boodschappen zonder na te denken in je winkelwagen gooien. En het belangrijkste, je gaat je een stuk beter voelen door je gezonde voedingspatroon!

Mijn basisvoorraad

Er zijn een aantal producten die ik standaard in huis heb en bijna elke dag gebruik. Deze producten zijn verkrijgbaar in natuurwinkels of op de markt, maar de meeste producten vind je gewoon bij jou in de supermarkt.

  • Meel; Boekweitmeel, amandelmeel, rijstmeel, kikkererwtenmeel
    Vervanger voor tarwemeel. Gebruik je om te bakken. Hiermee maak je ook wraps, pancakes, pizzabodems etc. Bevatten geen tarwe en gluten.
  • Speltmeel
    Vervanger voor tarwemeel. Bevat wel gluten.
  • Havermout (vlokken)/quinoavlokken
    Om ontbijtpap mee te maken, granola, voor in je smoothie en om mee te bakken. Bevat geen gluten (let op, sommige varianten bevatten toch gluten)
  • Quinoa, amarant, couscous, boektweit- en speltkorrels
    Gezonde granen en zaden. Lekker door salades.
  • Bruine- of zilvervliesrijst
    Vervanger voor witte rijst.
  • Volkoren spelt pasta
    Vervanger voor witte pasta.
  • Kokosolie
    Vervanger voor boter/margarine
  • Gemengde noten (ongebrande en ongezouten)
    Door de yoghurt, om mee te bakken, of een handje voor tussendoor.
  • Rauwe honing en kokosbloesemsuiker
    Vervanger voor witte suiker.
  • Plantaardige melk zoals amandelmelk/rijstmelk.
    Vervanger voor koemelk. Zie hier hoe je zelf noten/zaden melk maakt.
  • Kokosmelk
    Goede basis voor curry’s en een vervanger voor room.
  • Pitten en zaden
    Pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad. Door de yoghurt, in de granola, over de salade, in raw repen etc.
  • Zoete aardappelen
    Vervanger voor aardappelen (vooral omdat ik deze veel lekkerder vind)
  • Peulvruchten en bonen; linzen, kikkererwten, witte bonen, tuinbonen, kidneybonen (kan ook uit blik).
    Zitten vol eiwitten en vezels en zijn goede vleesvervangers. Heerlijk door salades, soepen en curry’s.
  • Wijnsteenbakpoeder
    Vervanging voor gist.
  • Groenten!
    Spinazie en andere groene bladgroenten, bleekselderij, avocado, worteltjes etc. Heerlijk om een groene smoothie mee te maken, een sapje uit de slowjuicer, in de salade, gegrilde groente uit de oven, of om te dippen in de humus. Daarnaast heb ik altijd sla zoals rucola in mijn koelkast liggen.
  • Fruit: (veel) bananen, groene appels en fruit van het seizoen.
    Voor onder anderen in groene smoothies en als tussendoortje. (rijpe) bananen gebruik ik ook vaak met bakken.
  • Diepvriesfruit
    Blauwe bessen etc. Voor in de smoothie of ontbijtgerechten.
  • Citroenen en limoenen
    Om water en salades een smaakje te geven of door de slowjuicer.
  • Kokos- 0f sojayoghurt
    Vervanger voor koeyoghurt.
  • Chocola minstens 72% cacao
    Vervanger voor melk chocolade. Moet je gewoon altijd in huis hebben, toch?
  • Rauwe cacaonibs en rauwe cacaopoeder
    In de yoghurt, in de smoothie, om mee te bakken of om zelf chocolademelk/milkshake mee te maken.
  • Humus
    Ik heb altijd (zelfgemaakte) humus in huis. Voor bij salades, op wraps, crackers en brood, of om rauwe groentes in de dippen.
  • Himalaya- of zeezout
    Vervanger voor keukenzout.
  • Kruiden en specerijen
    Standaard kruiden die ik altijd in huis heb zijn kurkuma, tijm, rozemarijn, oregano, komijn, paprikapoeder, chilipoeder en kaneel. Lees hier een artikel over koken met kruiden.
  • Knoflook, ui en gember
    Smaakmakers.

Goede basisvoorraad