6x zelf kruidenthee maken + gezondheidsvoordelen

Wat is er met dit koude winterweer lekkerder dan opwarmen met een warme kop thee. Ik hou echt van thee. Groene thee, witte thee, maar vooral verse kruidenthee. En wist je dat je verse kruidenthee thuis heel makkelijk zelf kunt maken met kruiden en specerijen?

Kruidenthee is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond voor je. Verse kruiden en specerijen kunnen helpen tegen allerlei kwaaltjes als verkoudheid, keelpijn of een droge hoest. Maar ook om gewoon lekker te relaxen of tot rust te komen voor het slapen gaan.

Zelf kruidenthee maken

6 heerlijke combinaties van kruiden en specerijen die niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond voor je zijn. Voeg de kruiden en specerijen aan een kop kokend water en laat een paar minuten trekken.

Kruidenthee maken

Munt-gember-citroen

De combinatie van munt, gember en citroen is toch wel de bekendste combinaties denk ik. Logisch, want deze thee is ook gewoon heel erg lekker.

Gember zit vol met antioxidanten en vitamine C. Citroen bevat ook veel vitamine C en werkt ontgiftend. Verse munt is goed voor de spijsvertering en kan helpen tegen misselijkheid. Daarnaast werkt muntthee slijmoplossend, handig voor als je verkouden bent. Als je even wilt ontspannen is dit theetje ook goed voor je, want munt vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

1 takje munt
1 schijfje gember
1 schijfje citroen

Rode peper – kaneel – citroen

Een verwarmend en pittig theetje. Rode peper is goed voor je immuunsysteem, bevat vitamine B6 en veel vitamine C, meer dan citroen. Daarnaast geeft het je metabolisme een boost en reinigen rode pepers je spijsverteringssysteem.

Kaneel is echt een heerlijke specerij, maar ook heel gezond! Kaneel bevat antioxidanten en werkt ontstekingsremmend, goed tegen een verkoudheid dus. Ook heeft kaneel een positief effect op je suikerspiegel, omdat kaneel spijsverteringsenzymen bevatten die er voor zorgen dat suiker in je lichaam langzaam afbreekt. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

1 ringetje rode peper
1 kaneelstokje
schijfje citroen

Anijs – gember – kaneel

Steranijs is een gedroogde bloem in de vorm van een ster met acht punten en is zeer geschikt om thee mee te maken. Steranijs heeft een zoete en aromatische smaak. Steranijs werkt ontstekingsremmend, bevat veel antioxidanten en vitamine A en C.

1 stuk steranijs
1 stuk gember (2 cm)
1 kaneelstokje

Kurkuma – gember – citroen

Deze combinatie is perfect voor wanneer je echt toe bent aan een verwarmende thee, omdat je verkouden bent of een griepje hebt. Gember zit vol met antioxidanten en vitamine C. Citroen bevat ook vitamine C en werkt ontgiftend. Kurkuma werkt reinigend, ontstekingsremmend en kan pijn verzachten bij bijvoorbeeld koorts en spierpijn, maar wordt ook gebruikt bij huidontstekingen. Dé thee voor wanneer je een griepje hebt of voelt aankomen.

1 tl kurkuma
1 schijfje gember
1 schijfje citroen

Tijm – citroen

Tijm verzacht de pijn bij hoesten en verkoudheid omdat het slijm oplost. Daarnaast heeft tijm een positief effect op de spijsvertering. Tijm is echt heerlijk in combinatie met citroen, die weer vol zit met vitamine C.

1 takje Tijm
1 schijfje citroen

Sinaasappel – munt – kaneel

De gezondsheidsvoordelen van munt en kaneel ken je al. Sinaasappel bevat veel vitamine C en werkt ontstekingsremmend. Sinaasappel combineert echt heerlijk met kaneel.

1 schijfje sinaasappel
1 takje munt
1 kaneelstokje

Kruidenthee maken

Kruidenthee maken

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Gerelateerde berichten