Back to basic! + Verwarmend appel-citroen-gember sapje

Een nieuw jaar, een nieuwe frisse start! Toch? Dat is in ieder geval wat ik op mijn eerste werkdag van het nieuwe jaar ongeveer zo een twintig keer voorbij heb horen komen. En ook de rest van mijn omgeving maakt goede voornemens en is helemaal klaar voor het nieuwe jaar. De drukke maand december en de feestdagen zijn voorbij. We hebben een maand lang in een soort van ‘vakantie en feestmood’ gehangen.  Veel gegeten, gedronken, druk geweest en nu willen ons weer fris en fit voelen. De eerste dagen van het nieuwe jaar vind ik stiekem bijna net zo grappig als de tijd voor de feestdagen, waar ik eerder een blog over schreef.

Natuurlijk snap ik het ook wel. We vinden het heerlijk om alles af te sluiten en weer met een schone start te beginnen. Ikzelf ook. Zelf houd ik niet zo van de maand december. Een maand van drukte en chaos, en het moet allemaal zo leuk en gezellig zijn. Ik word hier altijd heel erg onrustig van. Stiekem ben ik altijd weer blij als het januari is. Eindelijk weer een beetje rust in mijn hoofd en alles en iedereen is weer lekker rustig en ‘normaal’. Die stilte buiten de eerste dagen in januari.. heerlijk!

Goed. Een nieuw jaar dus. Een nieuwe start met nieuwe kansen. En dit keer gaan we het echt beter en anders doen dan afgelopen jaar! Goed voor onszelf zorgen vinden we steeds belangrijker. Minder stress en meer tijd vrij maken voor dingen die we echt belangrijk vinden. We gaan natuurlijk meer sporten en vooral gezonder eten. We willen weer gezond en fit worden en ‘normaal’ eten na de feestmaand december met al haar etentjes, snoepgoed, oliebollen en gezellige drankjes. Maar wat is ‘normaal’ eten en hoe pakken we dit weer op?

Als er een ding is wat ik over gezonde voeding wil meegeven is dat; Eet zo natuurlijk (onbewerkt) mogelijk en eet bewust. Puur eten! Dit is zo een beetje alles wat aan een boom, struik of plant groeit. Geen dieet of calorieën tellen, daar geloof ik niet in. Gewoon goed en gezond eten. En daarnaast, denk na bij alles wat je eet. Vraag jezelf af; Voedt dit mijn lichaam en geeft het mij energie of is het ‘leeg’ voedsel dat alleen maar vult?

En dan nu wat tips om weer terug te gaan naar een gezonde goede basis.

  • Vermijd bewerkt voedsel. Dit voedsel zit vol met verkeerde vetten, suikers en e-nummers. Dit doe je door zoveel mogelijk zelf te maken, zonder pakjes en zakjes. Zo weet je precies wat je eet, zonder toegevoegde rotzooi.
  • Vermijd witte meelproducten. Hiermee bedoel ik witte pasta, witte rijst, wit brood, maar ook alles wat hiermee gemaakt wordt zoals pizza, cake en koekjes. Vervang deze producten bijvoorbeeld speltpasta, bruine- of zilvervliesrijst, havermout en maak lekker zelf koekjes.
  • Plannen! Maak boodschappenlijstjes en plan je maaltijden (binnenkort komt er een printable maaltijdplanner beschikbaar op de blog). Door te plannen ben je veel bewuster van wat je wanneer eet. Zo voorkom je dat je onbewust tussendoor van alles in je mond stopt of dat je niets gezonds in huis hebt en vervolgens naar ongezond eten grijpt.
  • Maaltijden voorbereiden. Maak bijvoorbeeld je ontbijtjes en lunch de avond van te voren. Kook één keer in de week een grote hoeveelheid granen en peulvruchten en maak extra grote porties avondeten die je kunt invriezen. Dit maakt gezond eten een stuk makkelijker.
  • Drink voldoende water. Begin met twee grote glazen water na het opstaan en haal je waterfles weer tevoorschijn.
  • Begin de dag met een licht ontbijt, zoals een (groene) smoothie, een kom fruit of een kom (warme) havermout. Licht, goed verteerbaar en het geeft je energie! Mijn favoriet deze winter is deze romige kokospap.
  • Lunch met salades. En dan niet een beetje sla met een stukje komkommer en tomaat, maar volle salades met bijvoorbeeld peulvruchten, bonen, zoete aardappel en granen. Deze zitten vol voedingstoffen en geven je energie. Ik maak mijn salade vaak de avond ervoor, zodat ik in de ochtend alleen maar even mijn salade uit de koelkast hoef te halen.
  • Zorg voor gezonde tussendoortjes zoals fruit en noten, of maak ze zelf zoals deze dadelrepen, een lekkere plak bananen-notenbrood of ontbijtkoek. Lekker bakken op zondag en je hebt voor een paar dagen je zelfgemaakte gezonde tussendoortje.
  • Eet lichte avondmaaltijden. Zorg dat de helft van je bord gevuld is met groente en/of peulvruchten met daarnaast bijvoorbeeld zoete aardappel of gezonde granen als quinoa en bruine rijst.
  • Vervang al die wijntjes, biertjes, champagne en gin tonics die je de afgelopen tijd gedronken hebt voor grote kommen thee. Ik geef toe dat ik dit zelf ook erg lastig vind, omdat ik nog helemaal in de vakantie flow zit. Maar een beetje minder kan geen kwaad. Vooral niet voor je ritme en nachtrust. En die kunnen we wel gebruiken tijdens de komende wintermaanden.
  • Ga weer lekker sporten/bewegen. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar na een stukje hardlopen, een lange wandeling in de frisse lucht, zwemmen of krachttraining voel je je zoveel beter. Niet nadenken, gewoon gaan! Het zorgt er onder andere voor dat je meer energie krijgt en je beter slaapt.

Warme appelsap met citroen en gember
En dan nu het recept voor dit verwarmende winterse sapje. Het is zo simpel dat het bijna geen recept te noemen is, maar dit sapje is heerlijk op koude winterse dagen.

Dit heb je nodig
6 appels (of pure biologische appelsap wanneer je geen slowjuicer hebt)
Halve citroen
Stukje gember

Zo maak je het
Heb je een slowjuicer? Juice de appels dan tot sap. Verwarm de appelsap in een pannetje op laag vuur. Schenk de appelsap in een kan. Voeg hier schijfjes citroen en een stukje gember aan toe.

Op een gezonde start!

Gerelateerde berichten