Boekreview | Havermoutje

havermoutje
Vorige week was ik aanwezig bij de boeklancering van Havermoutje genaamd, hoe kan het ook anders, Havermoutje.

Ik volg Havermoutje al een tijd op Instagram. Ik zag regelmatig het woord havermout en havermoutrecepten voorbij komen, maar ik wist eigenlijk nog niet wie of wat Havermoutje nou precies was. Op een gegeven moment kon ik daar eigenlijk niet meer omheen.

Havermoutje plaatst heerlike recepten met prachtige foto’s, allemaal met havermout in de basis. Van brood, tot pasta, tot dranken tot oliebollen. Recepten met havermout in de hoofdrol. Ook zag ik dat de foto’s steeds mooier en mooier werden en hun volgers in een korte tijd omhoog schoot. En toen kon het eigenlijk niet anders dan dat ze deze recepten gingen bundelen en uit gingen brengen in de vorm van een boek. Een boek vol havermoutrecepten, genaamd HAVERMOUTJE.

Maar voor we het over het boek gaan hebben. Wie is Havermoutje nou eigenlijk? De personen achter Havermoutje zijn Pascalle en Mathijs. Havermout is er bij deze twee met de paplepel ingegoten. Hun eerste date stond zelfs in het teken van havermout; een havermoutontbijtje in een café in Amsterdam. In hun kleine keukentje experimenteren zij er op los, met als uitkomst: een prachtig boek vol havermoutrecepten.

Aangezien ik Havermoutje al een tijdje volgde op Instagram en hun foto’s en recepten geweldig vind, wist ik meteen dat dit boek mijn nieuwe favoriet zou worden. Toen ze eenmaal de prachtige cover prijsgaven werd ik helemaal hebberig. Nu ben ik op het gebied van foodboeken sowieso al hebberig. Maar écht, alleen bij het zien van de cover ren je al naar de winkel.

Pascalle en Mathijs beschouwen havermout als volwaardig basisingrediënt voor elk moment van de dag: voor het ontbijt, voor de lunch, als gezonde snack en zelfs voor het diner.

IMG_0229

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nooit zo een havermoutmeisje was. Ik bak veel met havermout en havermoutmeel, en havermoutpannenkoekjes komen ook regelmatig voorbij tijdens het ontbijt, maar een puur bakje havermout was ik nooit zo weg van. Nou, daar denkt ik nu wel anders over. Havermout staat voor mij gelijk aan een heerlijk en heel voedzaam ontbijtje.

Ik moet toegeven dat ik heb boek in twee delen gelezen heb. De eerste keer heb ik met een kop thee alleen maar plaatjes gekeken. Daarna begon ik weer van voor af aan en heb ik het uitgebreid gelezen. Wat een feestje!

Oke, nu over het boek. Het boek begint met een leuke introductie; wie is Havermoutje? Vervolgens staat er een informatief stuk in met alles wat je moet weten over havermout. Waar komt havermout vandaan, welke havermoutsoorten zijn er allemaal, hoe zien deze soorten eruit en hoe maak je ze klaar? Heel handig is dat de juiste verhoudingen worden gegeven. Daarna volgen er basisrecepten voor het maken van havermout, havermeel en plantaardige melk.

IMG_0230

 

Hierna volgen de recepten, gecategoriseerd op ontbijt, lunch, snacks en diner. Havermoutrecepten voor elk moment van de dag. Echt alle soorten recepten vind je in het boek. Havermoutbrood, havermoutkoffie, havermoutpannenkoeken, hamburgers, pasta, pizza, ontbijtkoek, taartjes, uit een kommetje, uit de oven… Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er in. Ooit gedacht dat havermout zo veelzijdig is?

Ik heb nog maar een paar van de 70! recepten geprobeerd, maar ik durf wel te zeggen dat de recepten allemaal makkelijk te maken en ontzettend lekker zijn. Het boek Havermoutje is naast dat het een prachtig boek is om te zien, erg informatief en vernieuwend! Conclusie? Hét havermouboek dat je gewoon in huis moet hebben!

Bestellen? Het boek ‘havermoutje’ is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

Koop bij bol.com

IMG_0232

IMG_0231
IMG_0234
IMG_0235

 

Gerelateerde berichten