Cinnamon roll cake

Cinnamon roll/kaneelcake

Hoe je ze ook noemt, cinnamon roll, kanelbulle of gewoon kaneelbroodjes, iedereen die mij kent weet dat dit mijn lievelingsbaksel is! Vooral nu de herfst is begonnen begint mijn verslaving aan kaneelbroodjes weer toe te nemen. De combinatie van zoet brood met kaneel is zo lekker, daarom op de blog: cinnamon roll cake! Heerlijk voor in het weekend, wanneer je visite krijgt of iets te vieren hebt.

Eerder bakte ik de bekende ronde cinnamon rolls, maar dit keer maakte ik er een cake van die iets zoeter is en juist minder ‘broodachtig’. De werkwijze is bijna hetzelfde, maar toch is het weer een heel ander baksel.

Wat ziet ‘ie er heerlijk uit he? Dat was hij ook! Alleen de geur al in je huis wanneer deze cake in de oven staat… zo lekker! Ik had bijna geen geduld om de cake iets af te laten koelen en op de foto te zetten. Na de eerste hap was wist ik al, dit is mijn nieuwe favoriete cake en gaat nog heel vaak gebakken worden deze herfst en winter!

Kaneelbroodjes cake

Het meest verrassende en deze kaneelcake is nog wel… hij is gemaakt zonder roomboter! Ik gebruikte namelijk plantaardige margarine van Becel. Eerder maakte ik hier al deze smeuïge en gezonde haverkoek mee. Naast het op je brood te smeren wist ik dus al dat je met dit product ook heerlijk kunt bakken. En het is weer gelukt!

Plantaardige margarine van Becel is niet alleen lekker romig in je bakgerechten, maar deze bevatten ook nog eens minder verzadigde vetten. En vergeleken met roomboter is het product plantaardig en daarmee ook nog eens beter voor de milieubelasting.

Je kunt deze cinnamon roll cake zelfs helemaal plantaardig maken door het ei weg te laten en twee keer zoveel melk toe te voegen. Dit ga ik de volgende keer doen (zal niet lang duren 😉 )

Dit heb je nodig

Deeg
350 gram spelt (of tarwe) meel
50 gram Becel romig
1 ei
1 eetlepel kaneel
7 gram gist
150 ml plantaardige melk
snuf zout

Vulling
60 gram Becel romig
100 gram bruine basterdsuiker
2 theelepels kaneel
1 theelepel kardemom
1 kleine theelepel gemberpoeder

Zo maak je het

Meng de melk met de gist en roer dit goed door. Kluts in een kom het ei luchtig. Meng hier de margarine, kaneel, snuf zout en de melk met het gist door. Voeg met de garde beetje bij beetje het meel toe en kneed vervolgens met je handen tot een soepel deeg.

Leg de bol deeg in een kom, sluit deze af met een theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

Haal het deeg uit de kom en kneed even door. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van 1 cm.

Meng voor de vulling de margarine samen met de bastaardsuiker kaneel, kardemom en gember. Besmeer het deeg met de vulling. Snijd het deeg verticaal in 3 gelijke stroken en leg deze op elkaar. Snijd vervolgens in 4 gelijke stukken en leg de stukken op hun zijkant tegen elkaar aan in ene cakevorm. Zo creëer je plakken kaneelbrood.

Leg een theedoek over de cake en laat deze nog een half uur reizen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Bak de kaneelcake 30 minuten in het midden van de oven. Laat een beetje afkoelen.

Cinnamon roll/kaneelcake

[ dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Becel plantaardig ]

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.