Cinnamon rolls

cinnamon rolls kaneelbroodjes

[print_link]
Eindelijk heb ik ze zelf gemaakt. Cinnamon Rolls! Deze kaneelbroodjes zijn absoluut de zoete verleiding die ik nooit kan weerstaan. Of zoals dat ook wel genoemd wordt, mijn ‘guilty pleasure’.

In Kopenhagen at ik de allerlekkerste ‘kanelbulle’ en was toen meteen verslaafd. Heb er ook meteen elke dag een (of twee) gegeten. Want ja, als je in het land van de kanelbulle bent, moet je het er ook van nemen! In Nederland vind je namelijk echt niet zulke lekkere…

Of het nu komt door de heerlijke combinatie van romig brood en kaneel, of doordat ze uit het fijne Scandinavië komen… waarschijnlijk allebei. Ik vind ze zo ontzettend lekker! Vooral bij een goede kop koffie.

Cinnamon rolls

Voor dit ‘niet zo gezonde’ recept maakt ik voor het eerst een uitzondering op de blog! Want ja, er zit behoorlijk wat boter en suiker in cinnamon rolls. Maar ze zijn het zó waard!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een tijdje geleden een gezonde variant heb geprobeerd te maken. het resultaat waren deze lekkere kaneel-rozijnen broodjes, maar kwamen absoluut niet in de buurt van cinnamon rolls.

Toen ik online ging zoeken hoe je deze lekkere kaneelbroodjes nou eigenlijk maakt, kwam ik eigenlijk overal hetzelfde recept tegen. Oke, zo maak je ze dus. Wel heb ik iets minde boter en suiker gebruikt, want ik vond dit in de recepten echt ongelofelijk veel en het mag van mij altijd wat minder zoet en boterachtig.

Cinnamon Rolls zijn eigenlijk helemaal niet lastig om te maken. Je moet wel geduld hebben omdat het deeg moet rijzen en de juiste technieken gebruiken.

Je kunt ze warm eten wanneer ze net uit de oven komen, maar eigenlijk vond ik ze een paar uur daarna veel lekkerder! Het deeg was toen een stuk luchtiger. Oh en laat het glazuur absoluut niet weg, deze maken de kaneelbroodjes echt af.

Dit heb je nodig

Het deeg

380 bloem
7 gram droge gist
50 gram boter
30 gram suiker
150 ml melk
50 ml warm water
snuf zout

De vulling


80 gram zachte boter
50 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels kaneel

Glazuur

50 gram poedersuiker
1 eetlepel melk (of water)

Zo maak je het

Het deeg

Los het zakje gist op in 50 ml lauw water en laat even staan. Smelt de boter samen met de melk in een pannetje op laag vuur. Haal vervolgens meteen van het vuur.

Voeg in de kom van je keukenmachine 300 gram bloem, het zout, suiker, water met gist en melk en boter bij elkaar. Meng even kort tot een plakkerig deeg. Voeg vervolgens de rest van het bloem toe en laat de keukenmachine 5 minuten draaien tot je een egaal deeg hebt. Is het deeg nog te plakkerig? Voeg dan nog wat bloem toe.

Vet een kom in met olijfolie en leg hier de bol deeg in. Dek af met folie of een theedoek en laat een uur rijzen op een warme plaats. Ga ondertussen aan de slag met de vulling.

De vulling

Meng de zachte boter met de suiker en kaneel in de keukenmachine of met de hand (als de boter zacht genoeg is). Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal de bol deeg uit de kom. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van 1 cm.

Besmeer het deeg nu met de vulling. Rol het deeg voorzichtig op. Je kunt de uiteinden eraf snijden, zodat je mooie rechte rolls krijg. Snijd de rol nu in 9 gelijke stukken.

Vet een bakvorm in met boter of bekleed met bakpapier en plaats de rolls in de bakvorm. Bak de connamon rolls 30 minuten in het midden van de oven goudbruin. Bak ze niet te donker, want dan worden de cinnamon rolls te droog van binnen.

Het glazuur

Terwijl de cinnamon rolls een beertje aan het afkoelen zijn kun je het glazuur maken. Meng hiervoor de poedersuiker en melk in een kommetje tot een glazuur. Voeg eventueel een druppeltje vanille door de glazuur.

Besprenkel de cinamon rolls met de glazuur. Genieten maar!

Cinnamon rolls kaneelbroodjes

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.