Denk in voedingstoffen in plaats van calorieën

Wanneer ik recepten post, krijg ik vaak de vraag hoeveel calorieën of ‘macro’s’ het recept bevat. En bij gezondere baksels wordt dit soms zelfs ‘per plakje’ gevraagd. Er zijn twee redenen waarom ik deze vraag niet kan/wil beantwoorden. Ten eerste zou ik het echt niet weten (denk je echt dat ik bij elke recept of zelfs per plakje het aantal calorieën uitreken?) Ten tweede denk ik zelf niet in calorieën. Ik heb een beetje een haat-verhouding met calorieën. En ik zal je vertellen waarom…

Voedingstoffen

Ik denk in voedingstoffen. Voeding zie ik als medicijn voor mijn lichaam. Gezonde voeding heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Voedsel is er om ons lichaam energie te geven, ofwel, om ons lichaam te voeden met voedingstoffen en niet om te vullen met lege calorieën.

Ik vind het belangrijk dat de producten puur en onbewerkt zijn, grotendeels plantaardig en dat ze voedingstoffen bevatten die mijn lichaam ook werkelijk voeden en energie geven. Daarnaast moeten de voedingstoffen gevarieerd zijn, zodat ik zowel gezonde eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines binnenkrijg. Het aantal calorieën in een product zegt helemaal niets over bovenstaande. Het aantal calorieën is slechts een getal en kan mij niet vertellen hoe gezond het product verder is en of het mijn lichaam voedt.

Zelf vind ik het dus belangrijker dat het product gezonde voedingstoffen bevat dan het aantal calorieën.

Verschil in calorieën

Een calorie is een calorie, maar de oorsprong van deze calorie kan wel degelijk verschillen. Voor je lichaam is 100 calorieën aan een snack met suiker echt niet hetzelfde als 100 calorieën aan een gezond tussendoortje als fruit of noten. Het bevat misschien dezelfde hoeveelheid calorieën, maar de voedingstoffen in beide tussendoortjes zijn heel verschillend. De ongezonde snack (vaak vol toegevoegde suikers en slechte vetten) wordt heel anders opgenomen in het lichaam dan de gezonde snack.

De ongezonde snack bevat ‘lege calorieën’, wordt snel opgenomen door het lichaam en opgeslagen als vet. Het gezonde tussendoortje wordt langzaam opgenomen en voedt het lichaam. Het gaat er niet om hoeveel calorieën je binnenkrijgt, maar om waar deze calorieën uit bestaan. Dus ga jij voor 100 lege calorieën of 100 calorieën die jouw lichaam werkelijk voedt?

Genieten met mate

Nu is natuurlijk niet zo dat je van een gezondere variant op chocoladecake of bananenbrood gerust een halve cake kan opeten, omdat deze alleen maar pure ingredienten bevat. Dit kun je natuurlijk wel doen, maar deze gezonde snacks bevatten uiteraard ook gewoon calorieën. Calorieën uit gezonde ingredienten, dat wel, maar houd het ook hier dus ook gewoon bij één plakje. Of twee..

Wil je gewoon een gezonde levensstijl naleven en zo puur mogelijk eten? Kijk dan vooral naar de voedingstoffen en of het product jouw lichaam ook werkelijk voedt en langdurig energie geeft. Is afvallen jouw doel? Kijk dan zowel naar de voedingstoffen als naar het aantal calorieën. Ofwel, kijk naar de calorieën van gezonde pure producten. Als je wilt afvallen, zou je inderdaad wat zuiniger aan kunnen doen met producten als avocado, noten en dadels. Deze zijn gezond, maar bevatten wel redelijk wat calorieën.

Heb je nu zin gekregen in een verantwoord tussendoortje? Lekker bakken en genieten!

carrotcake